Antalya'nın suyu 15.9 milyar metreküp

Güncelleme Tarihi:

Antalyanın suyu 15.9 milyar metreküp
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2016 12:52

Antalya'nın suyu 15.9 milyar metreküp

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - DEVLET Su İşleri (DSİ) Antalya Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, Antalya'nın yerüstü 15 milyar 118 milyon metreküp, yer altı 788 milyon metreküp olmak üzere toplam 15 milyar 906 milyon metreküp su potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Antalya bu rakamla Türkiye su potansiyelinin yüzde 7'sine sahip.

Hayrullah Coşkun, DSİ Antalya Bölge Müdürlüğü'nün en önemli görevleri arasında taşkınla mücadele olduğunu belirtti. Coşkun, Kaş'tan Gazipaşa'ya kadar Eşen, Alakır, Aksu, Köprüçay, Dim, Manavgat ve Hacı Musa gibi büyük derelerin Toroslar'dan getirdiği sularla taşkın olaylarının yaşandığını kaydetti. DSİ 13'üncü Bölge Müdürlüğü olarak 20 bin 909 km2'lik alanda hizmet verdiklerini belirten Coşkun, makine parkında 77 inşaat makinası, 132'si yardımcı ekipmanla birlikte 245 ana ve yardımcı ekipman bulunduğunu söyledi. Antalya Bölge Müdürlüğü'nün yatırıma harcadığı paranın yaklaşık 240 milyon TL olduğu ve 2016'da yatırım bütçesinin revizesiyle beraber 285 milyon TL'ye çıktığını belirten Coşkun, “285 milyonu Antalya'nın her yerinde güzel projelerle hizmete sunuyoruz. Baraj, gölet, taşkın koruma tesisi gibi hizmetler" dedi.

Doluluk oranları makul seviyelerdeyken köylünün sulamasını yazın sıkıntısız yaptığını belirten Coşkun, bugün itibariyle barajlardaki doluluk oranlarını da şöyle açıkladı:

“Oymapınar Barajı'nda yüzde 76, Manavgat Barajı yüzde 49, Korkuteli Barajı yüzde 15. Çünkü güzel bir sulama yapıyoruz ve o yüzden su seviyesi düştü. Dim Barajı yüzde 40, Alakır Barajı yüzde 13, Çayboğazı Barajı ise en fakir, çünkü burada 130 bin dönüm araziyi suluyoruz. Yazın ciddi bir sulama yapıldı ve yüzde 5'lerdeyiz. Tabi yaz mevsimi geçti ve kar yağışı bu barajlarımızın yeniden dolmasını sağlayacak. Şu anda 2017'nin yağış sezonu başladı. Nisan-mayıs aylarından itibaren inşallah yeniden dolacak. Bizim için özellikle kar önemli. Yüksek dağlara yağacak ki, karlar bizim gölet ve barajlarımızı besleyecek. O sayede inşallah 2017 sulama sezonunda sıkıntı çekmeyeceğiz. Kar erimesinden gelen su barajların doluluğu yönünden daha kalıcı. Yağmur hızlı geçiyor ve kar gibi olmaz."

15.9 MİLYAR METREKÜP SUYUMUZ VAR

Antalya'nın yer altı ve yerüstü su kaynakları miktarını da açıklayan DSİ Bölge Müdürü Coşkun, yerüstü toplam su potansiyelinin 15 milyar 118 milyon metreküp, yer altı su potansiyelinin 788 milyon metreküp olduğunu, toplamda ise 15 milyar 906 milyon metreküp su potansiyeline sahip olunduğunu dile getirdi. Bu rakamın Türkiye yer altı ve yerüstü toplam su potansiyelinin yüzde 7'sini oluşturduğunu belirten Coşkun, “Bu da güzel bir rakam" dedi.

2 MİLYON 74 BİN DEKAR ARAZİ SULANABİLİYOR

Antalya'da DSİ kriterlerine göre 2 milyon 74 bin dekar sulanabilir arazi olduğunu belirten Coşkun, bu rakamın yüzde 72'si, yani 1 milyon 486 bin dekarını sulamaya açtıklarını söyledi. Yüzde 28'lik kısmın ise yatırım programında inşaatı devam eden, proje ve planlama aşamasında olan işler olduğunu anlatan Coşkun, bu projeleri şöyle sıraladı:

“Gazipaşa'da 47 bin 400 dekarı sulayabilecek Gökçeler Barajı inşaatı sürüyor ve yılsonunda bitirilecek. Haziran ayında da su tutmaya başlanılacak. Gebiz bölgesinde Küçük Aksu barajımız inşaatı sürüyor 44 bin 100 dekarı sulayacak. Alanya'da Yeniköy barajı 12 bin 360 dekarı sulayacak. Yaklaşık yüzde 29'a gelindi, inşaatı sürüyor. Kaş Kasaba projesinde Kıbrıs Barajı yapılacak. 35 bin 170 dekar sulanacak. İnşaat başladı. Dim Barajı sulama inşaatı hatları devam ediyor. Ayrıca Gündoğmuş, Gazipaşa, Manavgat, Finike, Kaş, Alanya gibi bütün ilçelerimizde 1071 gölet projesi kapsamında toplam 86 bin 100 dekar alanı sulayacak 18 gölet yapılıyor. İnşaatı devam eden gölet ve barajlar 189 bin 280 dekar, proje aşamasında 137 bin 290 dekar, planlama aşamasında 261 bin 240 dekar sulanabilecek. Yatırım, proje ve planlama bittiğinde etüt ettiğimiz sulanabilir arazinin tamamını sulanabilir oluyor."

KARACAÖREN'DEN SU 2017 SONUNDA GELECEK

Antalya'ya Karacaören-2 Barajı'ndan planlanan içmesuyu projesi inşaatının sürdüğünü de belirten Coşkun, Antalya'nın 2045 yılına kadarki içmesuyunun buradan getirileceğini açıkladı. Karacaören-2 Barajı'ndan Antalya'ya 44 kilometrelik boru hattı döşeme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden DSİ Bölge Müdürü, “2 bin 845 mm çapında çelik borularla su gelecek. Ayrıca Karacören 2 Barajı inşa edilirken de Antalya'ya su gönderilmesi için bir ana çıkış planı yapılmış. Baraj yapıldığında da zaten belliymiş. Çıkış yapısıyla da Antalya'ya içmesuyu verileceği planlanmış. 44 kilometrenin yaklaşık 13 kilometresi tamamlandı. Kamulaştırma ve boru döşeme işleri birlikte devam ediyor ve tamamen bitmesi 2017 sonunu bulur. Bu kapsamda dünyanın en modern arıtma tesisi de inşa edilecek. Baraj içindeki balık çiftlikleri için yetkili Burdur Tarım İl Müdürlüğü tarafından, içmesuyu için kullanılacağından süresi dolanların süresi uzatılmıyor ve süresi bitenler kapatılacak" diye konuştu.

DİM'DEN İÇMESUYU VE AKSU TAŞKIN KORUMA

Dim Barajı'ndan alınan isale hattıyla Alanya bölgesine verilecek içmesuyu hattı ve arıtma tesisi inşaatlarında da sona gelindiğini belirten DSİ Bölge Müdürü Coşkun, kısa sürede Alanya'ya içmesuyu verileceğini dile getirdi.

Aksu Çayı Taşkın Koruma Projesi'nde 50 kilometrelik bir derenin ıslah edildiği ve yan kollarla 70 kilometreye çıktığını da anlatan Coşkun, “Dolayısıyla Aksu Çayı alanı projesi, Expo alanını da taşkından koruyan bir projeydi. Yüzde 90'a yaklaştık ve yakın zamanda bitirilecek. Yaklaşık 300 milyona yakın yatırım bütçesiyle, 'su gibi aziz ol' der büyüklerimiz, su gibi kutsal bir nesneyi bir nevi işleyerek, içmesi ve tarlasını sulaması için vatandaşımıza sunuyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!