‘Antalya ‘Cumhur’la yükselecek'

Güncelleme Tarihi:

‘Antalya ‘Cumhur’la yükselecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2018 09:24

MHP Antalya 1’inci sıra milletvekili adayı Abdurrahman Başkan, Hürriyet Akdeniz’in konuğu oldu. Partisinin 24 Haziran hedeflerini anlatan Başkan, liderlik hesapları yaptıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

MHP’NİN SÜRPRİZ PLANI

Bikan KARACA

14 gün sonra yapılacak olan 24 Haziran seçimlerinin telaşı Antalya kent gündemini ısıtmaya devam ediyor. Hürriyet Akdeniz’in bu haftaki konuğu, MHP Antalya 1’inci sıra milletvekili adayı Abdurrahman Başkan.

ÜST DÜZEY GÖREVLER
İstanbul ve Ankara’da aldığı üst düzey görevlerle dikkat çeken bir isim Başkan. Genel Başkan Devlet Bahçeli ile olan yakın ilişkisi parti teşkilatları tarafından iyi biliniyor. MHP’de İstanbul İl başkanlığı, Merkez Yürütme Kurulu üyeliği ve genel başkan başdanışmanlığı yapmış.

MÜHENDİS ADAY
İstanbul’a yerleşmiş bir Tokatlı ancak ayın önemli bir kısmını Antalya’da geçiriyor, bu kenti karış karış biliyor. Sadece yaşamak değil ekmeğini de bu kentten kazanıyor. Yani ‘kontenjan aday’ söylemlerine bir anlamda yaşamıyla cevap veriyor. Antalya’da tarım ve sanayide büyük yatırımları var, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) üyesi. Özetle geleceği Antalya’da görmüş bir mühendis.

Haberin Devamı

HASSAS NOKTA BAHÇELİ
Abdurrahman Başkan, mütevazı ama yeri geldiğinde son derece iddialı. Yerel yönetim çalışmalarını çok iyi takip ediyor. Övgüleri, eleştirileri var. Parti disiplinini Zile Ülkü Ocağı’nda almış. En hassas noktası Devlet Bahçeli. Onun söylemlerini aktarırken adeta gözlerinin içi parlıyor.

618 METRE YÜKSEKTE
‘Cumhur İttifakı’nı, kent sorunlarını, seçim hedeflerini, küskünleri konuştuk Abdurrahman Başkan’la. Röportajımızı tam 618 metre yükseklikte gerçekleştirdik. Hem Antalya’yı izledik hem de iktidarı hedefleyen MHP’nin Türkiye, Antalya hedeflerini Başkan’dan dinledik. 

 

‘Antalya ‘Cumhur’la yükselecek

 

BAŞKAN: 'KAYA GİBİYİZ, LİDER OLACAĞIz'

Antalya/HÜRRİYET

Geleneksel sorumuzla başlayalım. Antalya’nın en ciddi sorunu olarak neyi görüyorsunuz?
Bu kent gerçekten çok hızlı göç alıyor. Maalesef göçün eğitim düzeyi de yüksek değil. O yüzden bu süreci bir an önce kontrol altına almak şart.

Haberin Devamı

Kontrolü sağlayamazsak nasıl bir tablo karşımıza çıkar?
Kontrol edilemeyen göç, kent yaşamını baştan aşağı etkiler. En önemlisi de kentin suç potansiyeli artar. Bu da tüm sektörleri etkiler. Bu sorunu çözmek için de sadece yerel çözümler değil, genel bir müdahale gerekiyor.

GELECEĞİ PLANLAMALIYIZ
Sizin bir öneriniz var mı?
Elbette. Antalya’nın 20 yılını planlayacak bir master planımız olmalı. Göç hızı, kentleşme, mimari, iş gücü… Kısacası her şey planlanmalı. Yani ‘Antalya dünyanın gözbebeği demek’ yetmiyor. Bu kentin geleceğini de planlamalıyız.

Sorunların çözümüyle ilgili yerel yönetimlerin çabasını yeterli buluyor musunuz?
Bu kentin her köşesi ayrı bir değer. Öyle yerler var ki sanki ilk kez nefes alıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Şu an görevde olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel, sorunların çözümü için çok büyük çaba sarf ediyor. Hatta CHP’li Mustafa Akaydın dönemindeki birçok sorunu çözdü, daha farklı bir kent anlayışı ortaya koydu. Biz de kendisine daha iyisi için destek olacağız.

Haberin Devamı

KISKANÇLIK YAPMAYIZ
Yani Cumhur İttifakı yerel projelerde de devam edecek.
Aynen dediğiniz gibi. Bizim derdimiz üzüm yemek. Hiç kimseyi haksız yere eleştirerek umutlarını kırmamamız gerekiyor. İnsanlara cesaret vermemiz lazım. Bizim yapımızda şuursuzca eleştiri yok. Genel Başkanımız da iyi olan her şeyin hakkını vermiştir. Tabi eleştirilmesi gereken yerde de kesinlikle çekinmemiştir. İş yapan birisini kıskançlık içinde olmadan takdir ederiz. Çünkü asıl olan ülkenin kazanmasıdır.

Aday listeleri açıklandıktan sonra şahsınıza kontenjan aday yakıştırması yapıldı. Bu konudan rahatsız mısınız?
Bu kentin merkezinde yaşayan Antalya doğumlu nüfus oranı sadece yüzde 4. Ben 19 yıldır bu şehirde yaşıyorum. 3 şirketim bu kentte faaliyet gösteriyor. Ayın en az 1 haftasını yine bu kentte geçiriyorum. Bugün bu kentte vekillik yapan birçok isimden daha fazla bu kenttin sokaklarında vakit geçirdim. Konumla (navigasyon) milletvekili adayı da değilim.

Haberin Devamı

HER SOKAĞI BİLİRİM
Yani bu kenti çok iyi tanıyorsunuz.
Hem de karış karış. Bu sokaklardaki kapanan, açılan işletmeleri bile bilirim. Hatta benimle gezen arkadaşlarım bu dikkatime şaşırır.

ADAYLIĞIMI İLK OLARAK HÜRRİYET YAZDI

Siyaseti daha çok İstanbul ve Ankara’da yaptınız. Ama şu an Antalya milletvekili adayısınız. Bu konuda MHP teşkilatında rahatsızlık var mı?
Teşkilat içindeki rahatsızlık yüzde 1’i geçmez. Bu da normaldir. Kaldı ki ben 2015 yılında da Antalya’dan aday adayı oldum. Ancak liderimiz o dönemde benim için Tokat’ı uygun gördü. Antalya görevimi de ilk defa Hürriyet Akdeniz yazdı. Hatta haberi ‘Kaptanlar belli’ başlığı ile duyurmuştunuz. İyi bir habercilik örneğiydi.

Haberin Devamı

UMULAN OLMADI
Partinizde üst düzey görevler alıp daha sonra İYİ Parti saflarına katılan isimler var. Bu konuda rahatsız mısınız?
İnanın bu soruya cevap bile vermek istemiyorum. Çünkü bu isimler o parti (İYİ Parti) kurulmadan önce bizden gitmişlerdi. Yani partimizin dışındaydılar. Sonra ne oldu; umduklarını bulamadılar. Genel Başkanımız da samimiyetle pişman olanlara geri dönüş kapısını da açtı.

İYİ Parti’ye katılıp listeye giremeyenler sizce pişman mı?
Pişmanlar mı bilemiyorum. Ama kesin olan bizden ayrılan birçok isim yine bize oy verecek. Bunu sosyal medya hesaplarındaki yaklaşımdan da anlayabiliyoruz. Geçmişte de bazı ayrılışlar, geri dönüşler oldu. İşin özü ise şu: Yel kayadan sadece toz alır.

GELECEĞİ DÜŞÜNÜYORUZ
Yani bu süreç oy oranlarına yansımaz diyorsunuz.
Biz yalçın bir kaya gibi dimdik ayaktayız. Bunlar bizi hiçbir şekilde etkilemez. Biz bütün siyasetimizi ülkenin geleceği için ortaya koyuyoruz. Bu ülkenin insanlarını güçlü kılmak için mücadele veriyoruz.

Biraz da tarım sektörünü konuşalım. Bir ziraat mühendisi olarak sektörün gelişimini yeterli buluyor musunuz?
Antalya’nın en hareketli sektörleri tarım ve turizm. Bu iki sektör birbiriyle bütünleşmiş. Yani turizmdeki hareket tarımı da etkiliyor. Biz öyle bir yapı oluşturmalıyız ki hem sektör büyümeli, hem de sektörün içindeki tüm paydaşlar para kazanabilmeli.

PLANLAMA ŞART
Şu anda böyle bir yapı yok mu?
Maalesef yok. Tarım ürünü para ettiğinde ürün bulamıyoruz, ürün bol olduğunda ise pazar yetersiz kalıyor. Bu durum ihracat hedeflerini ve pazar çeşitliliğini gündeme taşıyor. Biz ne Rusya’ya ne da başka bir ülkeye bağımlı olmamalıyız. Alternatif pazarlar geliştirerek sektörü belli seviyede tutmayı bilmeliyiz. Bunu da günü kurtaran değil, uzun vadeli planlamalarla gerçekleştirebiliriz.

Tarım sektörü ile ilgili özel bir projeniz var mı?
Mesela tarımsal sanayinin üretim lokasyonlarının yakınında kurulması lazım. Bürokratik engeller aşılmalı ve uzun vadeli planlama yapmalıyız. Türk sanayi ile Türk tarımının entegrasyonu ve kırsal göçün engellenmesi adında kendi projem var.

‘Antalya ‘Cumhur’la yükselecek

OYUNLARI BOZDUK
Türkiye ekonomisi açısından hassas bir dönemden geçiyoruz. Siz süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şunu samimiyetle söyleyebilirim; Türkiye’nin cari açığı diğer büyük ülkelere göre yüksek değil. Ama bakıyorsunuz normalde ağustos ayında yapılması gereken değerlendirmeler mayıs ayında yapılıyor. Bu Türkiye’nin faydasına olan bir şey midir sorgulamak lazım. Ayrıca dünyada yüzde 7.4 büyüme hızı ile ilk sıralarda olacaksınız ama notunuz düşürülecek! Bu nasıl bir bakış açısı? İşte biz AK Parti ile birleşerek Türkiye’nin geleceğinde gözü olanların oyununu bozduk.

AK Parti ile MHP yakınlaşması hain darbe girişiminin hemen arkasından başladı sanırım.
Aynen söylediğiniz gibi. Biz 15 Temmuz’u milat olarak kabul ettik. Kalkışmaya ilk direnen lider de Devlet Bahçeli’dir. Daha hiç kimse ortada yokken ‘Bu bir kalkışmadır’ deyip tavrını ortaya koymuştur. Biz bu ittifakı ülkenin geleceği için yaptık.

YÜZDE 10’U GEÇMEZ
İttifak kararınıza yönelik tabandan gelen eleştiriler var mı?
Elbette farklı düşünen seçmenlerimiz olabilir. Ama eleştiri oranı yüzde 10’u geçmez.

İlçelerdeki çalışmalar nasıl gidiyor?
Her parti kendine göre bir sistem belirledi. Zaman zaman istişarelerimiz elbette oluyor. Şu ana kadar 19 ilçenin tamamını gezdik, seçmene dokunduk. Ben 16’ıncı sıra adayı gibi, 16’ıncı saradaki arkadaşım 1’inci sıra adayı gibi azimle çalışıyor.

NEDEN LİDER OLMAYALIM?
Antalya için seçim tahmininiz var mı?
Biz 1999’da Antalya’da 1’inci parti olduk. Neden yine aynı yükseliş olmasın? Antalya’nın mayasında milliyetçilik var. Ve biz büyük bir sürprize hazırlanıyoruz. Cumhur ittifakı olarak 400 milletvekilini geçeriz. Antalya’da da en çok vekili biz çıkaracağız. Keşke seçmen 16 vekili bize verse de Antalya’nın kaderini değiştirsek.

Antalya için özel projeleriniz var mı?
Çözüm için önce sorunları, eksikleri tespit etmelisiniz. Biz bunu yaptık, yapıyoruz. Bu kent nüfus olarak çok hızlı büyüyor. Bu büyüme derhal kontrol altına alınmalı ve kalite artırılmalı. En önemlisi de dünya kenti dediğimiz Antalya için özel bir simge oluşturmalıyız.

NEDEN SİMGEMİZ YOK?
Zihninizde özel bir fikir var mı?
Londra’ya gidiyorsunuz saat kulesi akla geliyor. Fransa da Eyfel Kulesi. Biz şuan Tünektepe’deyiz. Büyükşehir Belediyesi’nin de burası için çok özel bir projesi var. Neden simge haline gelmesin? Öyle bir şey oluşturmalıyız ki simgeyi gören bir yabancı ‘Burası Antalya’ demeli. Yine yemeklerimiz yani gurme turizmi ortaya çıkarılmalı. Çünkü iyi yemek olmayan hiçbir yerde daimi turist olmaz.

SAHAYA İLK BİZ ÇIKTIK
Sahaya ilk çıkan parti biziz. Tedbir bizden, takdir Allah’tan. 19 ilçenin tamamını gezdik. Bazen farklı partideki seçmen beni ikna etmeye çalışıyor. (Gülüyor) Tabi ön yargıları kıramadığınız zamanlar da oluyor. O zamanda saygı gösteriyoruz.

KARALAMA SİYASETİ DOĞRU DEĞİL
Menderes Türel çok sevdiğim bir insan. Birçok önemli projesi var. CHP birçoğunu eleştiriyor ama CHP’nin zihniyetinde hep bu anlayış var. Rakip parti kenti için iyi bir şey yapıyorsa bunu karalamak doğru bir siyaset değil. Antalya’da geç kalmış yatırımlar vardı bunlar hayata geçiyor.

ANTALYA BİR CENNET
Likya yolumuz muhteşem. Kekova dünya mirası. Kaş’ta 22 dalış okulu, 40’ın üzerinde dalış noktası var. 40 metreye kadar da görüş mesafesi uygun. Her yerden cevher çıkıyor. Bu şehre çok şey borçluyuz. Biz bu kente artı değer katmak için Ankara’ya gidiyoruz. Memleketi için bir şey yapana meclisteki koltuklar yakışır, bir şey yapmayan

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!