ATSO'dan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na sorun raporu

Güncelleme Tarihi:

ATSOdan Gümrük ve Ticaret Bakanlığına sorun raporu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2017 16:02

ATSO'dan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na sorun raporu

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO üyelerinin yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri ile Antalya ekonomisine ilişkin verileri içeren kapsamlı bir raporu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na sunarak destek istedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adnan Yankın'ı ziyaret etti. ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Dinç'in de bulunduğu ziyaretlerde ATSO üyelerinin yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri görüşüldü. Başkan Çetin, Antalya ekonomisi hakkında Yücel ve Yankın'a kapsamlı bir rapor sundu.

Ziyaretlerin içeriğine ilişkin açıklama yapan Başkan Çetin, son dönemde ATSO üyelerinden özellikle şirketlerde serbest denetçi ve avukat bulundurma zorunluluğuyla ilgili yoğun eleştiriler aldıklarını ifade etti. Başkan Çetin, "Yatırım ortamının cazip hale getirilmesi gerekirken, bu tip yasaya dayalı zorunluluklarla yatırımcı uzaklaştırılıyor" dedi.

Gerek merkezi gerekse yerel yönetim politikalarının kent ekonomileri için doğrudan etkiye sahip çok önemli araçlar olduğuna dikkat çeken Davut Çetin, "Yönetim politikaları bağlamında alınan kararlar, kentimiz Antalya için büyük öneme sahip olan başta turizm, ticaret ve inşaat sektörleri olmak üzere il ekonomisini şekillendiren faktörlerin başında gelmektedir" diye konuştu.

PERAKENDE TİCARETTEKİ SORUNLAR

Son dönemde ATSO bünyesinde faaliyet gösteren meslek komitelerimizin yoğun olarak dile getirdikleri konularla ilgili kapsamlı bir dosya hazırladıklarını belirten Davut Çetin, şunları kaydetti:

"Antalya'da istihdamın yüzde 60'ı mikro işletmeler tarafından, yani genel olarak küçük ticaret ve hizmet sektörü işletmeleri veya esnaf kesimi tarafından sağlanmaktadır. Bu kesim işyeri enflasyonu, perakende ticaretin tekelleşmesi gibi nedenlerle gelirinden yeterli pay alamamakta ve ekonomideki büyümeye rağmen kan kaybetmektedir. Küçük işletmeler kentlerin dokusunu temsil etmektedirler. Bu yapının bozulması kent kültürünü doğrudan etkiler. Özellikle perakende zincirlerdeki kontrolsüz büyüme, yerel işletmeleri teker teker kapanma noktasına getirmektedir. Bu noktada nüfus yoğunluğuna dayalı bir ticaret planı önem kazanmaktadır."

YÖRESEL ÜRÜNLERİN SATIŞI

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12/3 maddesinde hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmelerde yöresel ürün satış zorunluluğu bulunduğunu kaydeden Davut Çetin, kanunda belirtilen yüzde 1 hükmünün uygulanmadığını ifade etti.

KAYITDIŞI İLE MÜCADELE

Kayıtdışı ve ruhsatsız işletmelerin neden olduğu sorunlar konusunu hemen hemen her meclis toplantısında dile getirdiklerini vurgulayan Davut Çetin, "Özellikle unlu mamullerden akaryakıta, emlakçılık sektöründen mühendislik hizmetlerine kadar birçok sektörümüz mevcut uygulamaların ve düzenlemelerin kayıtdışı işletmelerin önlenmesi noktasında yetersiz kaldığını ifade etmektedir. Kayıtdışı işletmelerin faaliyete başlamasını zorlaştıracak yasal süreçlerin oluşturulması noktasında Bakanlığımızın desteği büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

ŞİRKETLERDE AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

Son dönemde en büyük eleştirilerden birinin 'Anonim Şirketler ve Kooperatiflerde Sözleşmeli Avukat Bulundurma Zorunluluğu' konusunda geldiğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, "Avukatların çok az bir kısmı işletmeler bünyesinde maaşlı olarak çalışmakta, avukatlara proje ve dava başına ödeme yapılmaktadır. İlgili düzenlemenin işletmeler, kamu yararı, ortaklık yapısı gibi değerler gözetildiğinde herhangi bir fayda üretmediği görülmektedir. Faydadan uzak olduğu düşünülen bu uygulamaların kaldırılması noktasında Bakanlığın desteği son derece önemlidir" dedi.

BAĞIMSIZ DENETÇİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU

Üyelerden 'Bağımsız Denetçi Çalıştırma Zorunluluğu' konusunda da yoğun şikayetler geldiğini ifade eden Başkan Davut Çetin, bunun şirketlere 20- 70 bin TL arasında ek mali külfet getirdiğini, şirketleri zorda bıraktığını anlattı. Başkan Çetin, bu kapsamda, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 397 ve devamı maddelerinde düzenlenen bağımsız denetim zorunluluğuna ilişkin hükümlerin değiştirilerek belirtilen zorunlulukların sonlandırılması konusunda Bakanlığın desteğinin önemine işaret etti.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!