Antalya’nın 2070 Yılına Kadar Su Sorunu Çözülüyor

Güncelleme Tarihi:

Antalya’nın 2070 Yılına Kadar Su Sorunu Çözülüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2015 14:45

MANAVGAT İÇMESUYU TESİSLERİ’NİN ANTALYA SU VE ATIKSU İDARESİ’NE (ASAT) DEVRİ PROTOKOLÜNE ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MENDERES TÜREL, ASAT GENEL MÜDÜRÜ FARUK KARAÇAY, DSİ 13. BÖLGE MÜDÜRÜ TURKAY ÖZGÜR KATILDI.

Antalya’nın Manavgat ilçesi İçmesuyu Tesisleri yeniden Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASAT’a devredildi.
Manavgat İçmesuyu Tesisleri’nin Antalya Su ve Atıksu İdaresi’ne (ASAT) devri protokolüne Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay, DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür katıldı. Başkan Menderes Türel, geçmişte bir önceki belediye yönetiminin Manavgat suyu protokolünü iptal ettiğini hatırlatarak,“Büyükşehir Belediyesi böyle bir talebi ortaya koyunca teslim edilen tesisler geri alındı. Bugün yeniden Antalya’nın hayatı projelerinden, gelecek nesilleri kurtaracak bir projeyi yeniden canlandırıyoruz. Çevre ve Orman Bakanımız Veysel Eroğlu’na bu projeye verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Genel Müdürlüğü’nden itibaren bu projeyi çok önemsedi. Manavgat Çayı ve Oymapınar Barajı su kaynakları 4,7 milyar metreküp ortalama su potansiyeli ile Türkiye’nin yaklaşık yüzde 2,5’luk bir su dilimine sahiptir. Su kalitesi olarak marketlerde satılan sudan daha kalitelidir. Bu proje Antalya ve çevresinin 2070 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacaktır” dedi.
“DOĞU İLÇELERİN SU İHTİYACI KARŞILANACAK”
Proje hakkında bilgi veren Menderes Türel şöyle konuştu:
“Mevcut tesis 250 bin metreküp gün içme suyu, arıtma tesisi, su alma yapısı, pompa yapısı ve sahile kadar isale hattı ve dolum tesisinden oluşmaktadır. Bu protokolle iki ay içerisinde acil eylem planı ile mevcut şebekeye entegrasyonu yapılacak. Manavgat İlçesi’nin doğu ve batısında yer alan tüm yerleşim yerleriyle bu bölgedeki ikincil konutların ve turizm tesislerinin su gereksinimleri karşılanacaktır. Tesisleri devralarak Manavgat’ın yakın havzasındaki su ihtiyacının giderilmesini sonuca ulaştırmayı planlıyoruz. İki etaplı yatırım programıyla bu projeyi hayata geçireceğiz. Birinci etapta Manavgat’ın batısındaki Ilıca, Evsenseki, Boğazken, Belek ve doğusunda Kızılağaç, Kızılot, Okurcalar, Avsallar, İncekum, Türkler, Payallar ve Konaklı olmak üzere toplam 80 kilometrelik iletim ve şebeke hattından ibarettir. İkinci etapta ise Antalya merkez içme kullanma suyunun 2070 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanacak ve 10,5 metreküp saniye suyun Oymapınar Barajı’ndan Antalya’ya kadar cazibe ile getirilmesi mümkün olacaktır. İşletme maliyeti bakımından Karacaören su kaynağı ile Oymapınar su kaynağının sadece arıtma işletme maliyeti mukayese edildiğinde 2070 yılına kadar su ihtiyacı olan 13,5 metreküp debinin yıllık işletme maliyeti Oymapınar için 85 milyon lira iken Karacaören için bu değer 235 milyon liradır. Oymapınar su kaynağı Antalya’ya yıllık 150 milyon lira bir avantaj sağlamaktadır.”
ANTALYA’YA İHANET ETMİŞLER
Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, geçmişte hayata geçirmeye çalıştıkları projenin önceki yönetim tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, “Bu projenin iptal gerekçesi bu suyun çok maliyetli olduğu ile ilgiliydi. Ama rakamlar yalan söylemez. Siz bırakın daha maliyetli bir suyu çok daha ekonomik kullanma imkanı bu proje ile karşılayabileceğiz. Bu değer gösteriyor, Oymanpınar’a yapılacak yatırımın 5 yılda bize geri dönecek gösteriyor. Geçmişte Manavgat suyunu çöpe atıp bize kirli su diye itam ettikleri Karacaören suyu ile Antalya’nın su ihtiyacını karşılamaya çalışanlar aslında su maliyetlerini bahane ediyorken, gerçekleri kamuoyundan kaçırmışlar. Antalya’ya ihanette bulunmuşlar ve zarar vermişlerdir. Zararın neresinden dönersek kardır. Şimdi yeniden biz projeyi hayata geçirmeye çalışacağız” dedi.
Oymapınar Barajı’ndan içme suyu temininin toplam maliyetinin 552 milyon 581 bin 181 lira olduğunu belirten Menderes Türel, “Yarım katrilyonluk bir rakam, 5 sene içinde kendine amorti edecek. DSİ Bölge Müdürü’ne, Genel Müdürlüğü ve Bakanımıza teşekkür ediyorum. Antalya’nın geleceğini kurtaracak çok önemli bir projeyi imza atıyoruz. Antalya bu projeleri hak ediyor. Antalya geçmişte kaybetmiş olduğu yılları telefi etmeye çalışıyor. Bizim imzalamış olduğumuz protokol daha önce gerçekleşmiş olsaydı Antalya’dan Alanya’ya kadar musluk suyumuzdan bu kaliteli suyu tüketiyor olacaktık. Zararın neresinden dönülse kardır. Bu yüzden Antalya’nın 2070 yılına kadar su ihtiyacını Alanya- Antalya bandında karşılayacak olan böyle bir önemli projesi tekrar Antalya’ya kazandırmaktan dolayı memnuniyet duyuyorum” dedi.
Daha sonra Başkan Türel, DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür ve ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay arasında Manavgat İçmesuyu Tesisleri ASAT’a devredilmesi ile ilgili protokol imzalandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!