Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin birçok ilinde servislere uygulanan ‘ara zam’lı fiyat tarifelerinin önümüzdeki günlerde Antalya için de açıklanması bekleniyor. Yapılan zamla birlikte ilk kez bir eğitim-öğretim dönemi bitmeden fiyat değişikliğine gidildiğini ve yeni servis ücretleriyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen veliler, duruma tepki gösterdi.
TARİFENİN İKİ KATINA ÇIKTI
2021-2022 eğitim ve öğretim yılı servis aracı fiyat tarifesine göre; Antalya şehir merkezinde uygulanması gereken aylık resmi ücretler 0-3 kilometrede 310 TL, 3-6 kilometrede 315 kilometre, 6-10 kilometrede 340 TL, 10-15 kilometrede 345 TL olarak belirlenmişti. Sene başında bu standart fiyatların biraz üzerinde seyreden servis ücretleri, yılbaşından sonra yapılan ara zamla iki katına çıktı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı (UKOME) ile birlikte yeni tespiti yapılarak tarife değişikliğine gidileceğini açıklayan Antalya Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin, okul servisleri için yeni fiyat tariflerinin henüz belirlenmediğini ancak önümüzdeki günlerde netleşeceğini söyledi.
BİRKAÇ AYDA YÜZDE 30 ZAM
İlk kez yılda iki kez servis ücretlerine zam yapıldığına dikkat çeken veli Murat Tütüncü, bu beklenmedik zamların ailelerin bütçelerini sıkıntıya soktuğunu söyledi. Bir diğer veli Aygül Oğuz ise servis zamlarına tepkisini şu sözlerle anlattı: “Okulla evimizin arası yaklaşık 4-5 kilometre. Evimiz okula çok yakın olduğu için en düşük ücret ödeyen ailelerden biriyiz. Bir sene önce 300 lira ödediğimiz servis ücretlerinin 2021 – 2022 eğitim sezonunun başında 450 liraya yükseldiği söylenmişti. Eylülden beri her ay 450 lira ödediğimiz servisin ara tatilde yeniden zamlandığını öğrendik. İlk defa yıl ortasında zamla karşılaştık. Yeni ücretin 585 lira olduğu söylendiğinde duyduğumuza inanamadık. Geçen yıla göre yüzde 100, birkaç ay önceye göre ise yüzde 30 zam yapıldı.”
ZAMLAR KANUNA AYKIRI
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunu’nun 4’üncü maddesinde “Sözleşmede öngörülen koşullar, sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemez” hükmünün yer aldığını hatırlatan Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı ve Tükonfed-Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili avukat İbrahim Güllü, bu hükme aykırı bir uygulamanın ancak tüketicinin lehine yapılabileceğini söyledi. Yani bu kanuna göre servis sözleşmeleri üzerinden zam değil sadece indirim uygulanabileceğinin altını çizen İbrahim Güllü, yeni yıl itibariyle uygulanan zamların usulsüz olduğunu vurguladı.
VELİ İSTERSE ZAMMI KABUL EDER
Başkan İbrahim Güllü, velilerin kanunen zamlı ücretleri ödemek gibi bir yükümlülükleri olmamakla birlikte eğer kendileri uygun bulur, kabul ederlerse zamlı tarifeye uygun ödeme yapabileceklerini belirtti. Güllü, tüketicinin inisiyatifinde olan bu konuyu şöyle açıkladı: Sözleşmeler sadece tüketici lehine değiştirilebilir. Ancak geçtiğimiz yılın son aylarında dövizdeki artışa paralel olarak akaryakıt fiyatlarına, yedek parçaya gelen zamlar ve bu sene başından itibaren asgari ücretteki yüzde 50 artış servis işletmecilerini sıkıntıya soktu. Bu noktada veliler herhangi bir ücret artışı yapmak zorunda olmamalarına rağmen kendi takdirlerine göre vicdani değerlendirme ile kamu kurumlarınca belirlenen resmi artış oranına uyup uymamakta serbesttirler.”
FAHİŞ ARTIŞLAR DAYATILAMAZ
Okul servislerinde fahiş zam uygulamalarına uyulması konusunda hiçbir zorunluluğun olmadığına vurgu yapan Güllü, velilerin, UKOME’nin belirlediği artış oranına göre yapılacak bir artışı da kabul edip etmemekte özgür olduklarını anlattı. Güllü, “Türk Borçlar Kanunu’nda ifa güçlüğü ve ifa imkânsızlığı durumu düzenlenmiştir. Olağanüstü bir fiyat artışıyla servis ücretlerinin, daha önce UKOME’nin bu dönem için belirlediği ücretin üstünde olması dayatılamaz. Maliyetlere binen zamlar nedeniyle veliler vicdani kanaatleri ile bir miktar artış yapabilirler ancak zorunlu değiller” dedi.