"9. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi"

Güncelleme Tarihi:

9. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2016 14:22

- Türk Hematoloji Derneği İkinci Başkanı Celkan:- "Kemik iliği naklinde çocuklarda biraz daha şanslıyız. Kordon kanı kullanabiliyoruz, kordon kanı kullandığımız zaman çocukların kilosu az olduğu için içinden çıkan hücre sayısı daha yeterli oluyor. Onun için çocuklar bir parça daha şanslılar"- Chicago Rush Üniversitesi Tıp Merkezi Kemik İliği, Kök Hücre Nakli ve Hücresel Tedavi Bölümü Direktörü Akpek:- "Hücresel tedaviler Amerika'da son yıllarda farklı bir boyuta ulaştı. Artık hücrelerin DNA'sına girip, hücreyi direkt sizin hedeflediğiniz kanser dokusuna gönderebilme imkanınız mümkün"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - Türk Hematoloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan, kemik iliği nakillerinde kordon kanı da kullanıldığını ve bu tedavi yönteminde çocukların daha şanslı olduğunu söyledi.

Belek'te bir otelde düzenlenen "9. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi"nde kemik iliği ve kök hücre tedavilerindeki güncel gelişmeler, yaşanan sorunlar ile çözüm önerileri tartışılıyor.

Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Celkan, ilik naklini iki yöntemle yaptıklarını, birinde hastaya kendi hücresinin verildiğini, diğerinde de başkasından alınan kemik iliği örneklerinin kullanıldığını söyledi.

Celkan, geçen yıl 700'ün üzerinde çocuğa ilik nakli yapıldığını ve bunlardan, başkasından alınarak yapılanların yüzde 20'sini lösemililerin yüzde 20'sini ise talasemililerin oluşturduğunu vurgulayarak, Türkiye'de kemik iliği nakli yapılan 24 çocuk merkezi olduğunu aktardı.

Geçmişte çocukların nakil olabilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldığını anlatan Celkan, şöyle konuştu:

"Çocukların bekleme süresi uzadıkça kayıpları daha fazla oluyordu. O açıdan çocukları da çok hızlı bir şekilde ilik nakline alabiliyoruz. Dünyadaki bilimsel verilere ulaşarak aynı nitelikte kemik iliği nakli artık Türkiye'de yapılmakta. Başarılarımız dünyadaki başarılara ulaşmış durumda. Her geçen gün daha iyi yerlere geliyoruz. TÜRKÖK Projesi de var. Herkesin kardeşi olsa dahi, uygun verici bulma olasılığı yüzde 30. Kemik iliği naklinde çocuklarda biraz daha şanslıyız. Kordon kanı kullanabiliyoruz, kordon kanı kullandığımız zaman çocukların kilosu az olduğu için içinden çıkan hücre sayısı daha yeterli oluyor. Onun için çocuklar bir parça daha şanslılar."

Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Güner Hayri Özsan, doğumdan sonra imha edilen kordon kanındaki kök hücreleri kemik iliği nakillerinde kullanarak, hücrenin canlanmasını sağladıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

- ABD'deki kök hücre naklindeki gelişmeler

Chicago'daki Rush Üniversitesi Tıp Merkezi Kemik İliği, Kök Hücre Nakli ve Hücresel Tedavi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Görgün Akpek de hücresel tedavilerin ABD'de farklı bir boyuta ulaştığını söyledi.

Hastanın ilaçla, kök hücre veya hücresel tedavi yöntemleriyle tedavi edilebileceğini belirten Akpek, "İki alanda büyük gelişmeler var. Yeni yeni ilaçlar Amerika'da onay alıyor. Bu ilaçlar tabii ki etkili. O ilaçların güzel tarafları var ancak oldukça pahalı" diye konuştu.

Akpek, son tedavi yönetiminde hücrenin yönlendirildiğini ve hedefi bulup, yok ettiğini ifade ederek, "Hücresel tedaviler Amerika'da son yıllarda farklı bir boyuta ulaştı. Artık hücrelerin DNA'sına girip, hücreyi direkt sizin hedeflediğiniz kanser dokusuna gönderebilme imkanınız mümkün. Bu konuda da oldukça büyük bir patlama yaşanıyor. Bu iki yöntemi kök hücre naklini, hücresel tedavi yöntemini nasıl bir araya getirebiliriz diye düşünüyorlar" sözlerine yer verdi.

Kök hücre nakli ve hücresel tedavi yöntemlerindeki gelişmelerin ölümcül bazı kanser hastalıklarında en etkili tedavi yöntemi olma özelliğini koruduğunu dile getiren Akpek, özellikle sağlıklı kök hücre vericilerinden alınarak yapılan nakillerin sayısında dünya bazındaki rakamlarda yıllık yüzde 9 artış olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Meltem Kurt Yüksel, Türkiye'de bugüne kadar 3 bin 594 kemik iliği nakli yapıldığını, 77 tane de nakil yapan merkez olduğunu ifade etti.

Kongre, bugün sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!