ATSO Ve Büyükşehir’den Antalya Zirvesi

Güncelleme Tarihi:

ATSO Ve Büyükşehir’den Antalya Zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2015 16:21

ATSO bünyesindeki 49 sektör temsilcisi ile Büyükşehir bürokratlarının bir araya geldiği toplantıda, Antalya’nın sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı, Antalya Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Menderes Türel, ATSO Başkanı Davut Çetin, ATB Başkanı Ali Çandır, Manavgat TSO Başkanı Ahmet Boztaş, Kumluca TSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Alanya TSO Başkan Yardımcısı Serdar Uygun, Kumluca TB Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Köksal, ATSO ile il geneli Oda ve Borsa Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis ve Meslek Komiteleri Üyeleri ile Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirdi.
Toplantının açılışında bir konuşma ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya’nın en az 20-30 yıllık bir vizyonla yönetilmesinin önemli olduğunu, bir dünya kenti olarak nitelendirilen Antalya’nın çok sayıda probleminin bulunduğunu söyledi. Çetin, “Antalya gibi, bir dünya kentinin, hızlı büyüyen bir ilin 20-30 yıllık vizyonu, planları, projeleri olmalıdır” dedi. Avrupa kentlerinin şehir yönetimi konusunda sivil toplum kuruluşlarını iyi değerlendirdiğini ifade ederek Avrupa kentlerinin yönetiminden de örnekler veren Çetin, “Özellikle Avrupa kentlerinde turizmin yönetimi, ticaretin yönetimi belediyeler ve odaların ortak kuruluşları tarafından yapılır. Odalar ticaret planlamasında, kent planlamasında söz sahibidirler. Bizim sistemimizde ise işyeri ruhsatında Odaya sorulmaz, maden ruhsatı, arazi tahsisi verilirken de belediyeye sorulmaz. Sistemimiz halen merkeziyetçidir ve katılımcılık zayıftır. Sistemin bu eksiği ancak istişareyle, işbirliği ile doldurulabilir” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE DUBLE OLMAYAN İKİ ŞEHİRLERARASI YOLDAN BİRİ ANTALYA’NIN
Antalya’nın en önemli problemlerinden birinin ulaşım olduğunu ifade ederek sözlerini sürdüren Çetin, “Antalya-Isparta yolu, Türkiye’de duble olmayan iki şehirlerarası yoldan birisi. Ayrıca Finike-Demre-Kaş yolunun da duble olması gerekiyor. Diğer tarafta Antalya-Alanya yolu yaklaşık 70 trafik lambası ile şehiriçi trafiğe dönmüş durumda” dedi. Antalya’nın ulaşım sıkıntılarının yalnızca duble yol eksikliğiyle de bitmediğinin altını çizen ATSO Başkanı Çetin, “Demre’nin kurvaziyer limanına ve batı ilçeleri için de havalimanı ihtiyacı var. Antalya limanında yatırım ihtiyacı bulunuyor. Hızlı tren beklentimiz sürüyor” ifadelerini kullandı.
ANTALYA’YI GELİŞTİRECEK BEŞ MADDE
ATSO tarafından Antalya ilinin tüm kamu kurum yöneticileri ve STK temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen arama konferansında Antalya’nın gelişmesi için beş değer benimsendiğini ve bu değerlerin Antalya merkez ve tüm ilçelerin ortak maddeleri olduğunu vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:
“İlki kültür odaklı gelişme, kent kültürü ve kimliği kazanma. İkincisi yüksek katma değer üretme, üçüncüsü doğa dostu olma, dördüncüsü planlı ve kurallı kentleşme, son olarak da eğlenen ve eğlendiren kent olma. Bunlar bütün ilçelerimizin ortak konularıdır. Çünkü her ilçemiz ekmeğini öncelikle turizm veya tarımdan kazanmaktadır. Antalya’nın sanayisi de inşaatı da ticareti de turizme ve tarıma bağımlıdır. Yüksek katma değer üretimi, konut, işyeri enflasyonundan, turistik yatak enflasyonundan, tarımda sadece birkaç üründe aşırı arz yaratmaktan vazgeçmek demektir. Doğa dostu olmak demek, turizm ve tarım için denizi, sularımızı, yeşil alanlarımızı korumak, her yere taş ocağı, maden ocağı, HES yapmamak demektir. Eğlenen ve eğlendiren kent ise turizmin olmazsa olmazıdır. Turizm başkentinde eğlence yerleri, restoran ve kafeler, balık restoranları sokağı, müzik yerleri zengin, çeşitli, kaliteli olmalıdır.”
KENT ESTETİĞİNDE ÇOK YOL ALINMASI GEREKİYOR
Antalya’nın il merkezinde yalnızca Kaleiçi’nin özgün bir kimliği olduğunu söyleyen ATSO Başkanı Davut Çetin, “İl genelinde maalesef kentsel mimari, cadde ve sokak atmosferinde bir özgünlük yok. Kent estetiğinde çok yol almamız gerekiyor. Yüksek bir binadan baktığımızda beton yığını ve çatı kirliliği görüyoruz. Avrupa ve Amerika’da cetvelle çizilmiş, resim gibi cadde ve sokaklar var, bizde ise tabela kirliliği, çirkin betonlaşma, çirkin çatılar, çiçeksiz binalar ve sokaklar yaşam kalitesini düşürüyor. Bu konulardaki önerilerimiz çalışma gruplarında gruplarda ele alınacaktır” dedi.
TİCARET PLANIMIZ OLMALI
Antalya’da kurallı ticaret için de adımlar atılması gerektiğini belirten Davut Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Antalya’nın mutlaka bir ticaret planı olmalıdır, toplu işyerleri planlanmalıdır. Bunlar olmazsa Antalya da, Antalya ticareti de gelişemez. İhtisas sanayi siteleri kurmalıyız, gıda üretimi, kimya üretimi, mermer üretimi ayrı yerlerde olmalıdır. Lojistik merkez kurulmalı ve toptancılar, depolar, TIR parkı, nakliyeciler burada toplanmalıdır. Mahalle içine TIR girmemeli, apartman altı depo veya kimyasal malzeme, tüp gaz satış yeri olmamalıdır. Antalya’da turizmde, tarımda, inşaat sektöründe gelişme oldu, ama ticaret ve hizmet sektörlerinde gelişme zayıf kaldı. Antalya ticareti AVM, shopping ve taklit marka ticareti üçgeninde sıkışıp kaldı. Esnaf demek kent kültürü demektir, esnaflığın zayıflaması kent turizminin ve sosyal hayatın da zayıflamasıdır. Ticaret planı ve kent bilgi sistemi temelinde işyeri planlaması yapılmalı, işyeri enflasyonu önlenmelidir. Kent merkezine AVM, büyük mağaza, zincir market yapımı veya açılması noktasında Ticaret Planı esas alınmalıdır. Ruhsatsız işyerleri konusunda katı bir tavır alınmalı ve bu işyerlerinin faaliyeti mutlaka önlenmelidir. Yöresel ürünlerin sergileneceği geleneksel pazarlar yaratılmalıdır. Kent merkezinde sosyal ve ticari içerik anlamında temalı cadde ve sokaklar yaratılmalıdır.”
BAŞKANLARIN KONUŞMALARI
ATSO Başkanı Çetin’ın ardından diğer Oda ve Borsa Başkanları da söz aldılar. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Serdar Uygun, Alanya olarak sorunları rapor haline getirdiklerini ve ilgili bürokratlara sunacaklarını belirterek, ATSO ve Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen program nedeni ile teşekkür etti.
Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, KUTSO olarak Kaş, Finike ve Demre’yi de temsil ettiklerini, Batı Antalya olarak seslerini duyurmakta zorlandıklarını söyledi. Günay, Batı Antalya’nın en önemli sorununun ulaşım olduğunu belirterek, “Karayolu hattında yolu duble olmayan nadir bölgelerden biriyiz. Çok büyük potansiyelimiz var. Noel Baba dünyanın en önemli markası. Ulaşım konusu ivedilikle el alınmalı” dedi.
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Boztaş da konuşmasında 2005’te hükümetin gündeme aldığı Oymapınar Taşağıl’dan başlayıp Akseki’ye kadar uzanan bölgeyi kapsayan Alternatif Turizm Alanı’nın yeniden revize edilerek yatırımcıya açılmasını istediklerini söyledi. Boztaş, “Bu projeye bölgenin çehresini değiştirecek bir proje olarak görüyoruz” diye konuştu.
BAŞKAN TÜREL, “ANTALYA’YA YARARLI OLACAK”
Oda ve Borsa Başkanlarının ardından kürsüye gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, gerçekleştirilen toplantının Antalya için son derece yararlı bir toplantı olduğunu ifade etti. Antalya’nın geleceğinin ve sektörlerin sorunlarının konuşulacağı toplantı için ATSO’ya teşekkür eden Başkan Menderes Türel, Antalya’da artık hızlı tren, yeni raylı sistem güzergahları ve çevre yolu projelerinin konuşulduğunu belirtti. Başkan Türel, “Alanya otobanının ihalesini yapma noktasına geldik. Tekirova’dan sonra Kumluca’ya kadar duble yol olacak. Kaş-Gömbe yolunda proje çalışmaları bitti. Antalya’nın batı bölgesine yeni bir havaalanı için yer arayışları sürüyor” dedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çalışan bir belediye olduğunu söyleyen Başkan Türel, konuşmasında şunlara değindi:
“Antalya’nın kültür şehri olması için çalışmalarımız sürüyor. Kent Müzesi projesini Kent Konseyi ile birlikte yapıyoruz. Bilim Merkezi projesi üzerinde çalışıyoruz. Antalya’nın bilinen tarihini 100 sene geriye götüren Doğu Garajı’ndaki Nekropol alanındaki proje çalışmamız başlıyor. Bu hafta projenin sözleşmesini imzalayacağız. Nekropol alanın yanında çarşı kültürünü yaşatacak projenin çalışmasını yaz aylarına kadar bitireceğiz.”
Balbey Mahallesi’nde Kentsel Dönüşüm Projesi yapacaklarını açıklayan Başkan Türel, “Balbey Antalya’nın ikinci Kaleiçi’si olacak. Büyükşehir Belediyesi’nin yeni hizmet binasına taşınmasıyla Antalya Kent Müzesi’ni bu alanda yapacağız. Kapalı Spor Salonu, Atatürk Stadyumu ve Karaalioğlu Parkı’nın bulunduğu alan Antalya’nın yeni bir kültür merkezi olacak. Açık tribünün olduğu alanın altına büyük bir otopark yapılacak. Kaleiçi’ne gelen turist aracını buraya koyarak gezebilecek. Yat Limanı büyük yatların da demirleyebileceği gerçek bir yat limanı olacak. Yat Limanı, Cumhuriyet Meydanı’nın kalan kısmında yapılacak yeni düzenleme, Balbey Projesi ve Doğu Garajı Projesi ile Antalya’da dünyada nadir görülecek bir kent merkezi olacak” ifadelerini kullandı.
PROJELER EL ELE VEREREK HAYATA GEÇİYOR
Antalya’da yapılacak projelerde el ele vermek için bu toplantıları yaptıklarını söyleyen Başkan Menderes Türel, “Meseleleri birlikte çözmek için bir aradayız. Bu toplantılar ile bir sinerji oluşturuyoruz. Biz her şeyi biliyoruz demiyoruz. Sizlerden bir şeyler öğrenmek için geldik. Şimdi Antalya’da bu hizmetler yapılıyorsa, bu sinerji Antalya’da olduğu içindir. Sizler ticaretin ve sosyal gelişmenin sağlanması için gayret gösteren insanlarsınız. Ekonomi, sosyal hayat yatırımla canlanır. Belediye kamu hizmetleri anlamında üzerine düşeni yapacak Sizler yatırım yapacaksınız, Antalya büyüyecek” dedi.
Toplantıda daha sonra imar planları ve toplu işyerleri, ulaşım ve trafik, tarım, tcaret ve esnaf sorunları konu başlıklarında çalışma grupları oluşturuldu. Bu gruplarda ATSO meslek komitesi üyeleri ile ilgili Büyükşehir Belediyesi bürokratları bir araya geldiler.
4 ayrı başlıkta konuşulan Antalya sorunları ve çözüm önerileri, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası uzmanları tarafından derlenerek sonuç raporu haline getirilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!