Antalya’da Amatem Projesi Hayata Geçiriliyor

Güncelleme Tarihi:

Antalya’da Amatem Projesi Hayata Geçiriliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 10:08

AKHB GENEL SEKRETERİ PROF.DR.NECAT YILMAZ, ANTALYA'DA KURULACAK OLAN AMATEM'İN 1300 METREKARE ALAN ÜZERİNDE VE 30 YATAKLI OLARAK PLANLANDIĞINI KAYDETTİ.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, günümüzde madde bağımlılığının, gelişmiş ve özellikle gelişmekte olan toplumların temel sağlık sorunlarından biri haline geldiğini bildirdi.
Dünyada milyonlarca kişinin uyuşturucu maddelerinin kurbanları arasına katılmaya devam ettiğine dikkat çeken Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, Türkiye’de ve dünyada uyuşturucu madde alım oranlarının arttığını ve maddeye başlama yaşlarının ise gittikçe düştüğünü belirtti. Dünyada uyuşturucu kullanma alışkanlığında artış olması ve bunun insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden hareket eden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, 1987 yılında aldığı bir kararla, uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla, 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlediğini hatırlatan Prof. Dr. Yılmaz, madde kullanımının yol açtığı fiziksel hastalıklara dikkat çekti.
Prof.Dr. Yılmaz açıklamasında şunları kaydetti:
"Uçucu madde bağımlılığı, direk beyine madde alınması sebebiyle, sinir hücrelerinde doğrudan harabiyete neden olarak geri dönüşü imkansız beyin hastalıklarına yol açabilmektedir. Damar yoluyla bağımlılık yapıcı madde kullananlar ise aynı zamanda AIDS, Hepatit B, Hepatit C gibi hayati ve çevreyi tehdit eden hastalıklara daima açık olmaktadırlar. Madde kullanımının neden olduğu fiziksel hastalıklar bunlarla sınırlı kalmamakta, karaciğer ve böbrek yetmezliği, damar hastalıkları ve belki de en önemlisi depresyon ve benzeri ruhsal hastalıklara yol açmaktadır. Ayrıca uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığının, ortaya çıkardığı sonuçlar, sadece kullanan kişiyi etkilemekle kalmayıp, başta yakın çevresi olmak üzere toplumun bütün kesimlerine yansıyarak önemli bir sağlık sorunu haline gelmektedir.Çocuklara, gençlere ve ailelere madde bağımlılığının yol açtığı fiziksel, ruhsal ve toplumsal sorunlar hakkında bilgi verilip, bu konuda bilinçlendirilmeleri sağlanmalıdır. Ancak koruyamadığımız ve bir şekilde maddeyle karşılaşmış kişilerin maddeden kurtarılması için ise psikiyatr, psikolog, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, aileler, yakın arkadaşlar ve bağımlı kişiler işbirliği içinde olmalı, bir ekip çalışması halinde sorunun üzerine gidilmelidir."
30 YATAKLI OLARAK PLANLANDI
Antalya’da alkol ve madde bağımlılarını tedavi eden tek merkezin Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (AMBUAM ) olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Ancak merkez 20 yataklı imkanları ile artan hasta sayısının ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bu nedenle de Antalya’da alkol ve madde bağımlılarını tedavi edecek 30 yataklı Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi’nin (AMATEM) yapılması gündeme gelmiş ve Antalya Kamu Hastaneleri Birliği tarafından gerekli girişimler başlatılmıştır. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı Aşur Aksu Hastanesi Yerleşkesinde yapılacak olan AMATEM Ünitesi (ek bina) toplam alanı 1300 metrekare olup, 30 yataklı olarak planlanmış, ilerde yatak sayısının artırılmasına imkan sağlayacak şekilde tasarlanmıştır."
Madde bağımlılığı tedavisinin çoğu zaman bir klinikte başladığını ancak hayatın içinde devam ettiği bildiren Prof.Dr. Yılmaz, bu nedenle madde bağımlısı bireyler için tıbbi tedavinin yanında gerek anne-baba, gerek yakın arkadaşlar, gerekse duyarlı vatandaşların sergileyeceği psikolojik desteğin hayati önem arz ettiğine de dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!