ATSO Başkanı Çetin: Protesto gösterisi bir haktır

Güncelleme Tarihi:

ATSO Başkanı Çetin: Protesto gösterisi bir haktır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2017 13:46

ATSO Başkanı Çetin: Protesto gösterisi bir haktır

Haberin Devamı

Mehmet ÇINAR / ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, son günlerdeki 'adalet' tartışmalarına değinerek, "Demokratik protestolar terör suçuyla aynı kefeye konulmamalıdır. Protesto gösterisi bir haktır, insanlara sesini duyurma, yönetime ise talepleri duyma imkanı verir" dedi.
ATSO'nun haziran ayı meclis toplantısı meclis salonunda yapıldı. ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer'in başkanlık yaptığı toplantıda ATSO Başkanı Davut Çetin, ülke ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çetin, 15 Temmuz darbe girişimi, toplumsal öfke, adalet sorunu gibi konulara değinerek, tüm bunların ekonomiden ayrı, ekonomiyle ilgisiz konular olmadığını söyledi.
'15 TEMMUZ'UN HALEN CEVAPSIZ SORULARI VAR'
15 Temmuz hain darbe girişiminden bir yıl sonra halen bütün kamuoyunun bu mücadele ve yargılama süreçleri hakkında cevapsız soruları olduğuna dikkati çeken Davut Çetin şöyle konuştu:
"Meclis araştırması basında yer alan konulara bir şey eklememiştir. Darbe cuntası, siyasi ayağı, devletin içinde, silahlı kuvvetlerin içinde bu kadar örgütlenmenin nasıl olduğu halen tam olarak açıklığa kavuşmuş değildir. Bu kadar bedelden sonra bu mücadele bütün yönleriyle şeffaf olmalı, kamuoyu vicdanı tatmin edilmeli, devlet bütün çetelerden temizlenmeli, her tür darbeye karşı demokratik kurumlar ve hukuk devleti güçlendirilmelidir."
'ÜLKE OLARAK ALTINDAN KALKAMAYIZ'
Toplumdaki öfke ve şiddet sorununun son günlerde giderek artmaya başladığına değinen Çetin, şunları kaydetti:
"Bir milli futbolcumuz öfkeyle saldırıp, küfürler ediyor, sonra pişman olmadığını açıklayıp, umreye gidiyor, kimse bir şey söylemiyor. Bir eski milli futbolcu çek- senet mafyasıyla ilişkiden denetimli serbestlikle yargılanıyor. Göztepe- Eskişehirspor maçına sokulmaya çalışılan yasak maytap ve meşaleler, bir yangın çıksa korkunç şeyler olabilirdi. Bunlardan daha vahim olaylar da var. Bir ilçemizdeki çocuk cinayeti duyulunca halk binaya hücum ediyor, insanlar yargılamadan cezayı vermek, zanlıları linç etmek istiyor. Sakarya Hendek'te yüzlerce kişi bir kavga nedeniyle Suriyeli'lere saldırıyor. Halk artık kendisini polis, savcı, hakim ve infaz memuru yerine koyuyor. Ankara'da bir tartışmada MP5 silah çekiliyor. Düzce'de bir başka kişi MP5 silahla tweet atıyor, sonra kurusıkı olduğu söylenip bırakılıyor. Danıştay saldırısı sanığı şubat ayında kardeşini öldürüyor, geçen hafta da Kadıköy'de Kalaşnikofla otomobil galerisi tarıyor. DEAŞ üyesi oldukları için savcının ceza istediği sanıkların yurtdışı yasağı ve denetim koşuluyla tahliye edildiği yazılıyor, fakat ayrıntılı bir açıklama yapılmıyor. Bu gelişmeler kesinlikle hafife alınamaz, yarın öyle olaylar ortaya çıkar ki, ülke olarak altından kalkamayız."
'ŞİİR YÜZÜNDEN HAPİS NASIL YANLIŞSA'
Son günlerdeki 'adalet' tartışmalarına da değinen ATSO Başkanı, geçmişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir şiir yüzünden hapis yattığını hatırlatarak şöyle devam etti:
"O ceza nasıl yanlışsa, bugün de yazdığı yazı nedeniyle insanların tutuklu yargılanması yanlıştır. Demokratik protestolar terör suçuyla aynı kefeye konulmamalıdır. Protesto gösterisi bir haktır, insanlara sesini duyurma, yönetime ise talepleri duyma imkanı verir. Muhalefet partileri, sivil toplum veya toplumun bir kesimi demokratik protesto hakkını kullanabilmeli, anlaşmazlıklar diyalog ve uzlaşmayla çözüme kavuşturulmalıdır. Hükümet ve muhalefet arasında diyalog hiçbir zaman kesilmemelidir."
WİKİPEDİA YASAĞINA ELEŞTİRİ
Toplumun bilgilenme ve haber alma özgürlüğünün de korunması gerektiğine işaret eden Çetin, küresel bir internet ansiklopedisi olan Wikipedia'ya erişim engeli nedeniyle dünyanın okuduğu şeyleri ülke halkının okuyamadığını söyledi. Bunun ülkeye faydasını anlamanın zor olduğunu kaydeden Çetin şöyle dedi:
“Wikipedia'da bir maddeye itiraz varsa, bu zaten sayfanın sonunda belirtilmektedir. Bu devirde böyle yasaklamalar Türkiye gibi güçlü bir devlete, demokrasimize uymamaktadır. Bütün bu konularda artık normalleşme sağlanmalıdır. Bu konular ekonomiden ayrı, ekonomiyle ilgisiz konular değildir. Yatırımcı güveni, tüketici güveni, turizm bu konulara doğrudan bağlıdır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!