Güncelleme Tarihi:
FORM Mimarlık, Desird Tasarım, CW Enerji, Uniba Tarım ve Art-İn Bilişim… Antalya’nın en hızlı 5’lisi onlar… Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde oluşturduğu “Türkiye’nin En hızlı Büyüyen 100 Şirketi” listesine giren 5 firmanın yükselişindeki en büyük sır ise inovasyon kültürüne sahip olmaları. Ar-Ge çalışmalarına önem vererek yarattıkları farklılıklarla rakiplerinden sıyrılan bu genç ve yenilikçi 5 firma başarı merdivenlerini hızla tırmanıyor.
TEKNOLOJİ DEVİNE TEKNOLOJİ SATIYOR
Desird Tasarım Arge Uygulama Elektronik Destek Yönetim Kurulu Başkanı Ender Kazan:
“4. kez listeye girdik. Ar-Ge’ye çok önem veriyoruz. Üretimimizin yüzde 98’ini ihraç ediyoruz. Elektronik üzerine çalışıyoruz. Bizim iş modelimiz sanayicinin alt parçalarını yapmak. Öncelikle haberleşme kartları yapıyoruz. Çokça tüketilen bir ürün. Dolayısıyla o sektör büyürse biz de büyüyoruz. Yaptığımız ürünlerde hata oranı hemen hemen hiç yok. Hata oranımız milyonda 2’ye düştü. Bu da başarımızı etkiliyor. Aynı şekilde asansör elektriğiyle de uğraşıyoruz. Asansörde de 60’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Teknoloji devi Japonya’ya teknoloji ihraç ediyoruz. 15 yılı aşkındır Ar-Ge’sini ürettiğimiz bir projemiz var. Yeni nesil asansörler… Japonya ile çalışıyoruz. Bu proje ile bir holde 6-7 asansör çalışabilecek. Çok sayıda asansör boşluğu yerine daha az sayıda asansör boşluğu sayesinde ofis alanları artmış olacak. Projeyi 2026’da bitirmeyi hedefliyoruz. Otomotive de proje yapmaya başladık. Başarılı olursak orada da hızlı bir büyüme elde edeceğimizi düşünüyorum. 2018’de çalışan sayımız 142 idi. Bu sene çalışan sayımız 190’ı geçti. Yaptığımız her işte mutlaka inovasyon katıyoruz.”
TURİZME YÖN VERECEK NOKTADAYIZ
Art-İn Bilişim Sistemleri Şirketi kurucu ortağı Ümit Aydın:
“2011 yılında kurulduk. Turizme yönelik çalışıyoruz. Turizmdeki otellere acentelere kâr arttırıcı işlemler yapıyoruz. Türkiye’de 300’den fazla 5 yıldızlı otelle çalışıyoruz. Aslında Türkiye turizminin yüzde 45’iyle çalıştık diyebilirim. Türkiye’deki turizme yön verebilecek bir noktadayız. Bir sürü turizm verisini analiz edebilecek kapasitedeyiz. 30 çalışanımız var. Temelde de wireless yazılım teknolojilerini kullanıyoruz veri analizi yapay zeka sistemleri kullanıyoruz. Turizme fayda sağlayıp ürün çıkarıyoruz. Müşterimiz otel ise ekstra gelirlerini artırıyor, otelini müşteri portföyünde düzgün eşleştiriyor. Kendini daha doğru bir müşteri kitlesine pazarlıyor. Daha çok müşteriye daha kolay yoldan ulaşmış oluyor. Veri analizi yapay zeka ile müşterileri analiz edip otellerin durumunu analiz edip ikisini eşleştiriyoruz. Örneğin otelde misafir temassız her işlemini yapabiliyor. Müşterinin karakterine göre isteğine göre ürünler sunuluyor. Aslında anahtar teslim ürünler silsilesini otele ve ya turizme veriyoruz. Asıl buradaki kilit nokta çok fazla verinin oluşması. Müşterilerin kişilik analizine kadar çıkarıyoruz.”
DÜNYANIN ÇATISINI YAPIYOR
CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan:
“Sektörle 1999’da Almanya’da tanıştım. 2017 yılından bu yana güneş paneli üretiyoruz. 2010’da Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde şirketimizi açtık. Almanya ile ulaşım kolay olduğu için Antalya’yı tercih ettim. Türkiye’de insanlara ilk olarak güneş enerji sistemlerini anlatmak gerekiyordu. CW akademiyi kurduk. Elektrikçileri aradık eğittik. Türkiye pazarının yüzde 27’sini biz yapmışız. 2017-2018 yıllarında ilk 500’e girdim. 2018 yılında ikinci 500’e girdim. CW enerji sektöründe Ar-Ge merkezi oldu. Çok fazla inovatif ürün üretiyoruz. Bugün CW enerji panelleri dünyanın en iyi panelleri. Ürünüme 25 yıl garanti veriyorum. Ayrıca ürünümüzü sigortalattık. Bunu Türkiye’de ve Avrupa’da yapan tek firmayız. Kendi ürünümüzü nasıl millileştiririz onu planlıyoruz. 40 ülkeye ihracatımız var. Panel üretip Türkiye’de ihracat yapan tek firmayız. Üretimimizin yüzde 24’ü ihracat. Bu sene bunu yüzde 40’a çıkaracağız. Hedefimiz yüzde 70’e ulaşmak. Almanya’dan söküp fabrikayı getirdim. Şimdi en çok ürünü oraya satıyorum. Antalya’da en fazla kadın çalıştıran firmayız. 700 çalışanımızın yüzde 50’si kadın.”
GÜBRE DEĞİL FORMÜL ÜRETİYORUZ
Uniba Tarım Sanayi Ve Ticaret A. Ş. Yetkilisi Barış Büyükyörük:
“15 yıl profesyonel çalıştıktan sonra bu şirketi 2015 yılında Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde kurdum. 1 yıl faaliyet göstermedik. 2016’da başladık. Şu an Türkiye’de 1000’e yakın, Antalya’da ise 350 gübre üreten firma var. Daha öncesinde kimya alanında uzmanlığım olduğu için, aslında gübre üreten firmalara ham madde satarak başladım. Türkiye’deki bütün firmalara ham madde satıyoruz. Bir kanadımız bunu yapıyor. Diğer bir kanadımızda üretim yapıyor. Özel ürünler yapan bir firmayız. 9 kişi ile başladık. Şu anda çalışan sayımız 42’ye yükseldi. Ürettiğimiz ürünleri Balkanlardan Orta Doğu’ya, Afrika’dan Türki cumhuriyetlerine kadar 15 ülkeye ihraç ediyoruz. Yeni yatırımlarımız var bu alanda büyümeye devam ediyoruz. Türkiye’de üretilmeyen ürünlere yönelik projelerimiz var. Bizi rakiplerimizden ayıran şey; Biz gübre değil formül üretiyoruz. Ürettiğimiz formüller bizi ön plana çıkarıyor. Biz de inovasyonla öne çıkıyoruz.”
BAŞKAN ÇETİN’DEN FİRMALARA ÇAĞRI
ATSO Başkanı Davut Çetin de , “TOBB Türkiye 100 Listesinde geçen yıl Antalya’dan 7 firmamız vardı. Bu yıl 5 firmamız yer aldı. Türkiye’nin en hızlı büyüyenler listesine adını yazdıran Antalya’dan 10 firmamız da cirolarını yüzde 10’un üzerinde artırmış. Firmalarımız inovasyona önem vererek başarı hikâyesi yazmıştır. Tüm firmalarımızı yürekten kutluyorum” dedi. İlk 100 sıralamasına her yıl girmenin kolay olmadığını da dile getiren Çetin, “Desird Tasarım ve Cw Enerji listede daha önce de yer aldılar. Listeye yeniden girmek demek bu firmaların farklı alanlara yatırım yaparak öne çıkmaları demek” dedi. Antalya’da bazı firmaların bu listeden haberdar olmadığını da duyduklarını dile getiren Çetin, firmaları bu listeye başvuruda bulunmaya davet etti.