ADLİYEDE PANDEMİ YÜKÜ

Güncelleme Tarihi:

ADLİYEDE PANDEMİ YÜKÜ
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2021 10:52

Yoğun duruşmaların yaşandığı Antalya Adliyesi’nde son 15 günde 5 mahkeme karantinaya alındı. Önlemlerin yetersizliğinden yakınan hukukçular, adliyelerin yüksek risk barındırdığını belirterek, aşı önceliği istedi.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın risk renginin kırmızıya dönüşmesi adliye koridorlarına yansıdı. Son 15 gün içinde bazı mahkemeler Kovid-19 nedeniyle karantinaya alınırken davaları da halen açık olan diğer mahkemelere kaydırıldı. Kapanan mahkemeler ve mevcut salonların yetersizliği nedeniyle Antalya Adliyesi’nde sıkıntı yaşandığını söyleyen hukukçular önlemlerin yetersizliğinden de yakındı. Aşı programında adliye personeli, avukat, savcı ve hakimlere öncelik verilmesi istendi.

5 MAHKEMEYE KARANTİNA
Antalya Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre son iki hafta içinde 3. İcra Mahkemesi, 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, 25. Asliye Ceza Mahkemesi, 5. Aile Mahkemesi ve 4. Asliye Ticaret Mahkemesi karantinaya alındı. Bu mahkemelerde görev yapan personel izolasyon altına alınırken, devam eden dava dosyalarının başka mahkemelere aktarıldığı açıklandı. Antalya Barosu, avukatları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

YETERLİ ÖNLEM ALINMIYOR
Adliyelerin AVM’lerden daha yoğun insan trafiğine sahip olduğunu ve neredeyse hastanelerle aynı yoğunluğun yaşandığını söyleyen avukat Hüseyin Geçilmez, “Salgın gerekçesiyle baroların genel kurulları ve seçimleri ertelenmesine rağmen, adliyeler virüs vakalarının yayıldığı, fiziksel mesafenin uygulanmadığı alanlara dönüştü. Avukatlar ve personel, Kovid-19 salgınına karşı adliyelerde yeterli önlem alınmamasına tepki gösteriyor. Adliyelerde her gün ciddi bir kalabalık oluşuyor, bu nedenle başta adliye personeli ve avukatlar ciddi risk altında görev yapıyor” dedi.

AŞI ÖNCELİĞİ VERİLMELİ
Hüseyin Geçilmez şunları söyledi: “Antalya’daki adliyelerin bazı birimlerinde Kovid-19 vakaları görülmeye devam ediyor. Birimler karantinaya alındıkça, avukatların tedirginliği artıyor. Mesai saatlerinde yapılan yeni düzenleme de düşünüldüğünde, çok sayıda insanın giriş yaptığı adliyelerin daha ciddi tedbirlerle korunması gerekiyor. Bu nedenle adliye çalışanları ile avukatların aşı önceliği olması gerektiğini düşünüyoruz.”

YOĞUN İNSAN TRAFİĞİ SÜRÜYOR
Aşı sıralamasında yargı mensuplarına öncelik verilmesinin zorunlu hale geldiğini söyleyen avukat Furkan Açıkgöz de, “Adli iş ve işlemler devam ettiği müddetçe adliyelere giren çıkan insan sayısının azalması pek mümkün görünmüyor. Bunun yanında avukatlar yalnızca adliyelerde değil, belediyeler, tapu müdürlükleri, vergi daireleri, bankalar, noterlikler ve daha birçok resmi ya da özel kurumda işlerini devam ettirmek zorunda. Bu yalnızca avukat, hakim ya da savcıların sağlığının korunması adına alınması gereken bir önlem değil. Çünkü yüksek temastan kaçınma şansı az olan insanlar aşılanmadıkça salgınla mücadele daha güç hale geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

DAVALAR EN AZ 4 AY ERTELENSİN
Mahkeme salonlarının küçük olduğunu ve kalabalık sanıklı davalar görüldüğünü belirten avukat Mesut Kılcı, “Pandeminin ilk zamanlarında alınan önlemler ve duyarlılık ne yazık ki azaldı. Başlarda dosyalar ileri tarihlere ertelenmiş ve zorunlu duruşmalar dışında hiçbir davaya bakılmamıştı. Şimdi bütün bu davaların kapağı yeniden açıldı. Mahkeme salonları, adliye koridorları, personel odaları, bürolar artık dezenfekte edilmiyor. Salonlarda peş peşe davalar görüldüğü için bir tek kişide virüs olması bile gün boyunca birçok kişiye bulaşmasına yol açar. O nedenle acil önlemler alınıp hukukçulara aşı programında öncelik verilmeli. Ayrıca bütün davalar en az 4 ay ertelenmeli” önerisinde bulundu.

 

BAKMADAN GEÇME!