Güncelleme Tarihi:
ASIL ÇÖZÜM REHABİLİTASYON
UYUŞTURUCU madde bağımlılığı tehdit oluşturmaya devam ediyor. Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM), Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve bir özel hastanenin alkol madde bağımlılığı tedavi merkezlerindeki doktorlar, çoğu gün 80’in üzerinde hasta baktıklarını söylüyor. Bağımlılığın 10 yaşına kadar düştüğü uyarısında bulunan uzmanlar, polisiye tedbirlerden çok önleyici faaliyetlerin ve rehabilitasyon sürecinin önemini vurguluyor.
BAĞIMLILIKTA YENİ KORKU FLAKKA
Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, Zeytinköy bölgesinde uyuşturucu ticareti vakalarının etkin çalışmalarla sona erdirildiğini ancak tüm Antalya’da görüldüğünü belirtti. Bağımlı tedavisindeki kompleks yapıya işaret eden Uzkut, “Bir bağımlı 70 kişiyi kendine bağlıyor. Ailesi, öğretmenleri, doktorları, arkadaşları ve Emniyet mensupları bu kişiyle meşgul oluyor. Bağımlılık yaşı 10 yaşına kadar düştü. Mevcut kapasite randevu talebini karşılamıyor. Maddeyi bulmak kolay olduğundan bu bölge geçiş yeri haline geldi. Kemer ve Belek’te kazanç elde eden yabancı uyruklular yaygınlaşmasına sebep oluyor” dedi. Havaalanlarında yakalanan flakka adlı maddenin yeni korkuları olduğunu anlatan Uzkut,bu maddeye karşı denetimlerin çok dikkatli olması gerektiğini anlattı.
YEREL YÖNETİMLER ÖNCÜ OLSUN
Bağımlılıktan kurtulanların uzun süreli rehabilitasyon alabilecekleri ve aynı zamanda bir şeyler üretebilecekleri çiftlik ya da mandıra gibi bir merkezin kurulmasının önemli bir adım olacağını belirten Ozan Uzkut, “Bağımlıların uzun süre hastanede kalmaları hastane bağımlılığı geliştiği için sakıncalı. Madde bağımlılığı için tedavi 3 ay sürüyor, hastanın kanı değişiyor. Süreç tamamlanmadan gönderilen hasta yeniden bağımlı olup dönebiliyor. Diğer şehirlerde belediyelerin 18 yaş altı gençler için kurduğu rehabilitasyon amaçlı tesisler var. Antalya’da da yerel yönetimlerin desteğiyle benzer bir çalışma yapılabilir” önerisinde bulundu.
KAPASİTE ARTIŞINA İHTİYAÇ VAR
Özel bir hastanenin Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’nde görevli psikiyatrist Dr. Mükerrem Güven de Antalya’ya dünyanın farklı yerlerinden tatile gelen eski bağımlılara dikkat çekti. Güven, “Avrupa’dan kazandıkları yüksek maaşlarla burada madde alıp yaşayan yabancı uyruklular var. Tedaviye ihtiyaç duyan insan sayısını artırarak mücadele etmemizi zorlaştıran bu tür sorunların çözümü büyük önem taşıyor. Sağlık çalışanlarının iyi eğitimli olmaları çok önemli. Antalya’da bu konuda uzman sayısı çok az olduğu için artırılmalı. Rehabilitasyonu tamamlamış olanlar da diğerlerine umut verdiği için bu destekten faydalanılmalı” önerilerinde bulundu.
Bağımlılık tedavisinde umut, güven ilişkisi, şefkat ve kişinin tercihlerinde aktif rol almasının önem taşıdığını vurgulayan Dr. Güven, “Rehabilitasyon süreci toplumun içinden koparılıp bir yere kapatılmamalı. Çalışmak istedikleri işi kendileri seçmeli. Bırakmış olanla kullanmaya devam edenler farklı yerlerde tedavi edilmeli. Çünkü zorunlu tedaviyle yönlendirilen gruplar, diğerlerine madde tedarik edebiliyor” dedi.
BAĞIMLILIKLA MÜCADELE PROGRAMI
Antalya’da madde bağımlılığı için tedavi edici üç yer bulunuyor; Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve bir özel hastanenin alkol madde bağımlılığı tedavi merkezleri.
Sağlık Bakanlığı Antalya’da AMATEM’e 20 yatak, henüz aktif olmayan Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi’ne (ÇEMATEM) de 15 yatakla kapasite artışı sağlamaya karar verdi.
Kepez’de alkol ve uyuşturucu bağımlılarına ücretsiz psiko-sosyal ve rehabilitasyon hizmeti veren YEDAM hizmete açıldı. Antalya Valiliği başkanlığındaki mücadele programı kapsamında ise ilgili kurumların katılımıyla toplantılar düzenlenerek ortak çalışmalar yürütülüyor. Bağımlılıktan kurtulan gençler, pastacılık, aşçılık, kuaförlük gibi istihdama ihtiyaç olan mesleklere yönlendiriliyor.