Ceren DENİZ/HÜRRİYET
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2018 11:11
Haftanın 6 günü perde açarak büyük kitlelere hitap eden Antalya Devlet Tiyatrosu, bugünlerde Uluslararası Tiyatro Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Festivalle ve dünya seyircisine ulaşma hedefleriyle ilgili Hürriyet’e konuşan Devlet Tiyatrosu Müdürü Alpay Aksum, “Sanat kurumları bir araya gelerek dev gösterilere imza atarlarsa Broadway hayal değil” dedi.
DEVLET Tiyatroları Antalya 9’uncu Uluslararası Tiyatro Festivali, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun Günün Çorbası adlı müzikal oyunuyla dün akşam perdelerini açtı. Festivale katılan 5 yabancı kadronun 2’si sözsüz danslı oyunlar sergileyecek. İki yabancı oyunda da çeviriler, sahnenin iki tarafına kurulacak prompter cihazlarıyla takip edilebilecek. 35 kişilik bir ekiple festivale hazırlandıklarını söyleyen Antalya Devlet Tiyatroları Müdürü Alpay Aksum, tiyatroda yüksek çıtalarda olan İtalya, İspanya, Gürcistan, Kazakistan ve Brezilya gibi ülkelerin dünyayı dolaşan tiyatro kadroları Antalya’da konuk etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
HEDEFİMİZ DÜNYA SEYİRCİSİ
2017’den beri Antalya Devlet Tiyatrosu Müdürü olarak görev yapan Alpay Aksum, festivalin tüm oyunlara yoğun bir taleple karşılaştıklarını ifade ederek Antalya’nın dünyanın sanat merkezlerinden biri haline gelmesi için önerilerini sıraladı. Aksum, kentin harika bir izleyici potansiyelinin olduğunu, ortak hedefin dünya seyircisine ulaşmak olması gerektiğini söyledi.
TİYATRO SALONLARI ARTMALI
Kentin sanat çıtasını yükseltmek için öncelikli ihtiyacın salon sayısını artırmak olduğunu dile getiren Aksum, “Biz kongre merkezlerinden ya da çok amaçlı merkezlerden bahsetmiyoruz. O merkezleri tiyatro sahnesi olarak verimli kullanmayı başaramıyoruz. Işık düzeni, kulisler, giriş yerleri, sahnenin üstü, izleyici düzeni, asma katı gibi özellikler tiyatroda çok farklı. Biz tiyatro sahneleri istiyoruz. Neden Antalya’da masal gibi bir çocuk tiyatrosu binası olmasın? Neden gençlik tiyatrosu kurulmasın?” dedi.
HAYALİM ‘KÜLTÜR BAHÇESİ’
Antalya için hayalinin, Antalya Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, Opera ve Bale, Senfoni Orkestrası ile diğer sanat kurumlarının bir arada olabileceği bir kültür bahçesinin hayata geçirilmesi olduğunu söyleyen Aksum, “EXPO alanında yapıldığı gibi şimdi de ortak enerjimizi sanat için harcayabiliriz. Cam Piramit’i de içine alan bölgeye denize karşı bir kompleks yapılabilir. Tataristan’ın Alanya büyüklüğündeki Kazan şehri, bir masal dünyası gibi inşa edilmiş çocuk tiyatrosuyla adını dünyaya duyurdu. Orada en çok ilgimi çeken şey, çocuklara özel eğitim ve gösterilerin düzenlendiği bir opera ve bale binasının olmasıydı. Bizde de paralar harcanıyor, salonlar yapılıyor. Ama bu çaba doğru yönlendirilebilir” önerisinde bulundu.
GÜNÜN ÇORBASI SAHNELENDİ
Festivalin açılış oyunu ‘Günün Çorbası’, dün akşam kapalı gişe sahnelendi. Pulitzer ödüllü bir araştırmacı gazetecinin, dünyaca ünlü bir çorbanın sır gibi saklanan tarifine ulaşmak için restorana sızışının komik hikayesini konu alan müzikal, yoğun bir izleyici kitlesinin beğenisini kazandı.
YERALTI DÜNYASINA KISA YOLCULUK
Festival kapsamında bu akşam saat 20.00’de Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde İspanya Tiyatrosu’nun Yllana yönetmenliğinde ‘The Gagfather’ oyunu sahnelenecek. Şehre korku salan bir grup amansız ‘gagster’ ve onları durdurmaya çalışan birkaç polisin öngöremedikleri komik sonuçları konu alan gösteride oyuncular, kara mizah ve tiyatral yaratıcılıkla izleyiciyi eğlenceli bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor. İspanyol grubun kendine has jestleriyle dolu oyun, iyi ve kötü arasındaki yansımalarla birlikte yeraltı dünyasına perde aralıyor.
FESTİVALDE ANTALYA OYUNU
Festival programında Antalya Devlet Tiyatrosu’nun da bir oyunu yer alıyor. William Shakespeare’in yazdığı, Nesimi Kaygusuz’un yönettiği ‘Windsor’un Şen Kadınları’ bu akşam saat 20.00’de Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde izlenecek. Yönetmenin modern bir uyarlamayla ve 7 erkek oyuncuyla sahneye taşıdığı oyunda, kadın rolleri de erkekler canlandırıyor. Sahnedeki oyunculuk sınırlarını zorlayan devinimle çıtası yüksek bir iş ortaya çıkıyor.