Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - DÖŞEMEALTI Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (DÖSİAD) aylık olağan toplantısına konuk olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, oda faaliyetleri ve Antalya ekonomisi hakkında bilgiler verdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, dernek olarak sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında Döşemealtı bölgesindeki ilköğretim ve ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrencilere yönelik diş ve ağız bakım taraması yaptıracaklarını söyledi. 10 bin öğrenciye diş fırçası ve diş macunu dağıtılacağını kaydeden Başkan Gencer, DÖSİAD'ın 7 yıl önce kurulduğunu, 7'nci yıldönümlerini 23 Aralık'ta kutlayacaklarını kaydetti.
DÖSİAD TİCARET ELÇİSİ GİBİ ÇALIŞIYOR
ATSO Başkanı Davut Çetin, DÖSİAD'ın Antalya'da yıllardır belirli bir birlikteliği sağlamış, aktif, fikir üreten bir dernek olduğunu söyledi. DÖSİAD'ın diğer derneklerden farklı bir çalışma sergilediğini belirten Davut Çetin, “Tecrübeli işadamları ve üyeler derneğe güç vermektedir. DÖSİAD adeta bir ticaret elçisi gibi çalışmaktadır. Döşemealtı, tarım, turizm açısından da değer taşıyan bir ilçemizdir, fakat asıl farkı sanayimizin büyük çapta burada olmasıdır. Antalya olarak en önemli eksikliğimiz kent olarak birlik ve beraberliği sağlayamamak. Son dönemde genç işadamlarımız ve kadın girişimci kurullarımızla böyle bir sinerji yakaladık. SİAD'lar olarak mutlaka bu birlikteliği sağlamalıyız" dedi.
TİCARET VE SANAYİ ODALARI KENT PLANLARINDA SÖZ SAHİBİ OLMALI
Odaların mesleki eğitimde, kent planlarında, imar planlarında söz sahibi olması gerektiğini belirten Davut Çetin, şöyle konuştu:
"Ticaret ve Sanayi Odası, bildiğiniz gibi, kamu kurumu ile sivil toplum örgütü arasında bir yerdedir. Bir taraftan yoğun bakanlık denetiminde, devlet işi yapan, mevzuatla bağlanmış bir kurumuz. Diğer taraftan seçimle göreve gelen, dolayısıyla sivil yönü ağır basan bir kurumuz. Türkiye'de odalara bakanlık işlerini tamamlayıcı bir görev verilmiştir. Fransa, Almanya gibi ülkelerde odalar çok daha fazla yetkili ve güçlüdür. Odaların mesleki eğitimde, kent planlarında, imar planlarında söz sahibi olması gerekir. İşyeri açılışlarında, ruhsatlamada yetkili olmalıdır. İşyeri denetiminde görevi olmalıdır, fakat bizde odalar hem mali açıdan hem yetki açısından gereken güce sahip değildir."
Turizmde yeni tahsislerin bakanlıkça verildiğini, tarım desteklerinin de ilgili bakanlıkça belirlenip verildiğine değinen Başkan Çetin, "Bunların bir kısmından belediyenin ve odanın haberi bile olmamaktadır. Oysa il ekonomisinin, il projelerinin yerel kurumlarla birlikte kararlaştırılması daha sağlıklıdır" diye konuştu.
DEVLET DESTEKLERİ DAHA KÖTÜ GELİŞMELERİ ÖNLEDİ
Antalya ekonomisinin geçen yıl tarihinin en büyük krizlerinden birisini yaşadığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, "2015 ve 2016 yıllarında Rusya olayı, terör olayları, 15 Temmuz hain darbe girişimi Türkiye ekonomisini, turizm sektörünü ve bizi ciddi bir şekilde sarstı. 2014'te yabancı turist sayımız 11.5 milyondu, 2016'da 6 milyona düştük, hem turizmden hem tarımdan darbe yedik. Bu yıl Rusya sayesinde yeniden 10 milyona çıktık, fakat gelir olarak halen tam toparlanamadık. Geçen yıl devlet destekleri daha kötü gelişmeleri önledi. Eylül ayından sonra ise bu teşviklerin etkisi bitti, enflasyon artışı, dövizde artış tüketici güvenini azalttı ve iki aydır piyasada tekrar sıkıntının arttığını görüyoruz diye konuştu.
ANTALYA EKONOMİSİNİN SORUNLARI
Antalya ekonomisinin sorunlarının dört temel kaynağı bulunduğunu vurgulayan Davut Çetin bunları şöyle sıraladı:
"İç piyasada ticaretimiz Türkiye ekonomisine çok bağlı. Makro ekonomide her gelişme bizi etkiliyor. Ekonomi yavaşladığında biz de yavaşlıyoruz. Türkiye ekonomisinde büyükler kazanıyor, küçükler zayıflıyor. Turizmde kitle turizmine ve iki pazara bağımlıyız. Tarımda az sayıda ürüne ve Rusya pazarına bağımlılık fazla. Sektörlerimizin yapısal sorunları önemli. Ticarette, tarımda küçük işletmelerin yapısal sorunları var. Ticaretimizde kent olarak zayıfız. Tarımda küçük üretici örgütlenmesi zayıf. Konut sektöründe Antalya cazibesi İstanbul, İzmir gibi değil. Hizmet sektörlerinde ve ticarette kayıtdışı, standart dışı işyerimiz çok fazla. Antalya olarak, 20-30 yıllık bir çevre planına, sanayi vizyonuna, tarım master planına, il ticaret planına, turizm planına ihtiyacımız var."
Turizmde, tarımda yeni bir vizyon gerektiğine değinen Davut Çetin, "Antalya ihracatında halen hammadde ağırlığı var. Bunu değiştirmenin yollarını aramalıyız. Ekonomide nasıl kalkınma planı ve orta vadeli program varsa, iller için de bu yapılmalıdır. ATSO olarak bu konularda çözüm üretmeye, üyelerimize destek olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Başkan Çetin, ATSO'nun çalışmaları hakkında da iş adamlarına bilgiler verdi.
FOTOĞRAFLI