Güncelleme Tarihi:
HALK ozanı Veysel Şatıroğlu’nu ‘Aşık Veysel’ yapan karşılıksız aşk hikayesini beyaz perdeye taşıyan yönetmen ve senarist Bilal Babaoğlu’nun, birçok festivalin seçkisinde yer alan, ödül getiren ‘Aşık’ filmi özel gösterimlerle yurdu gezmeye devam ediyor. Film, Antalya seyircisinden de tam not aldı. Asi, Kasaba, Genco, Aşka Sürgün gibi sevilen televizyon dizilerinin senarist ve yönetmeni Bilal Babaoğlu ile ödüllü filmini, seyirciyi, yeni yetenekleri keşif için kurduğu atölyeleri ve projelerini konuştuk.
Festivaller ve özel gösterimlerde izleyicinin yoğun ilgisiyle karşılanan ‘Aşık’ nasıl bir film?
‘Aşık’ filmi karşılıksız aşk acısıyla olgunlaşarak kendi türküsünü yakmaya çalışan bir aşığın yolculuğunu anlatıyor. Doğu edebiyatında ve Türk Halk Müziği’nde konu edilen ‘Leyla’yı ararken mevlaya varmak’ temasını Aşık Veysel’in hikayesinde gördüm. Kendisini terk edip giden eşinin çorabına, gittiği yerde mağdur olmasın diye gizlice altın koyabilen bir aşığı, çağımız insanına, özellikle erkeklerine hatırlatmak gerektiğini düşündüm. Çünkü aşk cinayetleri, kadına yönelik şiddet terör boyutuna vardı. Bu topraklarda dünyaya örnek olacak aşkların yaşandığını göstererek, “olunacaksa Veysel gibi aşık olmalı” demek istedik.
Sanat atölyeleri kurarak yeni yetenekleri yetiştirme fikri nasıl hayata geçti?
Bildiğini öğretmeyi, paylaşmayı topluma karşı sorumluluk olarak görüyorum. Daha önce deprem bölgesinde ve birçok yerde çocuklara fotoğraf dersleri verdim. Çocuk Fotoğrafçılar Atölyeleri’nde eğitmenlik yaptım. Hem yeni yetenekleri gün yüzüne çıkarmak, hem de hazırlamakta olduğum film, dizi ve belgesel projelerimizde görev alacak senaryo ve reji ekibini seçmek, yetiştirmek amacıyla çekim teknikleri atölyesi kurduk.
Sırada yeni projeler var mı?
Kurtuluş Savaşı’na, Atatürk’e ev sahipliği yapanların, onu sinesinde saklayan ve ilk cüreti gösteren Samsunluların öyküsünü anlatan ‘Misafir’i çekmek için çalışmalara başladık. Sinema filminden önce hikayesi üniversite çevresinde geçen bir internet dizisinin senaryosunu yazıyorum.
Sinema sektöründe profesyonel olarak yer almak isteyenlere ne tavsiye ediyorsunuz?
Çok ama çok okumalılar. Çok sevdiği kitabı şevkle yeniden okuyan, çok sevdiği filmi detaylarını görmek için tekrar tekrar izleyen, yazım ve çekim tekniklerini öğrenmeye çalışan ve ufkunu genişletmek için çaba göstermekten bıkmayanlar iyi birer sinemacı olur.