Güncelleme Tarihi:
İHRACATTAKİ başarı grafiği yükselen Antalya, 1 Ekim’de yapılacak ihracat toplantısına ev sahipliği yapacak. Dış ticarette gösterilen başarının ardından kentin yeni gündemi sanayi yatırımlarını çekebilmek için atılması gereken adımlar oldu. Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun “Kenti kirletmeyecek doğa dostu sanayi yatırımlarına yönelinmeli, Antalya’yı ileri teknoloji üretebilen bir şehre dönüştürmeliyiz” söylemine ise iş dünyasından olumlu yanıt geldi.
SANAYİ GELİŞTİRME PLATFORMU
Antalya’nın 1 Ekim’de yapılacak ihracat toplantısına ev sahipliği yapacağını anımsatan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, önümüzdeki günlerde Rusya ile ticareti geliştirmeye yönelik temaslarda bulunacaklarını duyurdu. İhracattaki başarıyı sürdürmek için sektör ve pazar çeşitliliğini sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Bahar, Sanayi Geliştirme Platformu’nun Antalya’ya kurulmasını önerdi. Başkan Bahar, “Batı Akdeniz’de 2 milyar dolara yakın toplam ihracatımızın yüzde 60’ını madencilik ve yaş meyve sebze oluşturuyor. Geriye kalan ihracat payını 30’a yakın sektör paylaşıyor. Bu da ihracat konusunda ciddi bir potansiyeli henüz kullanamadığımız anlamına geliyor. Doğayla dost sanayi yatırımlarını Antalya’ya çekebilmeliyiz. Doğal taş ve tarım alanlarında geliştiğimiz için sadece sezon süresince istihdam edebildiğimiz iş gücümüze, ara mal ve teknolojik ürün üreterek 12 ay iş imkanı sağlayabilmeliyiz” açıklamasında bulundu.
BAKANLIĞA ALTYAPI DESTEĞİ TALEBİ
Antalya’yı katma değeri yüksek ürünler üretir hale getirmek için gereken teknolojik altyapı oluşturma çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de, bu hafta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’la görüşerek makine yatırımı yapacak olan firmalara destek talebinde bulunacaklarını belirtti. Çetin, “Antalya’nın her alanda 4.0 teknolojisine geçmesi için çalışıyoruz. Tarım ve turizmde güçlü bir yere sahip olan Antalya’nın sanayi alanında da adından söz edilir olması için altyapı hazırlıyoruz. Ekim ya da kasım ayında inovasyon merkezi açacağız. Gençlerin projeler üretebileceği eğitim atölyeleri kuruyoruz. Akdeniz Üniversitesi’nde de benzer bir çalışma yürütülüyor. AR-GE faaliyetlerini öne çıkaracak ve gençlerini önünü açacak bu tür merkezlere destek verilerek çoğaltılması lazım” diye konuştu.
İHRACATTA KÜMELENME MODELİ
BAİB bölgede ihracatı geliştirmeye yönelik ‘İhracat Loncaları’, ‘Yaş Meyve Sebze Ticaret Merkezleri’, ‘Meyve Sebze Sektöründe Tohumdan İhracata Üretim’ ve Antalya’dan diğer ülkelere taşımacılığı iyileştirmeye yönelik lojistik çalışmaları kapsayan 4 projeyi tamamladı. Türk Ticaret ve Lojistik Merkezleri oluşturmanın kanuni altyapısının hazırlandığını belirten BAİB Başkanı Hakkı Bahar, bu sayede depolamadan paketlemeye kadar her alanda ihracatçılara tek elden hizmet verileceğini kaydetti. Yaş meyve sebze sektöründe tohumdan ihracata giden kesintisiz bir sistem kurmayı hedeflediklerini belirten Bahar, “Kümelenme modeliyle etkin bir çalışma sistemi oluşturduk. Böylece kg değeri yüksek, katma değerli ürünlerimizi ön plana çıkarmak istiyoruz” dedi.
İHRACAT LONCALARI OLUŞTURULUYOR
Yetiştirilen ürünlerin en hızlı şekilde alıcı pazarlarımıza ulaştırılması için lojistik çalışmalar yürüttüklerini aktaran Hakkı Bahar, sevkiyatlarda daha kısa süre avantajıyla rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarını söyledi. Bölgesel koordinasyon için ihracat loncaları oluşturduklarını söyleyen Bahar, “Batı Akdeniz bölgesindeki tüm ihracat lokasyonlarının bir ağ gibi birbirine bağlanmasını amaçladık. Mikro bölgelerde ihracat aşamasında yaşanan sorunların güncel olarak tespit edilerek çözüm önerileri geliştireceğiz” diye konuştu.