Güncelleme Tarihi:
KORONAVİRÜS salgını sonrası üniversiteleri de kapsayan uzaktan eğitim süreci 2021-2022 akademik yılı ile birlikte sona eriyor. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan da 70 bin öğrencisi bulanan Akdeniz Üniversitesi’nde salgına karşı alınan önlemlerin tüm detaylarını Hürriyet Akdeniz’e anlattı.
SİSTEM KATKI SAĞLADI
Akdeniz Üniversitesi’nin uzaktan eğitim sürecinde çok iyi bir sınav verdiğini anlatan Özkan, “Salgın sonrası alınan uzaktan eğitim kararına çok hızlı ve başarılı şekilde uyum sağladık. Bu başarıda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan’ın bizzat geliştirdiği uzaktan eğitim sisteminin de çok büyük katkısı oldu” diye konuştu.
GÜVENLİK AÇIĞI VARDI
Uzaktan eğitim sistemi ile ilgili birtakım tepkilerin gündeme geldiğini hatırlatan Özkan, “Biz açıkçası bu tür tepkileri bekliyorduk. Çünkü eski sistemde ciddi güvenlik açıkları vardı. Sınav başarısı kopya engellenemediği için yüzde 98’lere kadar çıkmıştı. Böyle bir oran hayatın olağan akışına aykırıydı. Yeni sistem devreye girince başarı oranı yüzde 65’lere düştü” dedi.
YÜZ YÜZE HAZIRLIĞI
Uzaktan eğitim sisteminde başarılı olunduğunu ancak yüz yüze eğitimin olmazsa olmaz olarak gördüğünün altını çizen Özkan, yeni dönemde alınacak önlemlere ilişkin şu bilgileri verdi: “Salgın devam ediyor. Ancak elimizde aşı gibi çok önemli bir silah var. Önceliğimiz elbette aşılanma olacak.”
“Yüz yüze eğitim sürecinde uzaktan eğitimi de devam ettireceğiz. Ancak uzaktan eğitimin oranı yüzde 40’ı geçmeyecek. Yüz yüze yapılan dersler teknolojik gereçlerle kayıt altına alınacak. Bazı öğrencilerimiz bu dersleri ister canlı olarak, isterse kayıtlar üzerinden başka bir zaman aralığında izleyebilecekler. Yani eğitimi hem kaliteli hem de sürekli hale getireceğiz.”
HES KODU SORGULANACAK
“Aşı ve PCR testine ilişkin kayıt ve denetim süreci bizim için zor alacak çünkü 70 bin öğrencimiz var. Sürecin nasıl yönetileceğine ilişkin simülasyonlar hazırladık. Amacımız tüm detayları dijital sistemlerle takip etmek. Birden fazla girişi olan binaları tek giriş olarak planlayacağız. Ayrıca her girişte Hayat Eve Sığar (HES) kodları özel ekipmanlarla sorgulanacak.”
AŞI YOKSA TEST ZORUNLU
“Bu sorgulama ile binaya giren personel ya da öğrencinin aşı kartı olup olmadığını, PCR testi yaptırıp yaptırmadığını bileceğiz. Aşı olmayan öğrenci ve personelden haftada 2 gün PCR testi isteyeceğiz. Bizim temennimiz herkesin aşı olması. Çünkü test süreci sağlık sistemi üzerinde büyük bir yük yaratıyor.”
GÜNLÜK RAPOR ALINACAK
“Personel ve öğrencilerle ilgili aşı ve test bilgileri günlük olarak raporlanacak. Biz kaç kişinin aşı olduğunu bileceğiz. Bu yıl kayıt yaptıracak olan 14-15 bin öğrenci için de bu sistem geçerli olacak. Bu sürecin bizim için tek olumlu tarafı hastalığın halen genç yaş grubu için daha az ölümcül olması.”
YURTLAR BÖLÜNÜYOR
“Yurtlarda kalacak öğrencilerimiz için de çalışmalar yürütülüyor. Mesela aşı olan öğrencilerle aşı olmayan öğrenciler ayrı alanlarda konaklayacak. Personelimizle ilgili şu an için çok büyük bir sorun gözükmüyor. Çünkü aşılama oranımız hayli yüksek.”
SINIF BAZINDA DÜZENLEME
“Eğer bir sınıfta 2 öğrenci de virüs tespit edilirse fakültenin ya da bölümün kapatılması söz konusu olmayacak. Sürece sınıf bazında bakacağız. Gerek görüldüğü hallerde sadece o sınıf uzaktan eğitime geçirilerek risk oranı azaltılacak. Amacımız güvenli ve kaliteli eğitim vermek.”
ONLINE EĞİTİM ÖNE ÇIKABİLİR
“Yeniden uzaktan eğitime geçilme ihtimali ise virüsün etkisiyle ilgili bir şey. Yani ölümcüllük artar, yoğun bakımdaki hasta sayıları kontrol edilemez bir noktaya gelirse elbette yeniden online eğitim ön plana çıkabilir. Biz tüm ihtimallere karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz.”