Güncelleme Tarihi:
AKDENİZ Üniversitesi’nde (AÜ) çeşitli fakültelerde Türk Dili dersi alan yaklaşık 13 bin 500 öğrenciye Türk Dili, Amak-ı Hayal ve Efkar Meclisi gibi kitapların zorunlu tutulduğu iddiasıyla öğrencilerin şikayette bulunması meclise taşındı. Hürriyet Akdeniz’de 27 Kasım’da yayınlanan ‘Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden zorunlu kitap tepkisi’ başlıklı haberin yayınlanmasının ardından CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi
‘NE KADAR SATILDI?’
Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Türkiye genelindeki üniversitelerde öğretim üyelerine ticari faaliyette bulunmamaları için ne sıklıkla uyarıda bulunulduğu yönünde bilgi istenen soru önergesinde “Bazıları öğretim görevlilerince yazılan kitaplar hangi dönemden beri zorunlu tutulmuştur? Bugüne kadar bu kitaplardan ne kadar satılmıştır? Söz konusu öğretim üyelerinin kitapları zorunlu tutmaları nedeniyle elde ettikleri ticari kar ne kadardır? Öğrencilerin kitapların uygulama sayfalarını sınavlarda kullanmak zorunda olması nedeniyle her dönem gelir elde ettiği varsayılan öğretim üyeleri hakkında yapılması planlanan idari ve cezai işlemler nelerdir?” denildi.
‘UYARI YAPILDI MI?’
YÖK Kanununun 48’inci maddesine göre herhangi bir kitabın zorunlu tutulmasının yasak olduğunun hatırlatıldığı önergede, “Akdeniz Üniversitesi’nde yaşanan olay hakkında yasal çerçevede yapılması düşünülen işlem ve düzenlemeler nelerdir? Üniversitelere yapılan uyarıların gereğinin yerine getirilip getirilmediği hangi makamlarca kontrol edilmektedir? Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK, Akdeniz Üniversitesi’ndeki söz konusu öğretim üyelerine daha önce ticari faaliyete yönelik herhangi bir uyarıda bulunmuş mudur? Bulunduysa bu uyarıların tarihi nedir?” sorularına yer verildi.