Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - SAĞLIK Bakanlığı tarafından başlatılan 'Gebe ve Diyabet Okulu' projesi, Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Alanya Devlet Hastanesi bünyesinde hayata geçirilecek.
Kumluca ve Kemer Devlet hastanelerinde hizmet açılan 'Gebe Okulu' ile Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet veren 'Diyabet Okulu' Alanya Devlet Hastanesi'nde de hizmet verecek. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Necat Yılmaz, 'gebe okulu'nda (gebe bilgilendirme sınıfı) tüm hamile kadınlara doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası döneme ilişkin bilgi verileceğini söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, eğitimler sayesinde anne adaylarının bilinçli doğum yapmaları, normal doğumu teşvik, ağrı yönetimi ve anne- baba adaylarının yeni rollerini benimsemeleri konusunda hizmet vereceğini ifade etti.
'Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı' kapsamında diyabetin etkin tedavisi ve güvenli takibi amacıyla 'Diyabet Okulu' projesinin de başlatıldığını vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, "Bu projeyle de hem hastanenin eğitim verdiği hastaları takip etmesi hem de hasta uyumu ve bilincin arttırılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Projeden vatandaşlarımız ücretsiz faydalanacak" dedi.
Bu okulların öncelikli amacının farkındalık yaratmak ve bilinçli nesiller yetiştirilmesine katkıda bulunmak olduğunu anlatan Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Tevfik Yazan da 'gebe okulu'nda hamilelik süreci, doğum ve doğum sonu sürecini de kapsayacak eğitimlerin verileceğini söyledi. Anne sütüyle beslenmenin ve normal doğumun öneminin eğitimlerde anlatılacağına değinen Dr. Yazan, yeni doğan bebeğin bakımıyla ilgili eğitimlerin maket üzerinde uygulamalı olarak uzmanlar tarafından verileceğini söyledi.
Annelerin hamilelik sürecindeki ruhsal ve psikolojik değişimlerle nasıl başa çıkacaklarının da eğitimlerde anlatılacağını vurgulayan Dr. Yazan, "Fizyoterapistler tarafından gevşeme egzersizleri ve plates yaptırılacaktır. Üç hafta sürecek ve 10'ar kişilik gruplardan oluşacak sınıflarda gerçekleştirilecek eğitimler, her çarşamba günü, saat 12.00- 14.00 arasında yapılacak. Üç haftanın sonunda gebeler doğum yapacakları ortamı gezecek, doğum ekibiyle tanışacak ve katılımcılara sertifikaları verilecektir" dedi.
DİYABET EĞİTİMİ VERİLECEK
Diyabet okulunda ise öncelikli diyabet hastalarına ve bu konuda eğitim almak isteyen diğer bireylere yönelik eğitimler planlandığına değinen Prof. Dr. Yazan, "Katılımcılar diyabet ile ilgili genel sağlık önerileri, diyabetin komplikasyonları ve ayak bakımına kadar birçok konuda bilgi sahibi olacaklar. İnsilün uygulamaları, evde kan şekeri takibi, beslenmede nelere dikkat etmeleri gerektiği, konunun uzmanları tarafından anlatılacak. Üç hafta sürecek olan eğitim her perşembe 12.00-13.00 saatleri arasında yapılacak. Eğitimin sonunda katılımcıların kan şekerleri ölçülerek sertifikaları verilecektir. Yeterli katılımcı sayısına ulaşıldığı zaman ise eğitimlere başlanacak. Bu eğitimlerden faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın hastanemize gelerek ilgili birimlere başvurmaları yeterlidir" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI