ANTİK ÇAĞ’DA PARA HİKÂYELERİ

Güncelleme Tarihi:

ANTİK ÇAĞ’DA PARA HİKÂYELERİ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2022 09:17

AKMED’in Antalya Kaleiçi Müzesi’nde açılan 3’üncü sergisi ‘Paralar ve Hayvanlar’, paralara resmedilen hayvan figürlerinden yola çıkarak tarih tutkunlarını antik çağların yaşayış ve inanışlarına doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

Haberin Devamı

 

SUNA & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin (AKMED) ‘Hayvanlar ve Paralar, Antik Çağ’dan Günümüze Paralar Üzerindeki Hayvan Görselleri’ isimli sergisi Antalya Kaleiçi Müzesi’nde açıldı. Küratörlüğünü Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve AKMED Direktörü Prof. Dr. Oğuz Tekin ile AKMED Akademik İşler Uzmanı Dr. Arif Yacı’nın üstlendiği sergi, bugünden itibaren 30 Eylül 2023’e kadar pazartesi günleri hariç her gün 09.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyarete açık kalacak.

140 PARADA 34 FİGÜR
Tarih boyunca devletlerin kullandığı paralara resmedilen hayvan figürlerine odaklanan sergide, 100’ün üzerindeki devletin 34 farklı hayvan görselinin resmedildiği 140 ayrı parası yer alıyor. Bu alanda ilk olma özelliği taşıyan sergi, paraların üzerindeki hayvan figürleri üzerinden, dönemin özelliklerini, eski inanışları ve yaşam tarzını konu alıyor.

Haberin Devamı

1 YIL SÜREN ÇALIŞMA
Serginin açılışında konuşan Prof. Dr. Oğuz Tekin, AKMED, çalışmaları ve merkeze bağlı müzedeki faaliyetler hakkında bilgi verdi. ‘Hayvanlar ve Paralar, Antik Çağdan Günümüze Paralar Üzerindeki Hayvan Görselleri’ sergisinin1 yıl süren bir çalışma sonucu ortaya çıktığını anlatan Oğuz Tekin, “AKMED olarak Antalya Kaleiçi Müzesi’nde gerçekleştirdiğimiz ‘Paranın Cazibesi’ ve ‘Antik Çağ’da Balık ve Balıkçılık Hikayeleri’ sergilerimizden sonra üçüncü sergimizi de ziyarete hazır hale getirdik. Hayvanlar ve Paralar adını taşıyan bu sergimiz, geçmiş dönemlerden günümüze paraların hikayelerini anlatıyor” dedi.

FARKLI BİR PENCERE
Serginin araştırma ve ziyarete hazır hale getirilme sürecinden de bahseden Tekin, şöyle bilgi verdi: “Hazırlık aşaması çok zevkliydi. Biz bu sergiyle tarihe hayvanlar dünyası üzerinden farklı bir pencere açmak istedik. Uzun süren uğraşların ve sayfalarca çalışmaların sonucunda bu sergi ortaya çıktı. Biz bu sergiye hazırlanırken çok şey de öğrendik. Tilkiden yılana, kurbağadan timsaha antik sikkeler üzerindeki tasvirler, bize ait oldukları döneme ilişkin çok şey anlattı. Kimisi güzel kimisi üzücü pek çok hikâyeye kapı araladı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!