Güncelleme Tarihi:
ANTALYA (AA) - Grundtvig Programı kapsamındaki Aktif Yaşlanma Projesi'nin dördüncü toplantısı, Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi ev sahipliğinde Alanya'da başladı.
Temel amacı yaşlanma dönemini aktif geçirebilmek olan proje toplantısında, her ülkede tercih edilen aktivite ve uygulamaların diğer ülkelere etkisi tartışılıyor. Toplantıya Romanya, İrlanda, Almanya, Polonya, Norveç ve Türkiye'den proje ortakları katılıyor.
Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven, toplantının açılışında, 50 ülkeden 40 bine yakın yerleşik yabancının yaşadığı Alanya'nın 50 yaşın üzerindeki Avrupalılar tarafından tercih edildiğine dikkati çekti. Tanrıseven, Alanya'nın iklimiyle yaşlılar için uygun bir ortam sağladığını vurguladı.
AHEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Sayın ise Avrupa Birliği projeleri kapsamındaki Grundtvig Programı'nın bir parçası olan Aktif Yaşlanma Projesi'nin başarılı uygulandığı ülkelerin toplantıda ele alındığını söyledi.
- Türkiye'de 50, Almanya'da 70 üstü yaşlı
Projenin yaşlanma döneminin aktif geçirilmesini sağlamayı amaçladığına değinen Sayın, Türkiye ve Romanya'da 50, Norveç ve Almanya'da ise 70 yaşın üzerinin yaşlı sayıldığına dikkati çekti.
Almanya ve Norveç'te yaşlıların mali sıkıntı yaşamadıklarını, boş zamanlarını değerlendirecek etkinlikler bulduklarını anlatan Sayın, "Romanya ve Türkiye'de bu konuda sıkıntı var. Alanya, bu konuda Türkiye'nin ötesinde. Alanya'da yaşlıların vakit geçirebileceği ve birikimlerini değerlendirebileceği çok kanal bulunuyor. Biz de üniversite olarak buna katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.
Projenin Türkiye Koordinatörü Güler Siper Saksi ise Romanya, İrlanda, Almanya, Polonya, Norveç'te bulunan sivil toplum örgütü ve yetişkin eğitimi veren 6 kurumun projede yer aldığını belirtti.
Projenin, Türkiye'den sonra İrlanda, son olarak da Polonya'da gerçekleştirileceğini ifade eden Saksi, projeye ortak olan kurumların ülkelerindeki yaşlıların durumunu analiz ederek ilgi alanlarını, toplumsal kaynaklarını ve yaşlıların içinde yaşadığı topluma entegrasyonunu gösteren bir rapor oluşturacağını söyledi.
- Yaşlılar en çok eğitim istiyor istiyor
Proje Genel Koordinatörü Felicia Dimulescu, insanların 50 yaşına geldikten sonra sosyal hayatlarına aktif şekilde devam etmelerinin önemini vurguladı.
Proje kapsamında yaşlılarla yapılan anketlerde yaşlıların en çok eğitim konusuna dikkati çektiğini kaydeden Dimulescu, "Anketlerde yaşlılar eğitim kavramına önem veriyor ve bu eğitimi alırken sınıf ortamında yapılmasını arzu ediyorlar" dedi.
Toplantı, 8 Kasım'a kadar devam edecek.