Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Growtech Eurasia 17. Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen '2017 Yılı ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödüllü Yarışması'nda dereceye giren firmalara ödülleri törenle verildi.
Antalya Expo Center'daki törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Durali Kolçak, ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, yönetim kurulu üyeleri Ethem Tayfun Kavukcu, Ayhan Kızılsavaş ve Ömer Dinç, ATSO meclis üyesi Harun Öztürk, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Kamil Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ile çok sayıda tektör temsilcisi katıldı.
Törende konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, Growtech'in Antalya'nın önemli fuarlarından olduğuna dikkati çekti. ATSO olarak 'İnovasyon Yılı' kapsamında inovasyon ödülü verdiklerini ve bu temada bir dizi etkinlik yaptıklarına değinen Başkan Çetin, "Yine bu kapsamda tarım inovasyonu alanında da Growtech'te UBM ile işbirliği yapmayı düşündük. Ümit ediyorum ki, bundan sonraki yıllarda da bu ödülü birlikte vermeye devam edeceğiz" dedi.
ATSO'nun 2017 yılını 'İnovasyon Yılı' ilan ettiğini belirten Davut Çetin, "Eylül ayında ödül törenimizde Inovasyon ödüllerimizi sektör ayrımı olmadan, ürün-süreç yeniliği gibi genel alanlarda vermiştik. Sanayi firmalarımızın yanında tohum firmalarımız, gıda firmalarımız, tohum sayma makinası yapan araştırmacılar başvuru yapmış ve ödül almışlardı. Bugün ise doğrudan tarımda, sera, tohum, bitki koruma gibi 5 özel kategoride ödül veriyoruz. Yarışmaya 32 değerli proje başvurusu almış bulunuyoruz. Türkiye ve Antalya'dan güçlü bir jüri oluşturduk. Böyle bir jüriden ödül almak ayrı bir önem taşımaktadır" diye konuştu.
"ÖNEMLİ OLAN İNOVASYON ATMOSFERİNİ, İKLİMİNİ YARATMAKTIR"
ATSO Başkanı Davut Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Bu ödül törenlerinin iki amacı vardır; birisi marifeti iltifatlandırmaktır, çünkü marifet iltifata tabiidir. Yani toplum olarak araştırma yapanı, yenilik yapanı takdir etmeli ve desteklemeliyiz. Önümüzdeki yıllarda destek konusunda da yenilik yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Ödül töreninin ikinci amacı da inovasyon farkındalığı, hatta kültürü yaratmaktır" dedi.
Ar-ge ve inovasyonun günlük yaşamın bir parçası olması gereken konular olduğuna değinen Çetin, "Bir kavramı bilmek ve konuşmak yeterli değildir. Önemli olan ve zor olan; ar-ge kavramın bir kültüre dönüşmesidir. Türkiye'nin en büyük 1000 (bin) sanayi işletmesinden 416'sı ar-ge harcaması yapıyor, 584'ü ar-ge harcaması yapmadığını söylüyor. Bu rakamlar, henüz ar-ge ve inovasyon kültürümüzün olması gerektiği düzeye gelmediğini gösteriyor. Türkiye olarak sadece teşvik ve ödül vererek inovasyonu geliştiremeyiz, asıl önemli olan inovasyon atmosferini, iklimini yaratmaktır" diye konuştu.
"SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA EKONOMİK ANAYASAMIZIN BİRİNCİ MADDESİ OLMALIDIR"
Tarım sektörünün çok fazla inovasyona ihtiyacı olduğuna da işaret eden Başkan Davut Çetin, "Biz beş kategoride ödül verdik, fakat tarımda inovasyonun hedefi tektir. Tarımda sağlıklı, güvenli, çevreci, verimli ve yüksek katma değerli üretimi sağlamaktır. Tarımda sürekli fiyatları, destekleri ve ihracatı konuşuyoruz. Asıl konuşmamız gereken ise bu yeniliklerle markalaşmış, yüksek kaliteli ve katma değerli ürünlere geçmektir. Su ve toprak zengini değiliz, doğayı tüketerek zenginleşemeyiz. Sürdürülebilir kalkınma ekonomik anayasamızın birinci maddesi olmalıdır" dedi.
ÖDÜL ALAN FİRMALAR
Başkan Çetin'in konuşmasının ardından ödüle layık görülen firmalara ödülleri verildi.
Ödül alan firmalar şöyle:
Sera Teknolojileri ve Sulama Kategorisi'nde: Özyüreksan Tarım San. Tic. Ltd.Şti.
Bitki Besleme ve Koruma Kategorisi: Safa Tarım A.Ş.
Tohum ve Fide Kategorisi: Az Tohum Tarım Ürünleri San.Tc.Lti.Şti.
Tarımsal Bilişim Kategorisi: Yonca Teknoloji Müh. Elkt.Hiz.ltd.Şti.
Tarım Makineleri ve Teknolojileri Kategorisi'nde ödüle değer başvuru bulunmazken, Seçici Kurul, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül İnce'yi 'özel ödüle' layık gördü.
FOTOĞRAFLI