Güncelleme Tarihi:
ANTALYA Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, hibe destek kapsamı dışında kalan esnafın talebini iletmek ve 1 Haziran’da istisnasız tam açılma verilmesi için Ankara turuna çıktı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u ziyaret eden Dere’ye Antalya milletvekilleri Atay Uslu, Kemal Çelik, Tuba Vural Çokal ve İbrahim Aydın eşlik etti.
İKİ GÜNLÜK ANKARA PROGRAMI
Ankara ziyaretinin ilk günü Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Kredi Garanti Fonu (KGF) Başkanı Erdoğan Özegen ile Esnaf, Sanatkar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan’ı ziyaret ettiğini belirten Dere, ikinci günde de bakanları ziyaret ettiklerini anlattı.
DAHA FAZLA DESTEK GEREKİYOR
Esnafa şimdiye kadar verilen destekler için Bakan Muş’a teşekkür ettiğini söyleyen Dere, “Ancak sektörlerin yola devam etmesi için daha fazlasına ihtiyaç olduğunu da belirttim. Şehrimizin turizm şehri olduğunu, birliğimize üye 90 bin esnafımızın bu 14 aylık pandemi sürecinden ciddi ölçüde etkilendiğini, turizme endeksli iş yerlerini iş yapamadığını, kentte turist hareketliliği nedeniyle kiraların yüksek olduğunu, giderlerin çok yüksek olduğunu, şu anda yapılan desteklerin yeterli olmadığını, esnafın daha fazla destek beklentisi içinde olduğunu belirttik” dedi.
KOSGEB DESTEĞİ YERİNİ BULMADI
Dere yaptığı görüşmeyi şu sözlerle özetledi: “KOSGEB aracılığıyla imalat ve bilişim sektörüne verilen 5 bin lira desteğin bölgeden sadece 250’ye yakın başvurunun olduğunu, dolayısıyla bu desteğin yerini bulmadığını söyledik. Bu bütçenin 30 bin lira can suyu kredisi ya da 50 bin lira bir yıl ödemesiz kredi olarak verilmesini önerdik. Bölgesel özellikler dikkate alınarak yeni bir destek programı hazırlanmasını istedik.”
FIRINCILAR PARA KAZANAMIYOR
“Yapılandırmaların ödeme dönemi geliyor. Hazirandan itibaren adım adım normalleşmeye geçilmesi lazım ki esnaf para kazanıp bu ödemeleri yapabilsin. Fırıncı esnafımız için yükselen maliyetler karşısında yetersiz kalan fiyatların güncellenmesini istedik. Buğdaya gelen yüzde 36 zam, un, maya gibi girdilerde büyük artışlar fırıncının para kazanması giderek zorlaştırıyor. Bizim verdiğimiz fiyatlarla da Antalya Valiliği’yle davalık hale geliyoruz. Restoranların hazirandan itibaren normalleşmeye geçmesini istedik. Masraflarını karşılayabilmeleri için yeme-içme sektörünün kademeli olarak açılmasının çok önemli olduğuna değindik.”
NACE KODLARINDA KARMAŞA
Son dönemde yaşanan en temel sorunlardan biri olan NACE kodlarıyla ilgili karmaşayı da anlattıklarını söyleyen Dere, “Örneğin imalat ve toptan ticaret kolunda kayıtlı olan bazı işletmelerin bir kısmı, diğerleriyle aynı işi yapıyor olmalarına rağmen destekten faydalanamıyor. Bu NACE kodu kaynaklı bir hata. Sadece prosedürden kaynaklanan bir yanlış var. NACE kodu birbirinden farklı olan büfecilerin bir bölümü destek alırken diğer bölümü bu haktan yararlanamıyor. Aynı işi yaptıkları halde destek alamayan iş yerlerinin yaşadığı mağduriyetin giderilmesini istedik” dedi.
BAKAN MUŞ TALİMAT VERDİ
Bakan Mehmet Muş’un kodlarla ilgili sorunun çözülmesi için Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan’la görüştüğünü belirten Dere, “Bakan Mehmet Muş, sunduğumuz diğer talepler konusunda da ilgili birimlerle temasta bulundu ve taleplerimizi karşılayacak talimatları verdi. Önümüzdeki süreçte bölgemize yönelik yeni desteklerin de geleceğini düşünüyorum” şeklinde bilgi verdi.