Antalya Adliyesi'nde bebek bakım odası sorunu

Güncelleme Tarihi:

Antalya Adliyesinde bebek bakım odası sorunu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2016 12:15

Antalya Adliyesi'nde bebek bakım odası sorunu

Haberin Devamı

Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da yeni doğum yapan anneler, adliyede bebeklerinin altlarını değiştirip bakımlarını yapabilecekleri bir oda olmadığı için büyük sıkıntı çekiyor. Adliye çalışanları ile avukat anneler de aynı sorunla karşı karşıya olduklarını belirtirken soruna acil çözüm bulunması istendi.
Antalya Barosu Genel Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu, bu sorunu Antalya Barosu'nun son genel kurul toplantısında dile getirerek acil olarak çözüm bulunmasını istedi. Antalya Barosu Genel Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu adına açıklama yapan avukat Nur Deniz Toklu, şöyle dedi:
"Geçen dönem çözümsüz kaldığımız en önemli sorun, başsavcılıktan olumsuz yanıt aldığımız bebek bakım odasıdır. Mevcut sistemde çocuk bakım yükü üzerine bırakılmış olanlar ve emzirmeye devam eden kadın meslektaşlarımızın iş yerleri olan adliyede halen bir bebek bakım odası bulunmamaktadır. Oysaki AVM'lerde bile zorunlu olan ve gerçek bir ihtiyaç olan bebek bakım odasının adliyemizde yer almaması baromuz adına utanç kaynağıdır." 
"ANNELERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLSİN"
Kurul üyelerinden avukat Aylin Onursev da bu sorunun bir an önce çözülmesini isterken, şöyle dedi:
"Kadın avukatların işyeri olan adliyede mutlaka bebek bakım odası bulunmalıdır. Yaşları ve medeni durumları ne olursa olsun 100-150 arası kadın işçi çalıştıran işyerlerinde emzirme odası kurulması zorunludur. 'Gebe Veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik'in 13'üncü maddesinde yer alan bu zorunluluk için işçi sayısının hesabında, erkek çalışanlar arasından çocuğunun annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş olanlar da hesaba katılmalıdır. Bu durum adliyedeki avukatlar için de geçerlidir. Kadın avukatların belirgin bir işverene bağlı çalışmıyor oluşu onların işyerinin adliye olduğu gerçeğini değiştirmez. Bu nedenle Antalya Barosu kadın avukatlarının mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerekir." 
"ZORUNLU OLMADIKÇA ADLİYEYE GİTMİYORUM"
Antalya Barosu avukatlarından Azerbaycan asıllı Gülşen Velizade Heydarov, 2.5 aylık bebeğinin bakımını adliyede yapabileceği bir yer olmadığını söyledi. Heydarov, “Bebeğimin bakımını adliyede yapamadığım için zorunlu olmadıkça adliyeye gitmiyorum" dedi.
Antalya Adliyesi'nde Adalet Bakanlığı'na bağlı yaklaşık 1500 personel görev yapıyor. Ayrıca polis, jandarma gibi diğer kamu kurumlarından gönderilen kamu çalışanlarıyla birlikte çalışan sayısı 2 bini aşıyor. Buna Antalya Barosu'na kayıtlı yaklaşık 3 bin 500 avukatla avukatlık bürolarında çalışanları ve hukuki meselelerini çözümek için gelenler eklendiğinde Antalya Adliyesi'ndeki günlük insan sirkülasyonu 10 binin üzerine çıkıyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!