Güncelleme Tarihi:
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) - TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Antalya'daki odalarda başkan olan 3 kadın Ayşen Hamamcıoğlu, İncigül Sağdıç Tataroğlu ve Ebru Manavoğlu, bulundukları görevde 'kadın dayanışması' sergiliyor. Başkanlar, kadın olarak söylemlerde olduklarını, ancak eylemlerde yeteri kadar yer almadıklarını söyledi.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Mamamcıoğlu, Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İncigül Sağdıç Tataroğlu ve Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, Antalya'nın kadın oda başkanları olarak erkeklerin hakim olduğu yönetim kurullarıyla çalışıyor. MMO'da Hamamcıoğlu'nun ev sahipliğinde biraraya gelen başkanlar, renkli ve bir o kadar da keyifli geçen söyleşide, zaman zaman erkekleri eleştirdi.
TEKRAR ADAY OLACAK
Eşiyle 24 yıldır işyeri işlettiklerini söyleyen MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, 2 çocuğuna annelik yaparken, iş hayatını da ihmal etmediğini belirtti. TMMOB'ne bağlı 24 odanın bulunduğunu hatırlatan Hamamcıoğlu, "Benim ilginç olmamın sebebi, biz de çok az bayan var. Türkiye'de sadece İzmir'de kadın başkan vardı. Antalya'da da 45 yılın ardından ilk kadın makina mühendisi olarak ben görev yapıyorum. Son 2 yıldır görevdeyim. 21 Ocak'ta tekrar seçim var. Ekibimle birlikte yine adayım. Bir takım projeler için 2 yıl az olduğu için tekrar göreve talibiz" dedi.
ROL MODEL OLABİLİRİZ
"Erkek ve kadın diye ayırmamak gerekiyor. Çünkü beni erkek arkadaşlarım taçlandırdılar ve buraya başkan yaptılar. Ancak, kadın olarak söylemde varız ama eylemde biraz azız" diyen Hamamcıoğlu, şöyle devam etti:
"Kadın başkanlar olarak birbirimize destek oluyoruz ama eşgüdüme baktığımızda diğer başkanların da desteğini görüyoruz. İş dünyası kadın demektir. Bizler kadın başkanlar olarak fırsat eşitliğini yakalamış, topluma önder olabilecek, meslek dallarında doktora yapmış, öğretmenlik yapmış, hitapta bulunmuş, seçilmiş, desteklenmiş bir grubuz. Dolayısıyla en baştan o fırsat eşitliğini alamamış, okuyamamış, ailesinden destek görememiş bayanlara sadece rol model olabiliriz."
ERKEK TEMSİLİYETİNE ÖNEM
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İncigül Sağdıç Tataroğlu, 2 yıldır evli olduğunu ve 2015 Mayıs ayından bu yana da şube başkanlığı görevini üstlendiğini söyledi. Bir önceki başkanın görevi bırakmasından dolayı, şube ikinci başkanı olarak görevi devraldığını hatırlatan Tataroğlu, görüşlerini şöyle aktardı:
"Geçen yıl seçim oldu. Ben tekrar adaylığımı koydum ve seçildim. İş dünyasında kadın olmak çok keyifli. Dünyayı ve kentleri her ne kadar erkekler yönetiyormuş gibi görünse de ben kadınların yönettiğine inanıyorum. Öncelikle, evi kadınlar yönetiyor, çocukları kadınlar yetiştiriyor. Aslında her yerdeyiz, yönetimdeyiz ama görünen tarafında değiliz. Toplumumuz erkek temsiliyetine önem veriyor. Erkekler her ne kadar kadınlar tarafından geri planda yönetiliyor olsalar da kadınlar tarafından yönetilmeyi kabullenemiyorlar. Belki egolarından kaynaklanan bir durum var. Erkeklerin bu anlamda egolarını törpülemeleri gerekiyor."
EV, İŞ VE ODA YÖNETİMİ
Kendilerinin her ne kadar fırsat eşitliğini yakalamış olmalarına rağmen belli bir kesimin, mühendis, mimar olduktan sonra evlenip çocuk sahibi olduktan sonra çalışmamayı tercih ettiğini, evde çocuk büyüttüğünü belirten İncigül Sağdıç Tataroğlu, "O anlamda belki bizim biraz daha rol model olma konumumuz ön plana çıkabiliyor. Çünkü çocuk büyütmek, evli olmak belli alanlarda görev almaya kesinlikle engel değil. Sadece biraz planlama yaparak, vakit ayırarak, özveride bulunarak hem ev, hem iş hayatı, hem de oda yönetimi devam edebiliyor" diye konuştu.
'ARZUM SAYIMIZIN ARTMASI'
Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu ise 20 yıldır oda yönetimlerinde görev yaptığını, şimdi ise 2016- 2018 dönem başkanı olduğunu söyledi. Odada 174 üyesi olduğunu hatırlatan Manavoğlu, şunları söyledi:
"Kadınlarımızın sayısı az olmasına rağmen üretim bakımından aktif, dinamik olarak çalıştığını gözlemliyorum. Sayımızın artmasını arzu ediyorum. Ben her zaman için kadınlarımızı katılım mekanizmalarına davet ediyorum. Biz kentleri planlarken kentlerin kadın dostu kentler olması, tüm toplumu içerisine alacak planlamaların yapılması gerektiği konusunda her zaman fikrimi söylüyorum. Bu bakımdan da kadınlarımızı daha titiz, daha detaylı, daha çözüm üreten kesim olduğunu görüyorum."
SORUNLARA DUYARLI OLMALI
Kadınların her anlamda eşit, mutlu bireyler olmaları konusunda kendilerini geliştirmelerini ve kendilerini ifade edecek ortamların fazlalaşmasını dileyen Manavoğlu, konuşmasını şöyle bitirdi:
"Kentin sunduğu, ekonomik, siyasal alandan, fırsatlardan yararlanmalarını ve bu konuda kendilerini geliştirmelerini, katılım sağlamalarını, kentin sorunlarına karşı duyarlı olmalarını, kentlilik bilinci ile hareket etmelerini istiyorum. Kadınlarımızı tüm karar mekanizmalarında yer almak konusunda da teşvik ediyorum. Kent her zaman kadınla güzel. Kenti geliştirici bir husus. Kadın- erkek birlikte sorunlara çözüm bulmaya devam edeceğiz."
FOTOĞRAFLI