Güncelleme Tarihi:
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, yeni hükümet sisteminin reformlarla birlikte ilerlemesinin ve çetelerle zamanında mücadelenin önemine işaret etti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’dan Antalya için beklentilerin yüksek olduğunu dile getiren Davut Çetin, önümüzdeki günlerde kendisine tanıtımın daha güçlü yapılması, yeni pazarların hedeflenmesi, kitle turizmine alternatif ürünlerin teşvik edilmesi gibi başlıkları içeren bir rapor sunacaklarını dile getirdi. Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde Köksal Sarı’nın fabrikasında yaşanan yangın nedeniyle üzüntüsünü dile getiren Başkan Çetin, ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulundu.
DÜNYAYA İHRACAT YAPIYORUZ
Yılın başından itibaren artış eğiliminde olan ihracatın geçtiğimiz ay yavaşladığını kaydeden Çetin, “İlk altı ayda ihracatımız yüzde 14 arttı. Bu artış meyve-sebzeden, metalden ve elektronikten geldi. Haziran ayında ise yüzde 8 azalma oldu. Bu azalma ise tarım ve madencilikten kaynaklandı. Yılın ilk yarısında ihracatta Rusya, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan gibi ülkelere ihracat artışı sağlandı. Rusya pazarı ihracatta kurtarıcı oldu. Bu yıl İran ve Irak pazarları oradaki krizler nedeniyle daraldı. Çin’e ihracatta da yavaşlama söz konusu. Son dönemde Japonya, Kanada gibi uzak yerlere ihracatın artması bizi mutlu ediyor. Antalya artık dünyanın bütün ülkelerine ihracat yapabiliyor. Bütün sektörlerimiz ihracata ağırlık vermeli” diye konuştu.
MALİYETLERDE YÜZDE 30-35 ARTIŞ
Türkiye’nin tüketicide yüzde 15, üreticide yüzde 24 enflasyonla dünya şampiyonları arasına girdiğini, kur farkı ve cari açık oranında da dünyada üst sıralarda yer aldığını belirten Çetin, genel ekonomiyle birlikte Antalya’nın da bundan ciddi şekilde etkilendiğini ifade ederek, “Döviz üzerinden kiralar nedeniyle AVM’lerde olan üyelerimiz artık feryat ediyor. Hiçbir firma maliyetlerinde birdenbire yüzde 30-35 artışa dayanamaz. Acilen bu soruna bir düzenleme getirmeli. Kur artışı yüzünden son aylarda büyük şirketler bile ödeme güçlüğüne girdiler. Son dönemde arka arkaya kredi yapılandırma talepleri geliyor” dedi.
İMAR AFFI TOPLANTISI
İmar affı gibi adımlarla içerde kaynak yaratmamın yeterli olmayacağını, asıl çözümün dışarıdan döviz akışını sağlamak olduğunu söyleyen Çetin, 31 Temmuz’da ATSO’da İmar Affı Toplantısı yapacaklarını duyurdu. İmarı olmayan mahallelerle ilgili düzenleme yapabilmek için affın faydalı olacağına değinen Çetin, “Milyonlarca vatandaş devletle son kez olmak üzere barışmalıdır. Ancak SİT alanları gibi, ülke ve halk için değeri yüksek olan yerlerde, her şeye izin verilemez. Bu konuda halen yönetmelik değişiklikleri gerekmektedir. Biz Antalya halkına, tüketiciye karşı, hatta gelecek nesillere karşı da sorumluyuz” ifadelerini kullandı.
KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE
Haziranda konut satışlarında yaşanan canlanmaya dikkat çeken ATSO Başkanı, Türkiye genelindeki yüzde 22’lik artışın üzerine çıkan Antalya’nın yüzde 25 ile en yüksek artışı sağlayan iller arasında yer aldığını belirtti. Ekmek, gıda üretimi gibi, LPG, tüpgaz satışı gibi halk sağlığını doğrudan ilgilendiren alanlarda kayıt dışı ve ruhsatsız iş yeri sorununa dikkati çeken Davut Çetin, “Bu sektörlerde ruhsatsız iş yerleri olmasına göz yumulmamalı. Ayrıca akaryakıt sektöründe, sık sık açılan benzin istasyonlarıyla birlikte ruhsat enflasyonu yaşanıyor. Belediyelerin bir mahalle için yeterli ticaret alanı planlaması, esnaf çarşısı yapması, pazarcılığa denetim getirmesi gerekiyor” dedi.