Güncelleme Tarihi:
ÇİFTÇİSİNDEN sanayicisine kadar tarım sektörünün tüm paydaşları bir an önce gerçek gündeme dönülmesini ve acilen atılması gereken adımlara odaklanılmasını bekliyor. Tarımın yeniden yapılanması, milli tohumculuk politikası, verim ve kalite artışıyla rekabet gücünün artırılması, destekleme politikaları, kooperatifleşme gibi konular gündemin ana başlıklarını oluştururken, gözler eylül ayında Ankara’da yapılacak olan Tarım Şurası’na çevrildi. Şurada kamudan özel sektöre, çiftçi örgütlerinden meslek odalarına kadar tarımın tüm paydaşları sorunlarını dile getirerek çözüm önerileri sunacak.
Bölgesel sorunların doğru şekilde ele alınması gerektiğinin altını çizen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Herkes mutfaktaki pahalılıktan şikâyet ediyor. Dört mevsimi yaşayan bir ülkede tarımda sorun yaşıyor olmamız kabul edilebilir değil. Ankara’da düzenlenecek olan Tarım Şurası’nı önemsiyoruz. Ancak sadece Ankara’dan yönetilen bir şuranın yararlı olacağı kanaatinde değiliz. Bölgeler tarım sektörüyle ilgili çalışmalarını yapıp şuraya sunmalı. Kapsamlı bir organizasyonun önü açılmalı” dedi.
YÜZDE 56 AİLE İŞLETMELERİ
Çandır, şöyle devam etti: “ Tarımı ‘şirketleştirme, holdingleştirme’ yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Çünkü dünyada tarım ürünlerinin yüzde 56’sını küçük aile işletmeleri üretiyor. Kırsal alanın yaşaması için de, sosyal dokunun korunması için de, ülke ekonomisinin güçlenmesi açısından da aile işletmelerini önemli görüyoruz. Aile çiftçilerini önceleyerek ve kırsaldaki insanlarımızı yaşatmayı hedefleyerek yeni yapılanmalara gitme zorunluluğumuz var.”