ATSO’dan Türkiye’de Bir İlk

Güncelleme Tarihi:

ATSO’dan Türkiye’de Bir İlk
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2015 17:37

MESEM SINAVLARINI BAŞARI İLE TAMAMLAYAN SERVİS YÖNETİCİLERİ, GARSON VE RESTORAN ŞEFLERİNİ BELGELERİ, DÜZENLENEN TÖRENLE VERİLDİ.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesindeki Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi (MESEM) tarafından gerçekleştirilen sınavları başarıyla tamamlayan Türkiye’nin Avrupa Birliği standartlarında Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip ilk restoran müdürleri belgelerini törenle aldı.
ATSO’da gerçekleştirilen törene ATSO Başkanı Davut Çetin, Başkan Yardımcıları Yusuf Hacısüleyman ve Mustafa İssi, Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Tayfun Kavukçu ile Özkar İnş. San. Tic. A.Ş. / Calista Luxury Resort Otel Genel Müdürü ve Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, ATSO MESEM Müdür Vekili Tolga Cenk Türk, Shakespeare Bistro Yönetici Ortak Mehmet Zeki Özen ve Barış Yaşa ile sertifika almaya hak kazanan Shakespeare Bistro servis yöneticileri ile Calista Luxury Resort Oteli’nin garson ve restoran şefleri katıldı.
Törende bir konuşma yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO bünyesinde, işsizliği azaltmak, sektörlere nitelikli eleman sağlamak, gençleri meslek sahibi yapmak, uluslararası düzeyde geçerliliğe sahip akredite sertifika vermek ve girişimciliğe yönlendirmek amacı ile kurulan Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi’nin Türkiye’de örnek çalışmalara imza attığını söyledi. 2014 yılında Türkiye’nin ilk Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip garsonlarına, barmenlerine ve restoran şeflerine belgelerini verdiklerini anımsatan Davut Çetin, “Bugün de Türkiye’nin Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip ilk restoran müdürleri’ne belgelerini veriyoruz. MESEM’in yapmış olduğu sınavlarda başarı olan Shakespeare Bistro’nun servis yöneticileri ile Calista Luxury Resort Oteli’nin garson ve restoran şefleri Mesleki Yeterlilik Belgelerini almaya hak kazandı. Hem belge alan arkadaşlarımızı hem de mesleki yeterlilik belgeli eleman çalıştırma bilincine sahip işletmelerimizi kutluyorum” dedi.
ATSO MESEM’in birçok konuya çözüm üretmek üzere geliştirilmiş bir projenin ürünü olduğunu ifade eden Çetin, şunları kaydetti:
“Ülkemizin en büyük sorunlarından birisi işsizliktir. Bunun altında da mesleksizlik ve mesleki yeterlilik sorunu yatmaktadır. İşverenler bugün üniversite mezunu gençleri bile istihdam ederken mesleki bilgi düzeyi konusunda tereddüt yaşamaktadırlar. Artık MESEM ile gençlerimiz işverene mesleki bilgi düzeylerini gösteren belgelerle gidebilecekler. Maalesef Mesleki Sertifikasyon bilinci henüz ülkemizde tam olarak yerleşmiş değil. Dünya bu işe 100 yıl önce başlamış. İngiltere’de 100 yıl önce mesleki standartlar belirlenmiş, çalışanların yeterlilikleri belgelendirilmeye başlanmış. Bugün AB’deki birçok ülke, mesleklerin standartlarını ve yeterlilik kriterlerini belirlemiş durumdadır. Tükiye’de ise katedilmesi gereken çok mesafe bulunuyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi verme yetkisine sahip Türkiye’nin ilk odası olmamıza rağmen daha geçen sene, 2014 Mart’ta bu yetkiyi aldık. Bugüne kadar 48 kişiye bu belgeyi verdik. Ancak önümüzdeki süreçte bu konunun önem kazanacağını görebiliyoruz. ATSO MESEM olarak önümüzdeki dönemde sertifika verdiğimiz sektör ve alan sayısını artıracağız. Sadece turizm sektörü için değil önümüzdeki süreçte asansör sektörü ve inşaat sektörü için de uluslararası yeterlilik belgesi verebilmek için çalışmalara başlıyoruz.”
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU
ATSO Başkanı Davut Çetin, 25 Mayıs 2015 tarihli tebliğ kapsamında Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde yer alan 40 mesleğe ilişkin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini de belirterek, “Bu 40 meslekte 12 ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler ilgili mesleklerde çalıştırılamayacaklar. Artık mesleki yeterlilik belgesinin gönüllülükten çıkıp arandığı, tercih edildiği, fark yarattığı bir döneme giriyoruz” diye konuştu.
HEM İŞVERENE HEM DE ÇALIŞAN İÇİN ÖNEMLİ AVANTAJLAR
Mesleki yeterlilik belgesini özendirmek amacı ile hem işverene hem de çalışan için önemli avantajlar sunulduğunu da belirten Davut Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeterlilik belgesine sahip elemanları çalıştıran işverenlerin çalışana ait sigorta primleri 12-54 ay süre ile İşsizlik Sigortası fonundan karşılanıyor. Bu belgenin ilk başvuru yapacaklar için 300 TL’lik bir maliyeti bulunuyor. Bunun için de KOSGEB’in, KOBİ’lere elemanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi aldırmalarına yönelik olarak 10 bin TL’ye kadar desteği bulunuyor.4. seviye ve üstü yeterlilik belgesine sahip olanlar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaöğretim kurumlarında öğretmen bulunamayan alanlarda öğretmen olarak görevlendirilebiliyorlar. Ayrıca mesleki yeterliliğini belgeleriyle ispatlayan kişilere ‘Bağımsız İşyeri Açma Belgesi’ veriliyor ve girişimciliğe yönlendiriliyorlar. Çalışanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi ile birlikte Yabancı dil bilgisini de belgelendirebilir ise Avrupa Birliği ülkelerinde de çalışabilme fırsatı elde edebiliyor. İşverenlerimizin ve çalışanların bu destekleri değerlendirmelerini diliyorum.”
İŞVERENLERDEN ATSO’YA TEŞEKKÜR
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ ve Shakespeare Bistro Yönetici Ortak Mehmet Zeki Özen de yaptıkları konuşmalarda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine mesleki eğitim çalışmalarına verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.
Törende daha sonra sertifika almaya hak kazanan Shakespeare Bistro’nun servis yöneticileri ile Calista Luxury Resort Otelin’in garson ve restoran şeflerine belgeleri verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!