Güncelleme Tarihi:
AKDENİZ Üniversitesi’nde (AÜ) Türk Dili dersi alan fakültelerde okuyan öğrenciler, iddiaya göre kendilerine bazı kitapların öğretim üyeleri tarafından zorunlu tutulduğu gerekçesiyle şikayette bulundu. Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bekir Direkçi’nin, Yakup Karasoy ve Ahmet Karasandık ile birlikte yazdıkları ‘Türk Dili’ kitabının içinde yer alan bir uygulama sayfasının doldurularak sınav kağıdına eklenmesi gerektiğini belirten öğrenciler ve velileri, zorunluluğun sınıflarda duyurulduğunu söyledi.
‘SINAV KAĞIDI KİTABIN İÇİNDE’
Türk Dili dersini 3 yıldır aldığını söyleyen İktisat Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi, “3 yıldır 3 kitap zorunlu okutuldu. İlk yıl, Efkar Meclisi ve Türk Dili ders kitabı. Bu yıl da ‘Amak-ı Hayal’ başlıklı bir kitap zorunlu tutuldu. 3 yıldır Türk Dili ders kitabını tekrar almak zorunda kalıyorum. Çünkü sınavlarda kitabın içerisinden bir uygulama sayfasını koparıp sınav kağıdına iliştirmek zorundayız. Dolayısıyla bu kitap ikinci bir kişinin ya da sonrasında benim işime yaramıyor. Yurtta konuştuğum diğer fakültelerdeki öğrenciler, aynı uygulamanın kendilerine de yapıldığını söylüyor” dedi.
ZORUNLU KİTAP YASAK
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Kanunu’nun 48’inci maddesine göre okullarda herhangi bir kitabın zorunlu tutulması yasak. YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı, öğretim üyelerinin ticari faaliyetine karşı belirli aralıklarla üniversitelere uyarı yazıları gönderiyor. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Kamu Görevlisinin Ticareti”ni düzenleyen 259’uncu maddesinde “Yürüttüğü görevin sağladığı nüfuzdan yararlanarak bir başkasına mal veya hizmet satmaya çalışan kamu görevlisi, altı aya kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır” ifadeleri yer alıyor. Akdeniz Üniversitesi’nde okuyan 13 bin 500 öğrenciye okutulması resmi yazıyla duyurulan, Konya’da basılan bu kitaplar kampus içindeki kırtasiyecilerde kolilerin içinde satılıyor.
‘ÜSLUP YANLIŞ OLMUŞ’
Öğrencilerin içindeki uygulama sayfasını sınavda vermek zorunda oldukları yönünde şikayette bulundukları kitabın yazarı Dekan Yardımcısı Direkçi, böyle bir zorlamanın söz konusu olmadığını söyledi. Bu kitapların bölüm kararıyla aldırıldığını ve resmi yazıyla duyurulduğunu belirten Direkçi, “Muhtemelen üslupla ya da algılamayla alakalı bir problem oluştu. Konuyla ilgili inceleme başlattık. Eğer derslere giren okutmanlar tarafından böyle bir yanlış yapılmışsa gereğini yapacağız. Buradaki amacımız öğrencileri zorlamak değil, onlara okumayı sevdirmek, Türkçe’yi anlatmak. Okutman arkadaşları bu dersin baraj dersi olarak görülmemesi konusunda hep uyarıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.