Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’nın Elmalı ilçesinde Hazine mülkiyeti üzerinde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini izlerini taşıyan 1’inci grup korunması gerekli ‘taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescil edilen Akçay Camisi’nin Elmalı Belediyesi tarafından tahrip edilmesi üzerine harekete geçen Antalya Valiliği, camiye yönelik koruma projesi hazırlanması için çalışma başlattı.
VALİLİK HAREKETE GEÇTİ
Süreçle ilgili Hürriyet’e konuşan Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Müdürü Cemil Karabayram, şu bilgileri verdi: “Alanında uzman kişilerden oluşan özel bir ekip 1800’lü yılların sonunda yapıldığını tahmin ettiğimiz camimizdeki tahribatı gidermek için çalışmalarına jet hızıyla başladı.”
UZMANLAR ÇALIŞACAK
“İlk olarak tarihi yapıyla ilgili koruma projesi hazırlanacak. Daha sonra ahşap ve boya uzmanlarımız yağlı boyanın altında kalan kök boya ile yapılan işlemelerin kurtarılıp kurtarılamayacağını inceleyecek. Biz bu tür aykırı uygulamalar için bir takım tedavi edici yöntemler kullanıyoruz. Umarım başarılı oluruz.”
ŞADIRVAN ARANACAK
“Ayrıca yine tadilat esnasında yok edilen tarihi şadırvanın parçalarının bulunması için bölgede geniş kapsamlı çalışma başlatıldı. Eğer şadırvana ait çok fazla zarar görmeyen parça varsa belki özel bir çalışma ile bunları kurtarabiliriz.”
BÖYLE YIKMIŞLAR
Bu arada tarihi caminin nasıl tahrip edildiğine dair fotoğraflar da ortaya çıktı. Fotoğraflarda belediye işçilerinin tarihi nitelik taşıyan şadırvanı yıkıp yerine yenisini yaptıkları görülüyor. Aynı fotoğraflarda camii bahçesi içindeki diğer tadilat çalışmalarına ilişkin detaylar da var.
NE OLMUŞTU?
Şikâyet üzerine ortaya çıkan tadilat skandalı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun camide yaptığı detaylı inceleme ve hazırlanan raporla belgelenmişti. Sanat tarihçileri ve yüksek mimarların hazırladığı raporda, kök boyalı, kırma çatılı, tek şerefeli camiye ait ek yapıların ve tarihi nitelik taşıyan şadırvanın tadilat gerekçesiyle tamamen yıkıldığı, bu alana kadın-erkek ayrı olmak üzere iki tuvalet ve yeni bir şadırvan yapıldığı vurgulandı.
MOTİFLERİ BOYAMIŞLAR
Raporun devamında şu ayrıntılara yer verildi: “Camiye ait şadırvanın tamamen yıkılarak yenisi yapılmış, cami iç duvarındaki kalem işleri ve ahşap tavandaki motiflerin üzeri yağlı boya ile kapatılmış. Dış cepheye boya yapılarak caminin rengi (yeşilden-kahverengiye) değiştirilmiş. Camiye ait bahçede peyzaj düzenlemesi yapılmış, dönemin izlerini taşıyan pencereler ahşap görünümlü PVC ile değiştirilmiştir. Cami içindeki duvar ve tavan PVC lambri ile kaplanmış, yine dönemin özelliklerini taşıyan ana giriş kapısı PVC kapı ile değiştirilmiştir.”