ANA PAZAR BAĞIMLISIYIZ

Güncelleme Tarihi:

ANA PAZAR BAĞIMLISIYIZ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2023 11:16

Yıllar birbiri ardına geçiyor ve senaryo ne yazık ki tekrarlamayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

Ana pazar dediğimiz potansiyeli anlamında, lokomotif konumunda olan pazarlarda, her ne nedenle olursa olsun herhangi bir sıkıntı çıkmaya görsün turizmin başkenti Antalya’yı bir şekilde dara düşürüyor.

Aslında şapka çıkarılacak şaşırtıcı bir dayanıklılığımızın olduğu da ayrı bir gerçek.

Gerçekten de başka herhangi bir sektörde kolay görülemeyecek bir mücadele sergileyerek, söz konusu tekrarlayan sıkıntılara rağmen ülke ekonomisine güç katmaya çabalıyoruz. Bugünlere değin yaptığımız ve hâlâ yapmaya devam ettiğimiz irili ufaklı tüm hatalarımızı türlü vesilelerle dile getirmemizi ve bu anlamda özeleştiri yapabilmemizi de sektörün geleceği adına çok değerli buluyorum.

Tüm bunlar elbette kendi içimizde cesaretle dillendirerek, hemhal olduğumuz meselelerdir.

Haberin Devamı

Ancak yaşayarak gördüğümüz üzere, turizm coğrafyamızda yaşanan siyasi ve bununla bağlantılı ya da bağlantısız bir ekonomik olumsuzluk, umutla başladığımız her yeni sezona çelme takmayı da bir şekilde sürdürüyor.

Belki düşmüyoruz ama bir şekilde tökezliyoruz.

Yıllardır alışageldiğimiz ve sadece bir zamanlar keyfini iyiden iyiye çıkarabildiğimiz ana pazar kolaylığı nedeniyle özellikle son dönemde yaşadığımız sıkıntılar bizi aslında oldukça geciken yeni bir anlayışa yöneltti ve ‘HER PAZAR, ANA PAZAR’ noktasına geldik.

Yani mevcut gücüne bakmaksızın turizm coğrafyamızdaki irili, ufaklı tüm pazarlarımızı bugünden başlayarak, yarınlara dair geliştirip güçlendirmemiz gerektiğini anladık.

Akdeniz çanağındaki rakiplerimiz içerisinde bizden başka bu derece ana pazar bağımlılığı yaşayan bir başka turizm ülkesi var mıdır, bilemiyorum; ancak her pazarı önemseyerek ayrı bir anlam yüklediklerini ve bunun da meyvelerini topladıklarını iyi biliyoruz.

Dolayısıyla, bizim böylesi bir kısır döngüden bir türlü çıkamıyor olmamızı, hizmet kalitesi ile belli önemli başarıları yakalamış olan turizm hareketimizin geleceği adına mutlaka çok iyi değerlendirmemiz gerektiği düşüncesindeyim.

Söz konusu bu önemli değerlendirmeyi dikkatlice yaparken diğer taraftan da ürünlerimizin standartları oranında hâlâ makul sayılabileceğini ısrarla savunduğumuz, fiyatlarını ve çok daha önemlisi hizmet kalitesinde ulaştığımız çizgiye uyumunu, herhangi bir yılgınlığa düşmeksizin turizm coğrafyamız başta olmak üzere tüm dünyaya anlatmak zorundayız.

Haberin Devamı

Dünya genelinde değişim göstererek zorlaşan ekonomik koşullar doğrultusunda otel fiyatları ve tatil paketleri de zorunlu artış gösterirken, bizdeki doğal artışlara karşı oluşan tepkileri anlamaya çalışıyor olsak da rezervasyon akışındaki durgunluğu sadece bununla ilişkilendirmenin de çok doğru olamayacağını görmememiz gerekiyor.

Bu anlamda yaşanacak bir panik halinin ise bize orta ve uzun vadede herhangi bir yararı olmayacak ve bizi sadece aslında hiç tasvip etmediğimiz pansuman tedbirlere yöneltecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!