Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin 20 megawatt (mgw) elektrik üretilen Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisinde, 60 bin konutun elektrik ihtiyacı çöpten karşılanıyor.
Büyükşehir Belediyesi, yıllık 800 bin ton çöpün bertaraf edildiği katı atık entegre tesisini 'Çöp Altındır' sloganıyla enerji santraline çevirdi. Nüfus artışı ile doğru orantılı bir şekilde artan evsel atıklar Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisinde enerjiye dönüştürülüyor. Şu anda yüzde 75 kapasite ile çalışan tesiste 20 megawatt (mgw) elektrik üretimi gerçekleşiyor.
ÇEVRECİ VE EKONOMİK TESİS
Deneme aşamasında 12 megawatt (mgw) elektrik elde edililen tesis 2018 yılı ile birlikte 20 megawatt (mgw) elektrik üretim hacmini yakaladı. Böylelikle 60 bin konutun elektrik ihtiyacı çöpten karşılanıyor. Türkiye'nin en çevreci projelerinden biri olan tesiste, evsel katı atıklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yönetmelikleri ve şartname hükümleri doğrultusunda bertaraf ediliyor. Yılda 800 ton katı atık uygun şekilde depolanıp, en yeni geri dönüşüm ve imha teknolojisiyle sağlıklı bir şekilde bertaraf ediliyor. Tam otomasyonlu dev tesis alanında; Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Tesisi, ileri mekanik, biyolojik veya termal işlem ve teknolojilerini kullanan Geri Kazanım Tesisi, Enerji Üretim Tesisleri, Düzenli Depolama Tesisi, Tıbbi atıkların toplanması taşınması ve bertarafına yönelik Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Atık Pil Geçici Depolama Alanı ve diğer üniteler bulunuyor.
METAN GAZI DOĞAYA BIRAKILMIYOR
Tesis sayesinde 1 yıl içinde büyük ölçüde metan ve karbondioksit içeren 131 milyon m3 biyogaz atmosfere salınmak yerine depolanıp elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Böylelikle 60 bin konutun elektrik ihtiyacı doğaya hiçbir zarar verilmeden çöpten karşılanıyor.
VAHŞİ DEPOLAMA SONA ERDİ
Vahşi depolama sahalarından düzenli depolama sahalarına geçiş ile çöp döküm sahalarında meydana gelen metan patlamalarına ve yangın gibi çevreyi, doğayı kirletici doğal afetlerin önüne geçiliyor. Düzenli depolama sahalarında katı atıkların hacimsel olarak sıkıştırılması ve çeşitli yöntemler ile izole edilmesi ile de çevreye kötü koku yayılımı engelleniyor. Ayrıca katı atık transferini sağlayan araçlardaki çöp ve depo sahasındaki drenaj sistemi ile toplanan çöp suları tesiste depolanarak, arıtma alanlarında bertaraf ediliyor böylelikle yeraltı sularının çöp suyu ile kirlenmesi önlenmiş oluyor.
FOTOĞRAFLI