Güncelleme Tarihi:
AZİZ Nikolas’ın piskoposluk yaptığı yer olması sayesinde ününü tüm Ortaçağ boyunca sürdüren Likya’nın önemli kentlerinden Demre’de bulunan Myra antik kenti için koruma amaçlı imar planı yapılacak. Antik kentin bütününde 1/5000 bin ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı, birinci derece arkeolojik sit alanının bir kısmı ile ikinci ve üçüncü derece sit alanının tamamında ise 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı hazırlanması işi Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarıldı. Üçüncü derece sit alanında jeolojik ve jeoteknik etütleri de kapsayan ihale 16 Kasım Perşembe günü saat 14.30’da gerçekleştirilecek.
2 UZMAN YÖNETECEK
İşe başlama tarihinden itibaren 180 günde tamamlanması öngörülen plan çalışmaları en az 10 yıl deneyimli bir şehir plancısı ve 5 yıl deneyimli restorasyon konusunda yüksek lisans yapmış mimar tarafından yönetilecek. Planlama çalışmasında ayrıca 5 yıl deneyimli bir şehir plancısı ve arkeolog ile 2 yıl deneyimli sosyolog, sanat tarihçi, harita mühendisinden oluşan 5 kişilik uzman kadro yer alacak. Hazırlanan koruma planları daha sonra Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayına sunulacak.
LİKYA’NIN BAŞKENTİ OLDU
Likya’nın önemli kentlerinden Myra, ilk olarak bugünkü kaya mezarlarının üzerindeki tepede kurulmuştu. Daha sonra aşağıya inerek genişleyen Myra, II. Theodosion zamanında Likya’nın başkenti oldu. Şehir 7. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar devamlı Arap akınlarına uğradı ve sonunda 809’da zapt edildi. Bu akınlar sonucunda, kentin en önemli yapısı olan St. Nikolas Kilisesi 1034’te yıkıldı. Myra’nın su ihtiyacını karşılayan, Demre deresinin aktığı vadi kenarındaki kaya yüzüne açılan kanallar bugün hâlâ görülebiliyor. Kentin görkemli tiyatrosu da günümüze oldukça sağlam halde ulaşmış durumda. Myra’nın kaya mezarları, hemen tiyatronun üzerinde ve doğudaki “nehir nekropolü” denen alanda olmak üzere iki yerde toplanıyor.