Güncelleme Tarihi:
Hasan DEMİRBAŞ / ANTALYA, (DHA)- ANTALYA'da yeni hedef 'sualtı turizmi' olarak belirlendi. Kentin sualtı envanterini çıkarmak için çalışma başlatan Vali Münir Karaloğlu, "Kızıldeniz dalış turizmi için ne kadar turist alabiliyorsa, biz de o kadar turist çekebiliriz" dedi.
Her yıl milyonlarca turist ağırlayan Antalya'da, turizmde yeni bir kapı açmak için çalışma başlatıldı. Vali Münir Karaloğlu öncülüğünde kentin sualtını tarama çalışması başlatıldı. Vali Karaloğlu Antalya'nın birçok değeri olduğunu, deniz, kum ve güneşin bunların en çok bilinenleri olduğunu söyledi. Bu değerlerin yanında Antalya'nın kültürü, doğası ve su altı gibi birçok imkanı bulunduğunu da ifade eden Karaloğlu, bu imkanları turizmi çeşitlendirmek için kullanmak istediklerini anlattı.
ENVANTER ÇIKACAK
640 kilometre sahili ve çok temiz denizi olan Antalya'da sualtı turizmini geliştirmenin şart olduğunu kaydeden Vali Münir Karaloğlu, şöyle konuştu:
"Sualtı ile ilgili Antalya'nın su envanterini çıkarmak üzere Antalya Deniz Ticaret Odası ile birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Türkiye'nin çok önemli sualtı fotoğrafçılarından Tahsin Ceylan'la Kaş'tan Gazipaşa'ya kadar olan sahilleri 4 bölgeye ayırdık. Bu dört bölge için ayrı ayrı çalışıyoruz. 3 aydır Tahsin Ceylan su altında çekimler yapıyor. Bu çekimler tamamlandığında önce bölgesel envanterler çıkaracağız, sonra da Antalya'nın tamamının envanteri çıkmış olacak. Bizim su altında hangi zenginliklerimiz var, nereler sualtı sporlarına uygun bunu görmüş olacağız."
'KAŞ TÜRKİYE'NİN KIZILDENİZ'İ OLACAK'
Yakın bir zamanda Kaş'ta Dünya Serbest Dalış Şampiyonası yapıldığını hatırlatan Vali Karaloğlu, ancak Antalya'nın sadece Kaş'la değil, sualtı turizmine ev sahipliği yapacak birçok önemli alanı olduğunu söyledi. Bu alanların tespitlerini yaptıktan sonra sektörle sualtı turizmini tanıtarak Antalya'nın turizmine eklemek istediklerini belirten Vali Karaloğlu, şöyle konuştu:
"Alanya'da sualtı mağaralarımız, doğal yapılarımız var. Çekimler bittiğinde sualtı fotoğrafımız ortaya çıkacak. Birçok batık var. Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanılan bir uçağın batığı da var. Önemli olan önce nelere sahip olduğumuzu bilmemiz. Sualtı dalışlarında Kaş'ın Türkiye'nin Kızıldenizi olabileceği iddiasındayız. Kızıldeniz dalış için ne kadar turist alabiliyorsa, biz de Kaş bölgesine o kadar turist alabiliriz."
TAHSİN CEYLAN
Vali Karaloğlu'nun davetiyle sualtını görüntüleyen Tahsin Ceylan, 3 aydır Antalya'da suyun altını fotoğraflıyor. Sualtı sporlarına 1986 yılında başlayan Ceylan, su altı ile ilgili birçok kurumda önemli görevler üstlendi. Sualtı fotoğrafçılığında çok sayıda ödülü bulunan Ceylan, Türkiye'de nesli tehlikede olan Akdeniz fokunu da ilk görüntüleyen kişi olarak tarihe geçti. "Ruhum her zaman mavi sularda yıkanır" diyen Tahsin Ceylan, çekimleriyle Antalya turizmine önemli katkı sağlayacak.
2 UÇAK BATIĞI
Antalya'da iki uçak batığından biri Kaş'ta, diğeri Manavgat'ta bulunuyor. Manavgat'taki B-24 Amerikan savaş uçağı batığı, 1944 yılında Romanya üzerindeki hedefleri bombaladıktan sonra Kıbrıs'taki üssüne geri dönerken Ege Denizi üzerinde vurulduktan sonra Antalya açıklarında denize gömülen uçağa ait. Kaş civarındaki batık ise neden düştüğü bilinmeyen bir İtalyan uçağına ait. Uçak, motorları haricinde bir bütün olarak sualtında yatıyor. Uçakların görünümünün eksiksiz olması, dalgıçlara keşfedecek zenginlikler sunuyor.
ÜÇ ADALAR
Tekirova açıklarında bulunan ve Üç Adalar olarak adlandırılan bölge, küçük adalardan oluşmuş bir dalış bölgesi. Çok çeşitli derinliklere sahip olması, dip yapısının zenginliği, görüş netliği ve birçok dalış merkezine yakınlığı nedeniyle en popüler dalış bölgeleri içinde yer alıyor. Finike'deki Gök Mağarası da mağara dalgıçlarının ilgisini çeken yerlerden biri. Antalya Körfezi'nin kuzeyinde, deniz dibinde yatan Gelidonya Antik Batığı, Genç Tunç Devri'ne ait olması ile ün saldı. Kemer Limanı'ndan 1.5 kilometre açıkta kum zemin üzerinde 25 metre derinlikte yatan Paris Batığı da turistik dalış noktaları arasında.
Kekova'nın güney kesiminde 31 nokta, su altı tutkunları için dalış parkuru olarak ilan edildi. Dalma tutkunlarının, bu bölgede dalış yapmak için Demre Limanı'ndan çıkış yapması gerekiyor. Kaş bölgesinde ise 28 nokta su altı parkuru olarak belirlenmiş durumda.
FOTOĞRAFLI