Aktarda büyük tehlike

Güncelleme Tarihi:

Aktarda büyük tehlike
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2019 10:22

Antalya’da neredeyse her köşe başında satış yapan aktarların durumu TBMM gündemine taşındı. Meclis komisyonuna rapor sunan eczacılar, aktarların insan hayatını tehdit ettiğini savundu.

Haberin Devamı

AKTARLAR DENETLENSİN
Antalya’da neredeyse her mahallede bulunan aktarların sattığı bitkisel ürün ve karışımların durumu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine geldi. Tıbbi ve aromatik bitkileri araştırmakla görevli meclis komisyonuna özel bir rapor sunan eczacılar, aktarların insan hayatını tehdit ettiğini savundu.
SAĞLIK VURGUSU
Meclise sunulan raporla ilgili Hürriyet’e konuşan Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin, “Bitkinin tüm analizlerini yapan tek meslek dalı eczacılık. Aktarlar ise kontrolsüz ve ciddi sağlık sorunlarına yol açacak öneriler ve karışımlarla halkın karşısına çıkıyor” dedi.
NE OLDUĞU BELİRSİZ
Aktarlarda satılan papatya türleri üzerinde özel bir inceleme yapıldığını kaydeden Ertekin, “Satılan ürünlerin hiçbirinde tıbbi nitelikli içerik bulunmadı. Çünkü ne üretim ne de hasat yöntemleri doğru. Ne olduğu belirsiz ürünleri halka sunuyorlar” diye konuştu.
KANSER KARIŞIMI!
Aktarların çok ciddi sağlık vaatleri ile toplum karşısına çıktığını vurgulayan Ertekin, şöyle devam etti: “Kısırlığa, hatta kansere iyi geliyor diyerek birtakım karışımlar satılıyor. Bunu yapamazsınız. Çünkü en ufak bir hata ciddi sağlık problemlerine yol açar.”
MAYDANOZ BİLE TEHLİKELİ
“Bitkinin hasat, kurutma şartları bile çok önemli. Bunlara uyulmazsa o sattığınız bitkiler çöp olur. Zaten vatandaşa satılan da paralı çöp. Çünkü ruhsat yok, denetim yok. Tarçın kanamayı artırır. Maydanozun içinde çinko var, yarım bağ kaynatıp hamile bir kadına içirseniz düşük riskini artırırsınız.”
BİLGİ EKSİĞİ VAR
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İffet Çankaya: “Aktar kış çayı olarak hemen ekinezyayı tutuşturuyor elinize. Hiçbiri ‘Ekinezyayı 6-8 haftadan fazla kullanırsanız karaciğer toksitesine gider, daha uzun kullanırsanız organ yetmezliğine gider’ demez. Ama bunu eczacı bilir ve ilaç etkileşimleri için uyarır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!