Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,16 oranında artış gösterdiğini, bu artışın ocak ayından bu yana görülen en yüksek oran olduğunu belirtti.
ATB Başkanı Ali Çadır, TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Başkan Çandır, "Aylık bazda yurt içi üretici fiyat endeksinde yüzde 0,21 oranında artış gerçekleşti. Bunun ileride tüketicilere yansıyacağı düşünüldüğünde mevcut durum endişe vericidir" dedi.
Yıllık bazda TÜFE'de yüzde 8,79, ÜFE'de ise yüzde 3,96 artış gerçekleştiğini kaydeden Çandır, aylık manşet beklentilerin 0,26-0,65 bandında yukarı yönde olduğu düşünüldüğünde enflasyon rakamının beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi. Yazın tarla ürünlerinin pazara inmesiyle gıda fiyatlarında düşüş beklentisi oluştuğunu ancak Temmuz'da gıda fiyatlarının yüzde 3,15 arttığını belirten Çandır, gıda fiyatlarındaki katılığa dikkat çekti.
BATI AKDENİZ TEMMUZ'U PAHALI GEÇİRDİ
Batı Akdeniz Bölgesi'nin Temmuz ayında yüzde 1.19 oranındaki tüketici fiyat artışıyla ülke ortalamasının üzerinde seyir izlediğini kaydeden Ali Çandır, "Bölge enflasyonundaki bu rakamlar temel alındığında, geçtiğimiz ay Batı Akdeniz'de fileler Türkiye genelinden daha pahalıya doldu. Batı Akdeniz ülkenin pahalı bölgeleri içerisinde yer almıştır" dedi.
YILLIK İZİN İPTALLERİNE RAĞMEN YURT İÇİ TURLAR ZİRVEDE
Ülke genelindeki ürün ve ürün gruplarındaki fiyat değişmelerine de değinen Ali Çandır, temmuzda yüzde 54,09 artışla 'yurtiçi turlar', harcama grubu bazında ise yüzde 7,05 artışla 'alkollü içecekler ve tütün' grubunun ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Devlet memurlarının izin iptallerine rağmen yurtiçi turlardaki artışa işaret eden Çandır, "Bu iptallerin sonucunu ağustos enflasyonuna yansıyacağını öngörmekteyiz" dedi. Domates, taze fasulye ve çarliston biberdeki fiyat artışına dikkat çeken Çandır, "Tarla ürün fiyatlarının ılıman havalara rağmen nispeten yüksek seviyelere geldiğini endişeyle izliyor ve bunun sürekli olmamasını diliyoruz. Mevsimsel ürünlerin fiyatlarında yüzde 40'lar civarındaki artış tüketiciyi olumsuz etkilemekte" diye konuştu.
EKONOMİDE BİRLİKTELİK VURGUSU
Enflasyonun beklentinin üzerinde çıkmasını maliyetlerin yüksekliğine bağlayan Ali Çandır, küresel piyasalarda yarı fiyatına inen petrolün pompa fiyatlarına yansıtılamadığını, bunun dolaylı vergi yükünden kaynaklandığını söyledi. Gelir dağılımı adaletinin daha sağlıklı olduğu dolaylı vergi payının azaltılması yönünde uygulanacak politikaların düşük gelirli tüketicinin cebini rahatlatacağını vurgulayan Ali Çandır, maliyetlerin azaltılmasının üretimi artıracağı bunun da fiyatlara yansıyacağını kaydetti.
Yaşanan darbe girişiminin ardından ulusal bazda ortaya çıkan birlik ve beraberlik görüntüsünün devamını dileyen Çandır, bunun ekonomik aktörleri rahatlatacağını kaydetti. Ali Çandır, "Enflasyondaki katılıkla mücadelenin de üretim ve birliktelikle sonuca ulaşabileceğine inanıyoruz" dedi.
FOTOĞRAFLI