Güncelleme Tarihi:
KURU HAVAYA DİKKAT!
ANTALYA Valiliği, orman alarmı riskini en üst seviyeye çıkardı. İlgili kamu kurumlarının yanı sıra vatandaşları da sosyal medya aracılığıyla uyaran Valilik, hava sıcaklığının 40 dereceye kadar ulaşacağını, nemin ise yüzde 15 seviyelerine kadar düşeceği bilgisini aktardı. Açıklamada kuru havanın yaratacağı olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.
Uyarıdan hemen sonra Hürriyet muhabirine orman yangınlarının önlenmesine yönelik alınan son tedbirler hakkında bilgi veren Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, “Tüm ekiplerimiz kuru hava nedeniyle oluşacak olumsuzluklara karşı tedbirlerini aldı. Şu anda 94 arazöz, 30 su ikmal aracı, 51 ilk müdahale aracı, 14 dozer, 14 greyder, 5 ekskavatör, 8 treyler, 1 idare helikopteri ile Düzlerçamı, Alanya ve Manavgat’ta olmak üzere 4 kiralık genel maksat helikopter göreve hazır” dedi.
220 HAVUZ İNŞA EDİLDİ
24 saat faaliyette olan 48 gözetleme kulesi bulunduğunu da aktaran Dikici, şöyle devam etti: “12 uzaktan algılama sistemi ile ormanlarımız sürekli olarak gözetleniyor. Bu sayede yangınların anında tespiti ve erken müdahale yapılıyor. Helikopterlerin ve arazözlerin etkinliğini arttırmak amacıyla, su alınan doğal kaynaklara ilaveten 500-2000 ton arasında 220 havuz inşa edildi. Bölge Müdürlüğü’nde 190 teknik personel ve 783 çalışan söndürme ve haberleşme organizasyonunda görev yapıyor.”
ÖNLEME ODAKLI FAALİYET
Yaz aylarıyla birlikte art arda yaşanan orman yangınlarıyla ilgili mücadele stratejisi geliştirmeye yönelik özel bir rapor hazırlayan Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi (TODBA) Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, etkin mücadele için ‘söndürme’ değil ‘önleme’ odaklı çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Çalışmada, yüzde 90 oranında insan kaynaklı, yüzde 10 da yıldırım gibi doğal sebeplere bağlı yangınlara karşı atılması gereken önleyici adımlar yer aldı.
Orman Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı son verilere göre, yangınların yüzde 53’nün nedeninin belirleyemediği tespitine değinen Tuncay Neyişçi, “Nedeni belirlenen yangınların yüzde 30’u ihmal ve kaza, yüzde 6’sı da kasıt olarak sınıflandırılıyor. Nedeni belirsiz yangın oranının çok yüksek olması, önlem almak için yeterli bilgiye ulaşamadığımızı gösteriyor. Yangın sırasında ve sonrasında vakit kaybedilmeden uzman ekipler görevlendirilerek olayın nedeni araştırılmalı ve rapora bağlanmalı” dedi.
STRATEJİ VURGUSU
Neyişçi, orman yangınları ile etkin mücadele için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
1-Bütçenin bir kısmı eğitim, kamuoyu oluşturma, insan-orman ilişkilerini düzeltme gibi önleyici tedbirlere ayrılmalı.
2-Orman içinden giden ana yollara sigara izmariti konusunda uyarıcı ve akılda kalan uyarı levhaları konulmalı.
3-Orman içi ve bitişiğindeki yapıların yangına karşı belirli standartlarda olması sağlamalı.
NADASA BIRAKMA ÇAĞRISI
Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi tarafından yapılan genel çağrıda ise şöyle dendi: “Alevlerin tarumar ettiği yangın alanlarına, ağaçlandırma amacıyla dozerlerle, kazmalarla girilip yeni bir tahribata sebep olunmaması gerekiyor. Ormanlarımızın toparlanarak yeşile dönmesi için bir yıl şans verilmeli. Doğa kendi yarasını saracaktır. Saramadığı yerlere müdahale edilir.”