ATB Başkanı Ali Çandır, "Antalya Durursa, Türkiye Durur"

Güncelleme Tarihi:

ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya Durursa, Türkiye Durur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2015 11:25

ANTALYA TİCARET BORSASI BAŞKANI ALİ ÇANDIR, 80’Lİ VE 90’LI YILLARDA TURİZM VE TARIM OLMAK ÜZERE İKİ BAŞARI HİKAYESİNE İMZA ATTIĞINI BELİRTEREK, "ANCAK SON YILLARDA BU İKİ TEMEL SEKTÖRÜMÜZLE İLGİLİ REKABETÇİ BİR BAŞARI GRAFİĞİ ÇİZDİĞİMİZ SÖYLENEMEZ" DEDİ. ÇANDIR, ANTALYA'NIN ÜZERİNDE ÖLÜ TOPRAĞI OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 80’li ve 90’lı yıllarda turizm ve tarım olmak üzere iki başarı hikayesine imza attığını belirterek, "Ancak son yıllarda bu iki temel sektörümüzle ilgili rekabetçi bir başarı grafiği çizdiğimiz söylenemez" dedi. Çandır, Antalya’nın üzerinde ölü toprağı olduğunu söyledi.
Antalya Ticaret Borsası Mayıs ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı. Meclis üyeleri, 7 Mayıs’ta hayatını kaybeden ATB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Ruhi Alpagot’u anarken, Meclis’te Alpagot’un hayatı sinevizyondan anlatıldı. Meclis üyelerine yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili bilgi verilirken, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da konuşmasına Mahmut Ruhi Alpagot’u anarak başladı. Çandır, Meclis konuşmasında tarım ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
YAŞ MEYVE VE SEBZENİN YOL HİKAYESİ ÇIKARILACAK
Yaş meyve ve sebze sektörünün geçen ay yaşanan gıda fiyatları tartışmaları ve öncesinde yaşanan enflasyon tartışmalarından en fazla etkilenen sektör olduğunu kaydeden Çandır, üreticinin tarım topraklarını terk etmek zorunda kalması, girdi maliyetlerindeki ortalama 10 katlık artış, döviz kurlarındaki aşırı yükseliş, üretime ve ticarete yansımayan ve ulaşmayan destek ve teşviklerin, ekonomik büyümenin düşmesinin sektörün suçu olmadığını ifade etti. Çandır, ATB olarak gıda zinciri analizi yaparak, ürünlerin tarladan ve seradan sofraya yolculuğunu yaş sebze ve meyvenin yol hikayesi ile ortaya koyacaklarını bildirdi.
TARIMDA DA ARA ELEMAN SIKINTISI
Sanayide yaşanan ara eleman sorununun tarım sektöründe de hissedildiğini söyleyen ATB Başkanı Ali Çandır, "Hayvancılıkta sık sık gündeme gelen, hatta en son BAGEV çalıştayında da öne çıkan çoban bulamama sorunu, yoğun emek gerektiren örtü altı tarımda da bizleri zor durumda bırakan sorunların başında gelmektedir. Tarımdan elini çeken gençler, bir daha tarıma dönmek istemiyor" diye konuştu.
950 BİN GENÇ KAYIP NESİL
Antalya’nın nüfus büyüklüğü açısından Türkiye’nin en kalabalık 5. kenti olduğunu belirten Çandır, "Ancak tarımda çalışacak iş gücüne ulaşmakta her geçen gün daha da çok zorlanıyoruz. Buna karşın ülkemizde 15-19 yaş aralığında ki 950 bin gencimiz ne eğitim görüyor ne de iş gücüne katılıyor ve kayıp nesil olarak niteleniyor" dedi. Çandır, üretimde ve ticarette ihtiyaç duyulan istihdam ve mevzuat sıkıntılarının had safhaya ulaştığının altını çizdi.
ÜZERİMİZDE ÖLÜ TOPRAĞI
Antalya’nın 80’li yıllarda turizm ile 90’lı yıllarda örtü altı tarımı ile iki önemli başarı hikayesi yazdığını, EXPO 2016 da göz önüne alındığında 2,5 başarı hikayesi yazdığını ifade eden Ali Çandır, "Antalyamızın 80’li yıllarda turizm ve 90’lı yıllarda örtü altı tarım olmak üzere iki başarı hikayesine imza attı. Ancak son yıllarda bu iki temel sektörümüzle ilgili rekabetçi bir başarı grafiği çizdiğimiz söylenemez" dedi. Çandır, Antalya’nın üzerinde ölü toprağı serili olduğunu ifade etti.
TARIMDA YÜKSELİŞ GRAFİĞİ İSTENEN DÜZEYDE DEĞİL
Tarımda yükseliş grafiğinin de olması gereken düzeyde olmadığını vurgulayan Ali Çandır, şunları söyledi:
"Antalya’nın net ihracatçı kimliği, son yıllarda net ithalatçı kimliğe dönüşmektedir. Bizler mevcut başarı hikayelerimizi geliştirme ve yeni başarı hikayeleri üretme gayretine sahip olmak istiyoruz. Bu nedenle tekrar birlikte hareket etme gücümüzü ortaya çıkarıp Antalya ekonomisi ile yüzleşmeye ihtiyacımız var. Hepimizin bildiği üzere “Antalya durursa Türkiye durur”. Bu nedenle, Tüm enerjimizi ve kaynaklarımızı; sürdürülebilir, rekabetçi, yatırımcı ve büyümeye odaklı işlerimize yoğunlaştırmak arzusundayız."
KOMİTELER YOL GÖSTERİCİ
Ali Çandır, ATB meslek komitelerinin çalışmaları hakkında da bilgi verdi. 1. Meslek Komitesi’nin Antalya’da ekimi yapılacak buğday çeşidini belirlemek, 4. Meslek Komitesi’nin Korkuteli Karyağdı Armudu’nu markalaştırmak için, 7. Meslek Komitesi’nin Harnup Pekmezinin standardının oluşturulması için çalıştığını belirten Çandır, 6. Meslek Komitesi’nin talebi ve desteğiyle Çiçek Festivali’nin bu yıl 11’incisinin düzenlendiğine dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!