ABONELİĞİNİZ VARSA KORKMAYIN

Güncelleme Tarihi:

ABONELİĞİNİZ VARSA KORKMAYIN
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2021 09:22

Tüketicilerimizin yakındığı şikâyetlerinden biri de 24-36 aylık yapılan taahhütlü abonelikler. Aboneliğini sonlandırmak isteyen tüketicilerimize caymaması için çok büyük faturalar çıkarılmakta. Bir yıldan uzun süreli taahhütlü aboneliğiniz var ise hiç korkmayın.

Haberin Devamı

Tüketicilerimizin yakındığı şikâyetlerinden biri de 24-36 aylık yapılan taahhütlü abonelikler. Aboneliğini sonlandırmak isteyen tüketicilerimize caymaması için çok büyük faturalar çıkarılmakta ve hiçbir hakları yokken iletişime girildiğinde, ‘Biz sana kampanyalı fiyattan vermiştik, sen bize toptan ceza öde ondan sonra iptal edelim’ sözleriyle karşılaşıyoruz. Bir yıldan uzun süreli taahhütlü aboneliğiniz var ise hiç korkmayın. Dilediğiniz an hiçbir cezai şart ödemeksizin, gerekçe göstermeksizin cayabilirsiniz.

SÖZLEŞME GEÇERSİZ Mİ?
Bu tür davalar, birçok Tüketici Mahkemesi’nin atladığı ve yanıldığı davalardan biridir ve tüketici aleyhine sonuçlanmaktadır. Müdahil olduğumuz davalardan bir tanesi olup, Tüketici Mahkemesi tarafından tüketicinin aleyhine karar verme gerekçesi ise, “ortada madem bir sözleşme var siz de bu sözleşmeyi imzaladınız, yani kabul ettiniz” yanılgısıydı. Tüketici Mahkemesi’nin ayrıt edemediği, ‘evet sözleşme var ve geçerli ancak süre bakımından bağlayıcı olmaması idi’. Bunu ben söylemiyorum tüketici kanunu söylüyor. Tüketici kanunu, “Tüketici sözleşmelerindeki Haksız Şartlar, Temel İlkeler ‘sözleşmeler tüketici alehine değiştirilemez’, Taahhütlü aboneliğin süresinden önce feshi, ‘Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir.” Sözleşmeden tüketiciye ceza uygulanamaz ve esasen kanunun ruhuda budur.

Haberin Devamı

HER AİDAT İÇİN AYRI AYRI İCRA DOSYASI AÇILAMAZ
SORU: Birkaç aidat borcumu ödeyemedim. İcra dosyası, vekalet ücreti, icra masrafı, gecikme derken 75 liralık bir aidat için 600 TL istediler. Bir de birkaç aidat borcu için ayrı ayrı icra dosyası açmışlar. Ne yapabilirim? S. GÖKÇE
CEVAP: İcra daireleri usül gereği bu tür dosyaları birleştirir. Bikaç gün gecikmeli ödendiğinde aynı kişiye bir başka dosya açılıyor. Aslında ayrı bir dosya açılamaz, önceki açılan dosya üzerinden gidilir. Burada kötü niyet var Tekrar tekrar vekalet ücreti ödüyorsunuz. Haksız kazanç var. Ayrı ayrı açılmış icra dosyalarının birleştirilmesi için itiraz edin.

Haberin Devamı

ZAMANINDA TESLİM EDİLMEYEN DAİRE İÇİN KİRA İSTEYİN
SORU: Fener Mahallesi’nde bir daire satın aldım. Bankadan 240 bin lira kredi çektim. Daire toplamda 520 bin liraya mal oldu. Daire tarafımıza Eylül 2020 başında teslim edilecekti. Sözleşmede bu taahhüt edilmişti. Hala dairemize taşınamadık. Ödediğimiz kiraları müteahitten dava yoluyla isteyebilir miyiz? Ayrıca manevi tazminat hakkımız var mı? Ercan S.
CEVAP: Sözleşmede taahhüt edilenlerin zamanında tarafınıza teslim edilmemesiyle müteahhit firmadan ödediğiniz kiraları ve diğer maddi ve manevi zararlarınızın tazmin edilmesi için ‘Tüketici Mahkemesi’ne dava açabilirsiniz.’

ÜRETİM HATASI VARSA ARACIN BEDELİ ÖDENMELİ
SORU: 2018 model aracım abs sistemindeki fabrikasyon hatası yüzünden sık sık arızalanıyor. Servis üretim hatası olduğunu rapor etmesine rağmen satıcı talep ettiğim aracın bedelini ödememek için her türlü zorluğu ileri sürüyor. Yazışmalarım ve telefon görüşmelerim bu sonucu değiştirmedi. Nasıl yapmalıyım? Berkant Y.
CEVAP: Servis raporunda üretim hatası vardır yazıyorsa seçimlik haklarınız doğmuş demektir. Aracı satın aldığınız firmaya iadeli taahhütlü mektup ile ‘ihtarname’ gönderiniz. (Noter ihtarı zorunlu değildir) İhtara olumlu cevap vermeyen satıcı hakkında ‘Tüketici Mahkemesi’nde araç bedelinin iadesi için dava açın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!