Güncelleme Tarihi:
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüksek bina yoğunluğunu önlemek için açıkladığı dikey yerine yatay yapılaşma formülü pek çok kent gibi Antalya’nın da büyüme yönetimini etkileyecek. Planlı şehirleşme hedefiyle çalışmalar yapan meslek odaları, Bakanlığın kentsel dönüşümde imar artışının yüzde 20 -25’i aşmayacağı yönündeki kararını değerlendirdi.
UYDU KENTLER KURULSUN
Bir kentsel dönüşüm ve deprem master planları hazırlanmadan getirilecek çözümlerin günü kurtaracak çalışmalar olacağını belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, “Yatayda yapılaşmaya gidersek ne yeşil alan, ne sosyal donatı alanı, ne de yollar kalır. Daire metrekarelerini küçültüp öncekinden daha fazla daire ve insan koymaya çalışırsak altyapı sorunlarıyla karşılaşacağız. Yol, atık su, içme suyu ve sosyal donatılar anlamında kapasite yetersizliği başlayacak. Çok fazla göç alan Antalya’da Lara ve Konyaaltı aralığı artık yerleşime yetmiyor. Şehri silüetini bozmayacak, nefes almasını önlemeyecek ve ihtiyaç duyulanın üzerine çıkmayacak şekilde kademeli olarak yukarı büyüme olmalı ve şehir merkezine uzak uydu kentler kurulmalı” dedi.
BÖLGEYE GÖRE PLANLAMA
Gecekondu bölgelerinde, kent merkezinde ve sit alanlarında yapılacak uygulamaların farklılık göstermesi gerektiğini söyleyen Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, Antalya’da kentsel dönüşüm alanlarının belirlenerek özelliklerine göre müdahale yöntemlerinin geliştirilmesini önerdi. Manavoğlu, “Zemin ve yapı analizleri yapılmalı. Sosyal durum araştırılarak nüfusa yönelik sosyal ve teknik donatı standartları sağlanmalı. Ulaşım ana planı kararları göz önünde bulundurulmalı. Kent kimliğini yaşatacak, iklimsel koşullarıyla ve kent silüetiyle uyumlu, sürdürebilir projelere yer verilmeli” açıklamasında bulundu.
ALTYAPI DA DÜŞÜNÜLMELİ
Bakanlığın yatay yapılaşma stratejisinin doğru bir yaklaşım olduğunu belirten Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal, “Ancak imarda yüzde 20-25 yoğunluk artışı için sosyal donatı ve teknik altyapı alanlarının da aynı oranda artırılması gerekir. Bunun için de dönüşüm alanlarının belirlenerek bu alanlarda plan revizyonu yapılması gerekir. O nedenle kentsel dönüşüm master planı ve bu plana uygun revizyon planları hazırlanmalı ve parsel ölçeğinde uygulama yapılmalı” ifadelerini kullandı.
ÖNCELİK CAN GÜVENLİĞİ
Antalya’nın sivil toplum kuruluşları, üniversite, kamu ve özel sektör katılımcılarıyla birlikte hazırlanacak bir kentsel dönüşüm master planına ihtiyacına vurgu yapan Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, hazırladıkları rapordaki önerileri şöyle aktardı: “Mevcut planda yüzde 83.3 oranında 1-5 katlı yapı, yüzde 13.3 6-10 katlı yapı ve yüzde 3,4 11 katın üstünde yapı bulunuyor. Antalya’nın doğal ve tarihi yapısını yaşatacak projeler hazırlanmalı. Sıcak bir kent olduğu için kuzey güney koridorları oluşturulmalı. Can güvenliğinin sağlanması ve yaşam düzeyinin yükseltilmesi amaçlanmalı. Ulaşım Ana Planı ve Kentsel Dönüşüm Politikaları birlikte belirlenmeli. Rskli alanlar zemin ve risk analizleriyle tespit edilip Nazım İmar Planı’na aktarılmalı.”