Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Mevlevîhanesi, törenle açıldı.
Törene, Vali Münir Karaloğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İlâhiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ögke, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Çalışkan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve geniş bir halk kitlesi katıldı.
Hâfız Süleyman Aykut'un okuduğu Kur'ân-ı Kerîm ve AÜ İlâhiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yasin Pişgin'in okuduğu dua ile başlayan törenin açılış konuşmasında Prof. Dr. Ahmet Ögke, Antalya Mevlevihanesi'nde halka yönelik yürütülecek her türlü eğitim, kültür, sergi, kurs ve sosyal faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda iş birliği protokolu hazırlandığını söyledi. 29 Mayıs tarihinde Antalya Valiliği'nde Vali Münir Karaloğlu'nun himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile İlahiyat Fakültesi Dekanlığı arasında imzalanan protokole göre, Mevlevîhane ve müştemilatında yapılacak her türlü eğitim, kültür, sergi, kurs ve sosyal etkinlikler İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından planlanacak. Mevlevîhanenin tadilatı, tamiratı, demirbaş ihtiyacının karşılanması, iç ve dış güvenliğin sağlanması ve etkinliklerin yürütülmesi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olacak. Etkinlikler sırasında çay, kahve vb. ikramlar ve her türlü destek hizmetleri Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından karşılanacak. Yapılacak her türlü eğitim, kültür, sergi, kurs ve sosyal faaliyetlerin resmi iş ve işlemleri ile sertifikalandırılması ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.
Konuşmasında, şehrin ve ülkemizin sahip olduğu entelektüel birikimi, 'Antalya Mevlevîhânesi İrfan Meclisi' adı altında Antalyalılarla buluşturmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Ögke, ilim ve mârifet sahibi insanlarla, buradaki mekânın rûhunu yeniden canlandıracak ve yaşatacak sohbetler, dersler, mûsikî fasılları, hat, tezhip, Osmanlı Türkçesi kursları gibi çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceğini söyledi.
Vali Karaloğlu da Antalya'nın bir İslâm şehri olmasının sembolü konumundaki bu mekânlara Antalyalıların sahip çıkması gerektiğini belirtti. Antalya Valiliği görevine başladığında tarihî Kaleiçi'ndeki Mevlevîhane, Yivli Minare Camii, Karatay Medresesi ve Zincirkıran Mehmet Bey Medresesi civarının yıkık dökük, bakımsız ve adeta mezbelelik halinde olduğunu ve amacına uygun kullanılmadığını gördüğünü belirten Karaloğlu, yaptıkları çalışmalarla bu mekânların restore edilerek yeniden aslî işlevlerine geri döndürülmeye başlandığını söyledi.
Bu mekânların, kümbetlerin, türbelerin ve mezar taşlarının, ülkenin adeta tapu senedi konumunda olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu değerlerine sahip çıkmayan bir millet, topraklarına da sahip çıkamaz. Bu akşam Mevlevîhane'nin açılışıyla adeta Antalya'nın müslüman kimliğiyle buluşmasının sıfır noktasını, yani Antalya'nın ecdadımız tarafından ilk fethedildiği 1200'lü yılları yeniden yaşıyoruz. Mevlevîhane'nin cansız ve âtıl bir müze olarak kalmasına gönlümüz razı olmadı. Buranın 7 gün 24 saat insanların gelip manevî havasını teneffüs edebildiği, içinde yaşadığı, lise ve üniversite öğrencilerinin gelip sohbet ettiği, kitap okuduğu, çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliklerin icra edilip sergilendiği yaşayan bir kültür ve sanat merkezi olmasını arzu ediyoruz. Ahmet Ögke hocanın sözünü ettiği kurumlar arasındaki işbirliği protokolünü de bu amaçla imzaladık. Ben burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
Antalya Mevlevîhanesi'nin açılış töreni, Akdeniz Üniversitesi Camii İmam-Hatibi Mehmet Koşuk yönetimindeki Sinân-ı Ümmî Tasavvuf Musikîsi Korosunun seslendirdiği ilâhîlerle son buldu.
FOTOĞRAFLI