Güncelleme Tarihi:
YASAYA UYMAZSA KAÇAK SAYILACAK
YAPI Kayıt Belgesi olmayan konutların İmar Barışı dahilinde kayıt altına alınması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tanınan süre sona erdi. Antalya, 160 bin başvuru ile rekor kırarken, 1 milyar 136 milyon 550 bin TL gelir elde edildi. Barıştan Türkiye genelinde 10 milyon 79 bin kişi faydalandı.
KEPEZ VE MANAVGAT LİDER
İlçelere göre başvuru dağılımını belirleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Antalya’da İmar Barışı’na başvurunun en yoğun olduğu ilçelerin yüzde 13’le Kepez ve Manavgat olduğunu açıkladı. Bu ilçeleri yüzde 9,2’yle Alanya, yüzde 8’le Muratpaşa, 6,6’yla Serik, 6,5’le Aksu, 6,3’le Kemer, 5,6’yla Konyaaltı ve 3,5’le Döşemealtı takip ediyor.
BELEDİYELER TESPİT YAPACAK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, Hürriyet muhabirine şu bilgileri aktardı: “İmar başvurularıyla ilgili işlemler sona erdikten sonra belediyeler tespit çalışmalarına başlayacak. 2018’den sonra yapıldığı tespit edilen ve belgelenen yapılar için düzenlenen belgeler iptal edilecek. İmar Barışı kapsamına dahil edilmeyecek olan bu alanlarla ilgili kaçak yapı işlemleri uygulanacak.”
KORUMA KURULU ONAYLAMIYOR
İmar Barışı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Emrah Kaya, başvuru sürecinde bazı belirsizliklerin yaşandığını belirterek şunları söyledi: “Otel, alışveriş merkezi, hastane gibi tanımlanmış olan yapı kullanma izin belgesine sahip olan gayrimenkullere verilen bazı haklar, ev ve dükkânlara tanınmadı. Muhtemelen bu konu mahkemelik olacak. Harç hesaplamasında da, ticari alan ve konut alanı ayrımını ne belediyeler, ne de vatandaş sağlıklı şekilde yapabildi. Ayrıca Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Kaleiçi ve Side antik kentlerinde İmar Barışı kaynaklı yapı kayıt belgelerini tanımıyor ve belge alan vatandaşlar hakkında suç duyurusunda bulunuyor.”
KÜLTÜREL VARLIKLAR KORUNMALI
Arkeolojik ve doğal sit alanlarını içeren Side, Kaleiçi, Alanya Kalesi ve Patara gibi alanların İmar Barışı kapsamına alınmamasını başından beri talep ettiklerini belirten Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi Başkanı Ebru Manavoğlu ise bu konuya dikkatli yaklaşılmasından memnun olduklarını ifade etti. Antalya’nın zengin doğal ve kültürel değerlerinin sürdürülebilirliği için turizm potansiyeli yüksek alanları hassasiyetle korumanın önemine işaret eden Manavoğlu, “Birçok sit alanında izinsiz yapılmış ve yıkım kararı olan yapılar, tescilli yapılar da dahil olmak üzere bu süreçte imar barışına başvurdu. Kentimizin geleceği için bu başvuruların korumacı bir bakış açısıyla değerlendirileceğini umuyoruz” dedi.