Güncelleme Tarihi:
TURİZMİN ve tarımın başkenti Antalya’nın dijital çağa ayak uydurması için 2017 yılını İnovasyon Yılı ilan eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), bu konudaki çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Kentin ve kentteki sektörlerin teknolojik anlamda gelişmesi ve çağa ayak uydurması için çalışan ATSO, kentte uzmanlardan oluşan bir kadroyla Endüstri 4.0 platformu kurarak, hazırladığı raporda Antalya’nın teknolojideki durumunu ortaya koydu. Oda ayrıca Antalya Çevre Yolu Üzerindeki Hizmet Binası içerisinde ocak ayında “Hayal et, Keşfet, Cesur ol, Paylaş” sloganıyla hayata geçirdiği inovasyon merkezi İNOVATSO ile girişimci adaylarının fikirlerini katma değer yaratacak marka ürünlere dönüşmeye çalışıyor. ATSO’nun projeci başkanı Davut Çetin ile Antalya’nın teknolojideki durumunu, İNOVATSO’yu ve hedeflerini konuştuk.
Dijitalleşen çağda akıllı toplum, akıllı ekonomi gibi kavramlar ön plana çıkıyor. Siz Antalya’da bu konuda öncülük yaparak 2017 yılını İnovasyon Yılı ilan ettiniz ve kentte inovasyonun daha çok konuşulmasını sağladınız. Antalya Endüstri 4.0’a ne kadar hazır?
Teknoloji hızla ilerliyor. Biz de ona yetişmeye çalışıyoruz. Antalya olarak Endüstri 4.0’ın neresindeyiz dedik ve Endüstri 4.0 adında uzmanlardan oluşan bir platform kurduk. Sanayide, ticarette, turizmde ve tarımda teknolojik olarak Antalya’nın ne durumda olduğuna baktık. Her sektörü ve kentin durumunu içinde barındıran bir rapor hazırladık. 2016’da Antalya kötü durumdaydı. Antalya’da Ar-Ge merkezi yoktu. İlk olarak 2017 yılında AGT firması Ar-Ge merkezi açtı. Şu anda Antalya’da Bakanlık tarafından tescillenmiş 18 tane Ar-Ge merkezi 1 tane de tasarım merkezi var. Türkiye’de ise bini aşkın Ar-Ge merkezi bulunuyor. Bu sayının yükselmesi çok önemli.
Bir yılda Ar-Ge merkezlerinde ciddi bir yükseliş söz konusu. Bu gelişmede payınızın olduğunu düşünüyor musunuz?
Odanın asli görevlerinden biri ticaret ve sanayide üyelerine yön göstermektir. Şu anda 18 Ar-Ge merkezi olmasında elbette katkımız var. 2017’yi ATSO olarak İnovasyon Yılı ilan ettik. Bir çok inovasyon etkinliği yaptık. Geçtiğimiz yıl ‘Antalya İnovasyon Ödülü’ adında yarışma düzenledik. Çok güzel projeler geldi bu yarışmaya. Geçen sene Dijital Ekonomi Antalya adında iki tane teknoloji buluşması yaptık. Onların eğitimlerini verdik.
Çalışmalarınızı bu doğrultuda yaptığınızı görüyoruz. Peki Türkiye genelinde Antalya teknolojik gelişim açısından şu anda ne duruma ulaştı?
Teknolojik olarak Antalya, son 1 yıldaki gelişmelerle İstanbul’dan sonra ikinci sırada geliyor. Bu çok ciddi başarı. Turizmin başkenti olsak da 16 yıldır teknoloji anlamında gelişememişiz. Bizler bu konuyu aşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çağımız dijital çağ. Bu noktada e-ticaret eğitimleri yapıyoruz. E-ihracat eğitimlerine de başlıyoruz. ATSO Global’i kurduk. ATSO olarak Ekonomi Bakanlığı’nın desteklediği Ur-Ge projesini gerçekleştiriyoruz. Projenin temel amacı; aynı sektörde faaliyet gösteren firmalardan bir küme kurarak, firmaların yurt dışına açılmalarını desteklemek. Antalya’daki firmalarımız bu proje ile çok iyi bağlantılar kurdular. Tarım kimyasalları, gıda, sağlık turizmi firmaları Ur-Ge projelerine ikinci kez başlıyor. Vietnam’a Antalya’nın 1 milyon dolarlık ihracatı vardı. Ertesi yıl bu rakamın 7-8 milyon dolara çıktığını gördük. Kayıtları incelediğimizde Ur-Ge projesi kapsamında bir firmamızın oraya iş yaptığını gördük.
EN ÇOK SATIŞ YAPAN YER OLDUK
Antalya’daki firmalar internet üzerinden satış olan e-ticaret noktasında ne durumda peki?
İnsanları bakış açısı değişti. E-ticarete hakim olmaya başladılar. Hepsiburada.com, n11.com, gittigidiyor.com gibi büyük internet sitelerinde en çok ürün satan illerden biri Antalya oldu. Bu çok sevindirici bir gelişme. Antalya firmaları sitelerde kaktüsten, minyatür sebzeye ve kozmetiği çok sayıda ürün satışı yapıyor.
YURT DIŞINA YAZILIM İHRAÇ EDİYORUZ
Akıllı turizm, akıllı tarım gibi kavramlar sürekli konuşuluyor. Tarım ve turizmde dijitalleşmede ne durumdayız?
Tarımdaki durum pek iç açıcı değil şu anda. Ama turizm ayağında dünyadaki en iyi yazılımları Antalya’da yapılıyor. 500’e yakın 5 yıldızlı otel bulunuyor Antalya’da. Otellerin alt yapısında kullanılacak yazılımlar geliştiriyoruz. İlk defa ITB Berlin Turizm Fuarı’nda bilişim yazılım grubu stant açtı. Fuara katılan Antalya Teknopark’taki 11 yazılım firması yaptığı yazılımları yurt dışına ihraç etmeye başladı.
TÜRKİYE’NİN VERİ MERKEZİ KURULABİLİR
İnanılmaz bir gelişme bu…Peki akıllı turizm için neye ihtiyaç var?
Antalya’ya gelen turistler bu kente gelmeyi neden tercih etti. Kim tarih için geliyor, kim deniz kum güneş için geliyor? Bunları ayırt edecek bir program yok. Antalya 4.0’da çıkan en önemli konu da buydu zaten. Turizmde de ciddi alt yapıya ihtiyaç var. Biz de veri var. Veriyi toplayıp kullanacak merkez yok. Turizm Bakanlığı da bir veri merkezi yapma düşüncesinde. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bu işe ciddi kafa yoruyor. Ben de bu merkezi Antalya’da yapalım dedim. Fakat bu sadece turizm olmasın istiyorum, tarım, turizm ve ticaret hepsini kavrasın istiyoruz. Kentin tüm verilerini girecek bir merkeze ihtiyaç var. Fakat bunun sürdürülebilir olması için çok ciddi bir yatırıma ve başında kimin olacağına yönelik bir sorun ortaya çıkıyor. Bunun bütçeleri büyük. Onunla ilgili Bakanlık destek verirse turizm ayağıyla başlayabilir miyiz diye uğraşıyoruz.
PROTOTİP ÜRETECEK YER YOKTU
2018-2020 yıllarını Antalya 4.0 yılı ilan ettiniz. Ocak ayında da 1 milyon liranın üzerinde bir yatırımla İNOVATSO’yu kurdunuz. Çılgınlık gibi görülmedi mi bu yatırım?
2016 yılında bu merkezi kurmayı düşünüyordum. Bu işler çok konuşulmadığı için herkes ne olacak o merkez diyordu. Antalya’da böyle bir merkeze ihtiyaç vardı. İstanbul’da özel şirketlerin işlettiği inovasyon merkezleri bile var. Antalya’da sanayi çok gelişmediği için buna eğilim olmadı. Farkındalığı hissettirmemiz gerekiyordu. Sanayide en büyük sıkıntı prototip üretecek merkez olmaması. Akdeniz Sanayi, Eski Sanayi ve Organize Sanayi Bölgesi’nde prototip üretecek merkez yok. Sanayide seri üretime geçmeniz için bir tane prototip üretmeniz gerekiyor. Sanayici CNC’ciye gidiyor bir şey yaptırıyor, kaynakçıya gidiyor bir şey yaptırıyor. Hem maliyet hem de zaman problemi çıkıyor ortaya. Ama buraya geldiğinde torna, kaynak, CNC her şey bir arada. Bir sanayici burada prototipini üretse ne mutlu bize.
YAPAY ZEKAYA BAĞLI YAZILIM
İNOVATSO kaç bölümden oluşuyor? Merkeze gelenler burada neler yapabiliyor?
Mekanik, elektronik ve yazılım olmak üzere 3 bölümden oluşuyor merkezimiz. Buraya gelenler hayallerini ürüne dönüştürüyor. Sloganımız ‘Hayal et, Keşfet, Cesur ol, Paylaş’. Antalya’da hep katma değeri düşük ürün üretiliyor. Mermer, çimento ve yaş sebze meyve üçgeninden çıkarız bu tarz şeylerle. Üretimde hacim olarak çok iyiyiz ama ihracat boyutunda gerideyiz. Çünkü katma değeri yüksek ürünler üretemiyoruz. Onun için de bu tip merkezlerin daha çok olması lazım. Girişimcilerin elindeki ürünü üretmesi lazım. Bunları burada üretip seri üretime geçmek için çalışma yapmak gerekiyor. Gelen talepler noktasında elektronik atölyesinde cip yapacak olanlar için, onun alt yapısını hazırladık. Yazılım atölyesinde Nvidia yazılımı sayesinde yapay zekaya bağlı yazılım bile yapabiliyorlar.
ANTALYA’NIN ROKETİ ‘ALYA’ YAPILIYOR
Çok güzel bir haber bu. Burada Antalya’nın roketi Alya’nın da yapıldığını biliyoruz.
Evet Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri yapıyor roketi. 2019 yılında Antalya’nın bir roketi olmuş olacak. Alya adındaki roket Teknofest etkinlikleri kapsamında eylül ayında Tuz Gölü’nden fırlatılacak. Malzeme desteğini de biz veriyoruz. İyi bir proje olacaksa malzeme desteği de veriyoruz öğrencilere.
GENÇLER UÇAK YAPMAK İSTİYOR
Birkaç gün önce Akdeniz Üniversitesi Mühendislik öğrencileri odamıza başvurdu. Red Bull Uçuş Günü etkinliğinde kullanmak için bir uçak yapmak istiyorlar. En uzak mesafeye uçan uçak yapmak istiyorlar. O konuyla ilgili çalışmalar sürüyor. Henüz netleşmedi.
7/24 HERKESE AÇIK
Eminim hayallerini gerçekleştirmek isteyen çok sayıda kişi bu merkeze gelmek istiyor. Peki bu merkezi kullanmak için ne yapmak gerekiyor?
Merkezimiz herkese açık. Öğrenciler, sanayide çalışanlar kısacası tüm vatandaşlar üye oldukları takdirde bu binayı 24 saat kullanabilirler. Buranın en önemli özelliği de 7/24 açık olması zaten. Sadece mekanik bölüm akşamları kapalı. Onu da iş sağlığı açısından kapatıyoruz. O saatte makinelerin başında görevli bulunmadığı için. Yazılım ve elektronik atölyesi ise 24 saat kullanılabilir.
KAHVE PARASINA GİRİŞİMCİLİK
İNOVATSO için geri dönüşler nasıl?
4 ay oldu kurulalı. Bugüne kadar 21 kişi abone oldu İNOVATSO’ya. 450 öğrenci ziyaret etti. Geçtiğimiz günlerde merkezimizi bir kişi aradı. Bizi duymuş. ‘Aylık 20 lira benim bir günlük kahve param. Siz 1 ay çalışma imkanı veriyorsunuz’ dedi. Geldi çalışmaya başladı. İnovasyonun ekosistemine dahil oldu. Ticaret Bakanlığı'nın bilişim konusundaki verdiği desteklerden haberdar ettik kendisini. Şimdi oteller için yazılım üretiyor. Bir kahve parası için gelmişti girişimci olacak.
GİRİŞİMCİLİK AKADEMİSİ KURULACAK
İNOVATSO’da bu yıl neler yapacaksınız?
Bu yıl Girişimcilik Akademisi kurmayı planlıyoruz. İş insanları ile girişimcileri bir araya getirmek istiyoruz. Temel eğitimler veriliyor. 3D yazıcı eğitimi verdik. Antalya’da 15 kişi 3D yazıcı kullanmayı biliyor artık. Girişimcilik akademisinde girişimcilere ve yatırımcılara eğitimler verilecek. Biz sonrasında bu insanları buluşturacağız.