ATB’den Zeytinpark’ta İftar

Güncelleme Tarihi:

ATB’den Zeytinpark’ta İftar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2015 14:25

ATB'NİN GELENEKSEL İFTAR YEMEKLERİNİN SONUNCUSU ZEYTİNPARK'TA DÜZENLENDİ.

Antalya Ticaret Borsası’nın Ramazan ayında düzenlediği geleneksel iftar yemeğinin sonuncusu Zeytinpark’ta verildi. Bin kişilik iftar sorası zeytin ağaçları altında kuruldu.
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan’ın katıldığı iftara, CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan vekili İsmail Afşar, Kepez Kaymakamı Savaş Tuncer, İl Müftüsü Osman Artan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, ATSO Başkanı Davut Çetin, Manavgat TSO Başkanı Ahmet Boztaş, Kumluca TSO Başkanı Murat H. Günay, Dinar TSO Başkanı Ahmet Hakan Uyan, OSB Başkanı Ali Bahar, AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ATB meclis, yönetim ve komite üyelerinin yanı sıra çok sayıda gaziler ve vatandaş katıldı. Zeytinyağlı menünün ikram edildiği tasavvuf müziği eşliğindeki iftar, İl Müftüsü Osman Artan’ın yemek duasıyla son buldu.
TOPRAKNAME İLE TOPRAĞIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
ATB’nin iftar sofrasında iftar menüsünün de bulunduğu Toprakname yer aldı. Ramazan sofrasının toprak ananın bereketi ve zenginliğiyle kurulduğu belirtilen Toprakname’de, “Toprak doğrudandır, besleyen, büyütendir. Bir verir bin alırsın topraktan. Emeği, alın terini, çalışkanlığını unutmaz toprak, sevgine karşılık verir. Kutsalımızdır toprak namusumuz. Demeter’dir Yunan mitolojisinde toprağın, tarımın tanrıçası. Cihuacoatl’dır Aztek’lerde, Anadolu’da Kybele. Tüm canlılar için hayattır, geldiğimiz ve gideceğimiz yerdir toprak" ifadelerine yer verildi.
TARIM ARAZİSİ KAYBOLUYOR
Toprağın yaşayan bir varlık olduğu ve üretilemediğine dikkat çekilen Toprakname’de, en uygun şartlar altında bile tarım toprağının binlerce yılda oluştuğuna dikkat çekildi. Tarım topraklarının sonsuz olmadığı vurgulanan Toprakname’de, şunlar kaydedildi:
“Dünyada toplam karasal alanın sadece yüzde 10’unda tarım yapılabildiğini, Türkiye topraklarının sadece 3’te 1’inin tarıma uygun olduğunu, ülkemizin son 10 yılda 27,8 milyon dekar tarım arazisini yitirdiğini, kentimizde, her gün 12 futbol sahası büyüklüğünde tarım alanının yok olduğunu, Antalyamız’da son 20 yılda tarım topraklarımıza sahip çıkabilseydik, 10 bin çiftçi 47’şer dönüm tarlayı hala ekiyor-biçiyor olacağını biliyor musunuz?"
KORUMAK BORCUMUZ
Bir gün herkesin geldiği toprağa geri gideceği de belirtilen Toprakname’de “Bizler planlama yapmadan döktükçe betonu toprağa, yaptıkça gereksiz ve anlamsız inşaatları, acımasız imar uygulamalarını, bozdukça ekilen-dikilen alanları, yok ettikçe üç-beş kuruş için ormanlarımızı, hoyratça kullandıkça çevreyi, dengesini bozdukça doğanın, çekebilecek miyiz gelecek nesillerin ahını? Ve nihayet torunlarımıza, yaşayabilecekleri ve yaşatabilecekleri bir toprak bırakabilecek miyiz? Gelecek nesillerin hakkı değil mi toprağın bereketiyle kurulan sofralar? Unutmayın toprağı, suyu, havayı, doğayı korumak hepimizin boynunun borcudur" denildi.
Antalya Ticaret Borsası, geçen yıl Zeytinpark’ta verdiği iftarda da katılımcılara, zeytin ağacının korunması mesajını içeren Zeytinname dağıtmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!