Akdeniz EDAŞ Ve Clk Akdeniz Emo’yu Eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz EDAŞ Ve Clk Akdeniz Emo’yu Eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2015 16:48

Akdeniz EDAŞ ve CLK Akdeniz Elektrik Perakende, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi’nin kamuoyunu yanılttığını savundu.
Akdeniz EDAŞ ve CLK Akdeniz Elektrik Perakende ortak yaptığı yazılı açıklamada EMO Antalya Şube başkanı İlhan Metin’e sert tepki gösterdi. Sayaç değişiminin hangi yönetmelik ve kapsamlar dahilinde yapıldığı hakkında yapılan ortak açıklamada, “Sayaç değişimleri için ilgili yönetmeliğin 30 Mart 2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun Dağıtım Faaliyetleri başlıklı 9. Maddesinde “Dağıtım faaliyeti, lisansı kapsamında, dağıtım şirketi tarafından lisansında belirlenen bölgede yürütülür. Dağıtım şirketi, lisansında belirlenen bölgede sayaçların okunması, bakımı ve işletilmesi hizmetlerinin yerine getirilmesinden sorumludur.” denilmektedir yine aynı maddenin 7. Bendinde “Dağıtım sistemi kullanıcılarının elektrik enerjisi ölçümlerine ilişkin tesis edilen sayaçların mülkiyeti dağıtım şirketine aittir. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcut kullanıcıların mülkiyetinde olan sayaçlar, işletme ve bakım hizmetleri karşılığı kullanıcılardan iz bedelle devralınır. Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir” denildi.
Sayaç değişimi için abone onayı alma zorunluluğu yoktur, söz konusu durumdan Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube başkanı İlhan Metin’in bilgi sahibi olmasına rağmen kamu oyunu yanıltıcı açıklamalarda bulunduğunu savunan açıklama şöyle devam etti:
“EMO Antalya şube başkanının konu ile ilgili yazıda belirttiği gibi sayaç kontrolleri için şirketimizden resmi bir talebi olmamıştır. EMO abonelere ait olan sayaç devresinden sonraki iç tesisat kısımda istediği çalışmayı yapabilir. Şirketimizin abonelere taktığı sayaçlar uluslararası standartlara uygun MID sertifikasına sahip ve bağımsız akredite laboratuvarlarda test edilip Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmış, ilgili tüm resmi kurumlardan onayı alınmış ve serbest piyasa koşullarında satın alımı yapılmış sayaçlardır. Söz konusu sayaçların ölçüm standartları ile ilgili mevzuatın ön gördüğü standartların dışında bir sayaç kullanılmamaktadır.”
Açıklamada, “3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanuna dayalı yayınlanan Yönetmenliğin 9 / b maddesi gereğince; 10 yıllık damga süresi dolmuş sayaçların periyodik muayenesinin yapılması zorunluluğu vardır. Elektrik sayaçlarının ayar, kalibrasyon ve bakımı ile ilgili işlemlerin yerine getirilmesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca elektrik dağıtım şirketlerine verilmiştir. Ancak, aynı Kanun sayacı kullanan kişileri de yasal olarak sorumlu kılmıştır. Sayaç ayar ve kalibrasyon işlemi yaptırmayanlar için (Kanunun 15 / c md. gereğince) bin TL idari para cezası Yasa da öngörülmüştür. Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 41. maddesinin 2. bendi “ 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ve bu Kanuna ilişkin ikincil mevzuat çerçevesinde periyodik muayene sebebiyle değiştirilmesi gereken tüketici mülkiyetindeki sayaç, dağıtım şirketi tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde belirlenen standartları taşıyan ve dağıtım şirketi mülkiyetinde olan bir sayaç ile değiştirilir. Eski sayacın ilgili mevzuat çerçevesinde belirlenen standartları taşıması halinde, söz konusu sayacın dağıtım şirketince tekrar kullanılabilmesi için periyodik muayeneden geçirilmesi zorunludur.” denilmektedir. Bu hüküm çerçevesinde Dağıtım Şirketleri sahada sayaç değişim işlemlerini tesis etmektedir. Yine aynı yönetmeliğin 41. maddesinin 5. bendinde de “Birinci fıkra kapsamında belirtilen bedeller dışında, bu madde kapsamında yapılacak sayaç değişimi ve diğer işlemler ile ilgili olarak, tüketiciden herhangi bir ad altında bedel talep edilemez ve tüm maliyetler ilgili dağıtım şirketi tarafından karşılanır.” Hükmü gereğince de bu kapsamda yapılan sayaç değişimlerinden herhangi bir ücret alınmamaktadır, EMO’nun konu ile ilgili beyan ettiği haber asılsızdır” denildi.
Akdeniz EDAŞ ve CLK Akdeniz Elektrik Perakende’nin ortak yaptığı yazılı açıklama şöyle devam etti:
“Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğin 41-(1) maddesi gereğince; Sayacın arızalanması veya ölçme hassasiyetinden şüphe edilmesi halinde, ilgili tüzel kişi veya tüketici tarafından sayacın kontrolü talep edilebilir. Bu talep, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümleri çerçevesinde karşılanır. Sayacın doğru tüketim kaydettiğinin tespiti halinde sayaç sökme-takma ile 3516 sayılı Kanun çerçevesinde oluşan bedeller talep sahibi tarafından karşılanır. Özelleştirme sonrası dağıtım bölgemizde yatırımlar 10 katına çıkmış, 1,5 sene gibi kısa bir dönemde 380 Milyon TL’lik yatırım gerçekleşmiştir. Şirketimiz özelleştirmeden önce belirlenmiş olan 92 Milyon TL’lik yıllık yatırımı az bularak, yıllık 400 Milyon TL, 5 yıllık 2 Milyar TL’yi bulan yatırım talebini 2016-2020 dönemi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) talep etmiştir. Dolayısıyla EMO’nun bölgeye yatırım yapılmadığı ile ilgili yaptığı açıklama gerçek durumu yansıtmamaktadır. Ayrıca 2013 yılı sonunda yüzde 11.32 olan kayıp kaçak oranımız 2014 yılı içerisinde yapılan yatırım ve kayıp kaçakla mücadele çalışmaları sonrasında yüzde 8.50 seviyelerine düşürülmüştür. 2014 yılı yaz sezonunda bölgemizde meydana gelen AG ve OG arıza sayıları incelendiğinde, 2015 yılının aynı dönemlerinde bu oranın yüzde 30 azaldığı gözlemlenmektedir. Ancak bakım ve yatırım çalışmaları sebebi ile yapılan planlı kesintilerde artış olmuştur. EMO’ya durumun bildirilmesine rağmen kamuya yanıltıcı açıklamalarda bulunması düşündürücüdür.”
Açıklamada, “EMO tarafından yapılan açıklamada “tahakkuk dönemleri değiştirilerek faturalar şişirilmiş, fatura ödeme süreleri kısaltılarak haksız açma-kapama tahsilatı yapılmıştır” deniyor; Emisyon çalışmalarından kaynaklı bir defaya mahsus okuma tarih aralıklarında gerçekleşen uzun dönemli okumalar konusunda şirketimiz tarafından gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Türkiye genelinde Ulusal Elektrik tarifeleri uygulanmakta olup Ulusal Elektrik tarifeleri ve faturalarda alınan birim bedeller, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenmekte ve ülke genelinde bütün tüketicilere aynı şekilde yansıtılmaktadır. EPDK tarafından bütün Türkiye’de uygulanmak üzere onaylanan ulusal tarife, bölgemizde de aynen uygulanmaktadır. Şirketimizin herhangi bir keyfi uygulaması ve birim fiyatlara zam yapması söz konusu olmamakla birlikte Ulusal tarifelerde 2014 yılı Aralık ayı için geçerli olan onaylı birim fiyatlar ile 2015 yılında geçerli olan onaylı toplam birim fiyatlarda bir artış uygulanmamıştır. EPDK tarafından tarifeli tüketiciler için onaylanan ulusal birim fiyatlarda, tüketim kademeli fiyatlandırma uygulaması yapılmamaktadır.
Abonelerimize tahakkuk eden faturaların son ödeme tarihleri Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne uygun olarak en az 10 gün olacak şekilde belirlenmektedir. Bütün rakamlarımız mevzuat gereği denetime açık ve gerçek olmasına rağmen, herhangi bir tespit veya istatistiğe dayanmadan yapılan spekülatif açıklamalara kamu oyunun itibar etmemesi gerekir” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!