Güncelleme Tarihi:
Emre BAYLAN / ANTALYA, (DHA) - ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Antalya, Burdur, Isparta, Afyonkarahisar ve Denizli illerini içine alan Antalya ve Burdur havzaları için olası kuraklık dönemlerinin yönetim planları ve acil eylem planının hazırlığına başladı. 27 Haziran'da ihale edilecek proje 660 günde tamamlanacak. Plan 2100 yılı projeksiyonuyla hazırlanacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Antalya ve Burdur havzalarının kuraklık dönemlerinde yönetim planıyla birlikte muhtemel kuraklık dönemleri için eylem planı hazırlanması için ihale sürecini başlattı. 27 Haziran günü Ankara'da yapılacak ihale sonrası başlayacak çalışmalar 660 gün sürecek.
Türkiye'nin 25 havzasından biri olan Antalya Havzası, Antalya'yla birlikte Burdur ve Isparta illerini, Burdur Havzası ise Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Isparta'ya ait bazı bölgeleri kapsıyor. Söz konusu ihale için hazırlanan teknik şartnamede kuraklık, yağışların 'kaydedilen normal düzeylerin' önemli ölçüde altına düşmesi sonucu arazi, su kaynakları, zirai ve sınai üretim sistemlerini olumsuz etkileyen ve ciddi hidrolojik dengesizliklere yol açan 'tabii bir olay' olarak tarif edildi. Planla muhtemel kuraklık riskleriyle karşılaşıldığında yaşanacak olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik alınacak tedbirler belirlenmesi hedefleniyor.
HER HAVZA İÇİN VERİLER TOPLANACAK
İhale kapsamında her havza için coğrafya, topografik durum, jeolojik yapı, fiziksel drenaj özellikleri, yerleşim yerleri verileriyle birlikte yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının miktarları, kaliteleri ve seviyelerine ait veriler, su arz ve talebi, su kullanım durumu verileri, arazi kullanımı ve tarımsal veriler toplanacak. Tarihte yaşanmış kuraklık olaylarının, kuraklık ve su kıtlığına etkilerine ait verilerinin de istendiği çalışma kapsamında bakanlığa farklı zaman aralıklarında üç rapor sunulacak.
KISITLI SU KAYNAKLARININ AKILCI KULLANIMI
Küresel iklim değişikliğinin havzada oluşturması muhtemel etkilerinin kuraklık olayları açısından değerlendirileceği yönetim planında, kuraklık şartlarında havzadaki kısıtlı su kaynaklarının akılcı ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için havza su bütçesi, iklim değişikliği projeksiyonları, nüfus projeksiyonları, planlanan içme suyu, sanayi, tarım ve turizm yatırımları dikkate alınarak gelecekteki su bütçesindeki değişim tespit edilecek.
Planda ayrıca tarımda uygun olmayan su kullanım yöntemlerinin iyileştirmesi için yapılması gereken çalışmalar konusunda önerilerde bulunması, sanayide su tasarrufu sağlayacak iyileştirme metotlarını sunması, içme ve kullanma suyu açısından yerleşim birimlerinin kayıp ve kaçak oranları noktasında gerekli iyileştirmelerin yapılması halinde tasarruf edilecek su miktarının belirlenmesi bekleniyor.
Nüfus artışı, bölgesel yatırım planları, planlanan tesisler gibi değişiklikler dikkate alınarak 2016- 2100 yılları projeksiyonuyla sektörel su ihtiyacı ve kuraklık zafiyeti yüksek sektörleri belirleyecek planda muhtemel su bütçe açığı da çıkartılacak.
Çalışmalar sonunda ortaya çıkacak plan içinde iklim, nüfus gibi ilgili projeksiyonlar dikkate alınarak kuraklık ve su kıtlığının etkilerini azaltmak veya önlemek için kuraklık öncesinde, esnasında ve sonrasında suyun optimum kullanımı ve tasarrufunu sağlayacak, çevresel hedefleri de dikkate alan tedbirler belirlenerek, eylem planı da bulunacak.
FOTOĞRAFLI