Güncelleme Tarihi:
ANTALYA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya'nın tarımsal ve çevresel değerlerinin yok olmaya başladığını savunarak, "Antalya'nın en önemli değeri turunçgiller. Kaldı mı? Palmiyeler, benjaminler çıktı ortaya. Bunlar bizim değerlerimiz değil" dedi.
ATSO'nun Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzzet Bayar'ın başkanlığında yapıldı.
ATSO Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Budak, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Budak, gelecek dönemde ABD ile AB arasında serbest ticaret anlaşması yapılmasının gündemde olduğunu hatırlatarak, "Bu, hepimizi etkileyecek bir durum. Eğer AB ile ABD iki yıl içinde serbest ticaret anlaşmasına gider ve biz dışında kalırsak AB ile olan ticaret hacmimiz ciddi anlamda düşebilir. Bizim mutlaka bu anlaşmanın içinde olmamız gerekiyor" diye konuştu.
Budak, Türkiye'nin hem Japonya ile ABD hem de ABD ile AB arasında yapılması planlanan serbest ticaret anlaşmasının içerisinde yer alması gerektiğini vurguladı.
- "Yabancı yatırımcı Türkiye'ye temkinli"
Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye karşı temkinli yaklaştığını savunan Çetin Osman Budak, Türkiye'nin jeopolitik durumunda ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini, Suriye riskinin azalmadığını, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda ABD ve Avrupa'nın ciddi tereddütleri bulunduğunu, Türkiye'nin imajının bozulmasının da turizmden ticarete kadar pek çok alana etkisinin olduğunu söyledi.
- Antalya'ya Rusya etkisi
Antalya'dan Rusya Federasyonu'na yaş meyve ve sebze ihracat artışının yüzde 5,7'de kaldığını, ekimde turizmde Rusya pazarında yüzde 35'e yakın bir gerileme yaşandığını anlatan Budak, şöyle konuştu:
"Birkaç aydır bazı Avrupa pazarlarında da düşüş oldu. Önlem alınması gerekiyor. Bu işin bir yolu var, tanıtımı iki katına çıkarmak lazım. Turizm açısından önümüzdeki sene sıkıntılı olacak. Rusların rakamları son 3 yılda ciddi artış göstererek Almanların önüne geçmişti. Bu ciddi düşüş, paralarının yarısının devalüasyona uğraması tüketimi düşürür. Şimdi Rusya bunu yaşıyor. Buradan bir toparlanma ve bize dönüş umarım olur. Petrol fiyatlarının 100 dolar seviyesinden 70 dolar seviyesine gerilemesi de burada ciddi etkili oldu. Rusya bu resesyonu daha önce de yaşadı. Umarız altından bir an önce kalkarlar."
Suriye'deki sıkıntının 2015 yılında da devam edeceğini düşündüğünü kaydeden Budak, bu durumun turizm sektörüne olumsuz etki yapmaması için tanıtım bütçesinin artırılması gerektiğini bildirdi.
- Antalya gündemi
Türkiye'de ve Antalya'da tarımsal ve çevresel değerlerin korunamadığını, ülkede büyük tarım alanları olmadığını, yaklaşık 2,5 milyon hektar arazinin imar nedeniyle kaybedildiğini anlatan Budak, "Minimum örtü altı alanın başa baş noktası 30 bin metrekare olması lazım. Antalya'da 280 bin dönüm sera var. Ortalaması 2 bin 500 metrekare. İspanya'daki 10 dönüm fiyatı 15-20 bin avro, buraya mı gidelim yatırım yapmak için" ifadelerini kullandı.
Antalya'nın en önemli değerinin turunçgiller olduğunu belirten Budak, "Kaldı mı? Palmiyeler, benjaminler çıktı ortaya. Bunlar bizim değerlerimiz değil. Portakal ağaçlarını falan müzede göreceğiz belki" dedi.