Pelin GEL/HÜRRİYET
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2019 12:24
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası koleksiyonundan derlenerek hazırlanan “Bizim Sayfilerimiz” adlı sergi AKS’de açıldı. Sosyal hayat tarihinde önemli bir yer tutan sayfiye kültürünün yansıtıldığı sergide resim sanatına adını yazdırmış Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fikret Otyam ve Devrim Erbil gibi sanatçıların eserleri yer alıyor.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından kente kazandırılan Antalya Kültür Sanat (AKS) yeni bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası koleksiyonundan derlenerek hazırlananan “Bizim Sayfiyelerimiz: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” adlı sergi düzenlenen törenle açıldı.
Açılışa Antalya Valisi Münir Karaloğlu, TC Merkez Bankası Genel Müdürü Dr. Ferhat Çamlıca, TCMB Antalya Şube Müdürü Nilüfer Erim, serginin küratörü Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu ile çok sayıda sanatsever katıldı.
‘SANATLA TAÇLANDIRMALISINIZ’
Ekonomik gelişmişliğin kültür, sanat, spor ve mimariyle desteklenmemesi halinde geçeci olacağını vurgulayan Vali Münir Karaloğlu, ATSO’nun kentin sadece ekonomisiyle değil, kültür ve sanatıyla da ilgili böyle bir merkez açmasının kent adına önemine vurgu yaptı. Karaloğlu, “AKS’de çok nitelikli işler yapılıyor. Bizim Sayfiyelerimiz sergimiz de Türk resminin çok önemli temsilcilerinin eserleri yer alıyor. Biz Merkez Bankası deyince tabi, para politikaları, kur, döviz, ekonomi, faiz, belki para koleksiyonu bekliyoruz ama sanatla ilgileniyor olması da önemli. Merkez Bankamızı Antalya’yı seçmelerinden dolayı kutluyorum” dedi.
BANKALARA ANTALYA ÇAĞRISI
AKS’nin 13. sergisini açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten
ATSO ve ATSO Vakfı Başkanı Davut Çetin, “ATSO’nun 137. yılı etkinlikleri kapsamında açılan ‘
Bizim Sayfiyelerimiz’ isimli sergimiz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası koleksiyonundan derlenerek hazırlanmıştır. Sanatla ilgilenmek para politikasına da fayda sağlayabilir. Dolayısıyla bu koleksiyon ve sergi merkez bankacılığına yakışan bir faaliyet olmuştur. Bu vesileyle kamu bankalarımızın resim koleksiyonlarını da Antalya’da sergilemek istediğimizi de belirteyim” dedi. AKS’nin gerek sergileri, gerekse diğer etkinlikleriyle kısa zamanda kentin kültür, sanat ve eğitim etkinliklerinin buluşma noktası haline geldiğini vurgulayan Çetin şöyle konuştu:
“Üç buçuk yılı biraz aşan süre içinde sergi izleyici sayısı 40 bini, etkinlik katılımcı sayısı 20 bini geçti. Bu rakamlar Antalya’nın doğa ve tarih kenti markalarının yanına artık “kültür ve sanat kenti” markasının da eklenmeye başladığını gösteriyor. Ekonomiyi kültür, sanat ve eğitimden bağımsız düşünemeyiz. Ekonomik kalkınmanın temel sacayağı şüphesiz ki insana, kültüre, sanata yatırımdır. ATSO, Antalya’da bir kıvılcım yaratmıştır. Bu kıvılcımı bir kültür-sanat-eğitim seferberliğine dönüştürmek için kentimizin tüm kişi ve kurumlarının bu vizyonla katkı koyması gerekmektedir. Her Antalyalıyı Antalya’da yaşayan ve Kültür ve Sanata değer veren herkesi Antalya Kültür ve Sanat’a üye olmaya davet ediyorum.”
GENÇLİK TUTKULARIMIZ, GELECEK DÜŞÜMÜZ
Merkez Bankası Genel Müdürü Ferhat Çamlıca da, Merkez Bankası sanat koleksiyonunun
Antalya Kültür Sanat’ta düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Serginin küratörü Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu ise teması manzara olacak bir sergiyi sayfiye kültüründen ayırmanın imkansız olacağını belirterek şunları söyledi:
“ Türk edebiyatımızda ve resmimizde tarihten tasvire geçiş manzara üzerinden olmuştur. Romanlarda da bahçelerdeki sosyalleşmelerin uzun uzun tasvir edildiğini görüyoruz. Sergi üç bölümden oluşuyor. İlk katta tarihten tasvire ilk geçilen zaman Boğaziçi’ne va Adalara çıkmanın zamanı tasvir edildi. İkinci kat biraz emeklilik katı. Sayfiye öyledir. Ya gençlik tutkularımızı barındırır ya da gelecekteki düşümüzdür. Üçüncü katta ise manzara resmine farklı yaklaşımlar yer alıyor.” 70 eserin yer aldığı sergi, 28 Temmuz 2019’a kadar ziyaret edilebilecek.