Antalyalı üreticinin gözü, Rus uzmanların raporunda

Güncelleme Tarihi:

Antalyalı üreticinin gözü, Rus uzmanların raporunda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2016 10:13

Antalyalı üreticinin gözü, Rus uzmanların raporunda

Haberin Devamı

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- RUSYA'nın yaş sebze ve meyveye koyduğu ambargonun aralık ayı itibariyle kaldırılması beklenirken Antalya bugünlerde önemli konuklar ağırlıyor. Rusya'dan gelen karantina uzmanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile birlikte incelemelerde bulundu. Rus uzmanların vereceği raporun ambargonun kaldırılmasında etkili olacağı belirtildi.
Geçen yılın Kasım ayında Rus savaş uçağının Türk pilotlar tarafından düşürülmesi ardından iki ülke ilişkilerinin gerilmesi, Antalya'da turizm ve tarımı olumsuz etkiledi. Rusya'nın ambargosunun ardından yaş sebze ve meyve ihracatı bir süreliğine durdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılıklı görüşmeleriyle yumuşayan havanın ardından sadece narenciye ürünlerine yasak kalktı. Yetkililer diğer ürünlerden de yasağın bir an önce kalkması için çalışmaların devam ettiğini belirtirken, geçen pazartesi günü Rusya'dan Antalya'ya karantina uzmanları geldi. İki ülkenin tarım bakanlıkları kanalıyla yürütülen çalışmada Rus karantina uzmanları Antalya'da üretilen ürünleri yerinde inceliyor. İki ülkenin uzmanlarının karşılıklı görüşmelerinin ardından rapor hazırlayacakları ve rapor sonucunun yasağın kalkması ya da devam etmesinde etkili olacağı kaydedildi.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, yasak süresince Antalya'dan hiç ihracat yapılmadığı anlamının çıkarılmaması gerektiğini belirterek, "2015- 16 yıllarını kıyasladığımızda ihracat 2016'da toplam yüzde 42 düşerken, domateste bu oranın yüzde 50'lere çıktığını gördük. Bu hiç ihracat yapmadık anlamına gelmesin. Antalya'daki ihracatçılar Rusya'ya başka ülkeler üzerinden mal göndermeye gayret etti" dedi.
ÜRETİCİ YILA BORÇLU BAŞLADI
Geçen yıl üreticinin ancak alın terini alabildiğini belirten Tuncer, bu yıl çiftçinin sezona yenik başladığını kaydetti. Çiftçi ile birlikte aracıların da sıkıntı yaşadığını belirten Başkan Tuncer, şöyle konuştu:
"Eğer bu sene bu sorun çözülemez, yine bir krizle sonlanırsa Antalya'da tarım sektörü bir daha ayağa kalkma konusunda zorlanacaktır. Tarım ve turizmdeki düşüş diğer sektörleri ciddi anlamda etkilemiştir. Nar başta olmak üzere diğer sebze ve meyve ürünlerinde hala bir kısıtlama var. Bize söylenen bu kısıtlamanın aralık başında kaldırılacağı."
Rusya'nın kriz süresince kendi üretimini yapmak için girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Tuncer, Rusya ile ilişkiler düzelse bile hiçbir şeyin artık eskisi olmayacağını ifade etti. Tuncer, bu nedenle Türkiye'nin bir an önce başka pazarlara açılması gerektiğini söyledi.
"KARANTİNA SINIRLAMALARI TARİFE DIŞI ENGELLERDİR"
Tuncer, tarım ürünlerinde zirai kalıntı konusuyla ilgili açıklama yaparken insan unsuru olduğu ve kimyasal maddelerin kullanıldığı her yerde bu tür kalıntıların olabileceğini belirterek, şöyle dedi:
"Az olur, çok olur ama mutlaka vardır. 2001 yılından bu yana kalıntılarla ilgili ciddi çalışmalar yapıldı. Önemli olan denetimlerin kontrollü yapılması gerektiğidir. Bizim ürünlerimizin tamamında hiçbir sorun yok demek doğru değil. Ürünlerimizin tamamı ilaçlı demek de doğru değil. Alıcı ülkeler de bazen kendilerini korumak için tedbirler alıyor. Ellerinde yeterli ürün yoksa karantina sınırını gevşetebiliyorlar. Ancak kendi ürünleri çıktığı zaman dışarı karşı biraz daha sert olabiliyorlar. Bunu her ülke yapar, Türkiye de bazen yapar. Bunlar tarife dışı engeller." 
ANTALYA TOPTANCILAR HALİNDE SON DURUM
Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan da halde son durumu değerlendirdi. Fiyatların sezona göre normalden düşük olduğunu belirten Doğan, şu bilgileri verdi:
"Patlıcan 1.10 TL, kabak 1.20 TL, biberlerimiz 1.40 TL ile 3 TL arasında cinsine göre değişiyor. Salatalık 1 TL, silor salatalık 1.30 TL ile 2 TL arasında değişiyor. Domatesin fiyatı da 1 TL'den 3 TL'ye kadar gidiyor. Sezona göre bakıldığında bazı fiyatlar çiftçiye göre düşük, ama tüketici tarafından da fiyatların yüksek olduğu söyleniyor. Rusya erik şeftaliyi açtı, sebzenin de bugün- yarın açılmasını bekliyoruz. Olumlu bir haber gelirse fiyatlarımız daha da güzelleşecek."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!