Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’nın Gündoğmuş ilçesinde, Cumhurbaşkanlığı kararıyla geçen ay ‘kesin korunacak alan’ olarak ilan edilen doğa harikası Uçarsu Şelalesi ve Alara Çayı’nda HES tehdidine karşı yapılan itirazlar sonuç verdi. Alara vadisinde yapılması planlanan 8 ayrı HES projesine karşı 12 yıldır hukuk mücadelesi veren yöre halkı, son dönemde ortaya çıkan Hayat 1-2 Regülatörü ve HES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na itiraz etti. 6 köyden 700 kişinin imza attığı dilekçeye yanıt veren Bakanlık, ÇED sürecinin durdurulduğunu açıkladı. Yöre halkı Alara Çayı ve Geyik Dağı’nın ‘milli park’ ilan edilmesi için ikinci imza kampanyasını başlattı.
DİLEKÇEYE VERİLEN CEVAP
Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Talha Türkoğlu imzalı cevap yazısında, “Hayat 1-2 Regülatörü ve HES projesi hakkında hazırlanan ÇED raporunu incelemek, değerlendirmek üzere teşkil olunan İnceleme Değerlendirme Komisyonunca (İDK), 23 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda tespit edilen eksiklikler nedeniyle projeye ilişkin ÇED süreci durdurulmuştur” denildi.
YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK
Köylülerin itiraz dilekçesinde yer alan konuların gerek Bakanlık, gerekse projenin yeri ve türü dikkate alınarak oluşturulan İDK’da görev alan kurumlar tarafından ayrıntılı olarak değerlendirileceğini söyleyen Türkoğlu, “Diğer taraftan, projenin ÇED süreci ile ilgili olarak Bakanlığımızın ve Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün resmi web sayfasında bilgilendirme yapılmaya devam edilecektir” yanıtını verdi.
HADDİNDEN FAZLA NOKSANLIK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED raporlarının neredeyse tamamına olumlu görüş verdiğini söyleyen yöre halkından emekli öğretmen Ali Sezen, “ÇED raporuna HES yapılacak bölgenin sit alanında olmadığı söyleniyor, oysaki sit alanında. Yerleşim alanının dışında yer aldığı ileri sürülüyor, orada yerleşim var. ÇED raporunda haddinden fazla noksanlık var. Şirket eğer bu noksanları tamamlamazsa Bakanlık HES başvurusunu reddedebilir” dedi. ÇED raporunun tamamıyla bilimsellikten uzak ve masa başında hazırlanmış olduğunu iddia eden Sezen, “Ciddiye alınacak bir tarafı yok” diye konuştu.
SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Alara Çayı ve su kaynaklarının kullanım hakkının şirketin eline geçeceğini dile getiren Sezen, “Köprülü, Kayabükü, Çaltı, Eskibağ, Balkaya, Akyarı, Ortaköy, Narağacı, Ortakonuş, Ümitli, Çayırözü köyleri haritadan silinecek. Alanya, Avsallar, Yeşilköy, Okurcalar, Çakallar, Karakaya, Odaönü, Boztepe, Yalçıdibi, Örenşehir bölgesi de dolaylı etkilenecek. Flora ve faunanın, endemik türlerin, sucul canlıların yok olacağı daha önce bilimsel raporlarla kanıtlandı. Bu nedenle yörede yaşayanlar olarak Bakanlığa verdiğimiz dilekçe ile bu raporun onaylanmamasını ve Alara Çayı üzerindeki tüm HES projelerinin iptalini istedik. Bakanlık ÇED sürecini durdurdu. Bundan sonra işleyecek sürecin takipçisi olacağız” diye bilgi verdi.